Frp-lederen: – Tas fullstendig ut av proporsjoner

GARDERMOEN/VÆRNES (VG) Siv Jensen slår tilbake mot dem som reagerer mot hennes festtale på landsmøtet. Samtidig beklager hun overfor dem som føler at de er støtt av uttalelsen hennes. Erna Solberg mener folk bør se klippet og gjøre opp sin egen mening.

– Det ble sagt med glimt i øyet, sier Siv Jensen til pressen på landsmøtet.

Det var lørdagens uttalelse : «Dette må jo være det beste kick-offet i verden. Det er bare å brette opp ermene, dundre ut, og knuse disse jævla sosialistene» som fikk hennes politiske motstandere til å reagere kraftig søndag.

– Kommer du til å be om unnskyldning?

– Dette blir tatt fullstendig ut av sine proporsjoner. Hadde de som er kritiske til dette vært til stede, så hadde ikke dette blitt noen sak, sier Jensen og forsetter:

– Dette var ment på en helt annen måte enn det nå blir fremstilt. Jeg ønsker ikke å tråkke på mine politiske motstandere. Det vet de veldig godt (...) Dette var en tale hvor jeg var veldig rørt. Jeg har respekt for mine politiske motstandere.

– Vil du beklage?

– Hvis noen føler seg støtt av dette, så vil jeg selvfølgelig det, sier hun og legger til:

– Er det noen som har tatt til orde for å slåss mot netthets og hatmeldinger på nettet, så er det meg. Jeg har tatt Lan Marie Berg i forsvar, vi har et ansvar for å delta i samfunnsdebatten på en ordentlig måte.

– Er ikke dette i samme kategori som «Morna Jens»-uttalelsen som du senere angret?

– Jeg sa dette i en helt annen kontekst. Hvis noen føler seg støtt av dette, så er jeg den første til å beklage dette. Det var aldri ment sånn. Det var fremført i en helt annen kontekst, avslutter Frp-lederen.

Statsminister Erna Solberg (H) er på Værnes og på vei til Mosjøen når VG møter henne søndag ettermiddag. Hun sier følgende om finansministerens «jævla sosialistene»-uttalelse:

– Siv har beklaget, men samtidig er dette en del av en jubileumstale. Når du ser den i kontekst vil de fleste mene at ok, det var litt sterk språkbruk, men i konteksten er det ikke et politisk angrep. Når Siv har beklaget er det ikke så mye å snakke om, sier hun til VG.

– Jeg tenker at istedet for at alle kommenterer rundt dette, bør folk bare se klippet selv, og gjøre opp sin egen mening. Siv velger å gjøre dette selv, og jeg er ikke overdommer i dette.

– Dette var ikke en debatt, dette var en takketale etter en feiring på en landsmøtemiddag, med ord som var sterke, og de ser sterke ut når man tar de ut av kontekst, sier hun.

Husker du? Siv Jensen tok et par slurker vin før «Morna Jens»-talen til Frp-landsmøtet i 2013

– MÅ VÆRE BEVISSTE: - Vi har et ansvar for å ikke skape et dårlig debattklima frem mot valget, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Carina Johansen, NTB scanpix

les også

Hareide kraftig ut mot Siv Jensens «jævla sosialist»-tale

– Vi bør ta oss en prat om dette

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sitter sammen med Siv Jensen i regjeringen. Han er tilfreds med at Siv nå beklager ordbruken overfor dem som føler seg støtt.

– Jeg er glad for at Siv Jensen nå modererer og beklager overfor dem som føler seg støtt. Det er viktig at vi politikere er bevisste på hvilke ord vi bruker. Utenfor landsmøtet i Frp oppfattes nok denne ordbruken som litt voldsom. Vi har et ansvar for å ikke skape et dårlig debattklima frem mot valget, sier Ropstad til VG.

– Er det formildende at ordene falt i en festlig setting i Frp?

- Nei, jeg synes ikke det. Jeg kjenner Siv veldig godt, og vi bør ta oss en prat om dette når vi møtes, svarer Ropstad.

Når VG snakker med Siv Jensen like etter landsmøtets avslutning, sier hun at hun allerede har snakket med KrF-lederen om ordbruken.

– Jeg hadde en hyggelig prat med ham. Men jeg referer ikke fra private samtaler. Poenget er at jeg anser meg ferdig med denne saken. Dette var ment på en helt harmløs måte med et glimt i øyet. Men jeg har ikke hatt noe ønske om å støte noen, derfor har jeg også beklaget dette.

– Du har også også kommunisert med statsminister Erna Solberg om dette i dag?

– Jeg har orientert henne om at jeg ville uttrykke synspunkter på dette. Når jeg så at debatten kom, så var det også riktig av meg å gi en beklagelse. Og det har jeg gjort.

REAGERER: Aps stortingsrepresentant og leder av kvinnenettverket i partiet, Anette Trettebergstuen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Ap-leder Jonas Gahr Støres rådgiver Siri Hytten viser til Anette Trettebergstuen for uttalelser i saken.

Aps stortingsrepresentant og leder av kvinnenettverket i partiet, Anette Trettebergstuen, sier til VG at hun mener Frp har fått holde på med et «grumsete» språk alt for lenge. Hun har sendt et skriftlig spørsmål til statsministeren angående dette, og mener Solberg bør ta kraftig avstand fra denne type uttalelser.

– For dette var ekstremt drøyt. Det var med å dra det offentlige ordskiftet ned i gjørma, sier Trettebergstuen.

– Grumsete

Hun mener uttalelsen er noe man kan finne igjen på «anonyme og grumsete diskusjoner i kommentarfelt på nettet».

– Men dette var det altså landets finansminister, en partileder og et medlem av regjeringen som sa på landsmøtet. Det var helt sikkert sagt med glimt i øyet, men det er en grunn til at det kommer reaksjoner.

– I vår veldig nære historie er det gode eksempler på hva de som vil knuse sosialistene kan få seg til å gjøre. Når hun som en politiker som mange lytter til kommer med en slik ytring oppfattes det som hatefullt, og i ytterste konsekvens er det med på å legitimere hatefulle ytringer.

«Ordformynderen»

– Men Jensen har jo nå gått ut og beklaget til de som føler seg støtt, og sier at hun mener det er tatt ut av kontekst. Hva sier du til det?

– Da sier jeg at Siv ikke skjønner sin rolle. Hun må ta reaksjoner som dette skaper på alvor. Folk er ikke dumme, men forventer en annen standard. Det skulle bare mangle at hun beklager den. Dette er så drøyt, og det har pågått over så lang tid.

– INTET Å BEKLAGE: Per Sandberg mener «ordformynderen» Hareide prøver å diktere folks ordvalg. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Per Sandberg, som i likhet med Siv Jensen ble feiret på landsmøtefesten lørdag kveld, synes ikke Siv Jensen har noe å beklage.

- Jeg registrerer at «ordformynderen» Hareide igjen vil diktere folks ordvalg. Kjære vene, dette var en festtale. Kan ikke Hareide, Trettebergstuen og andre sosialister holde helgen «hellig», skriver Sandberg i en sms til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder