KRITISK: Unge Venstre-leder Sondre Hansmark. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Unge Venstre-lederen: Vil kutte statsstøtten til Menneskeverd

Sondre Hansmark mener de som feirer FNs verdensdag for Downs syndrom med kampanjen «Rockesokk» bidrar til å legitimere en organisasjon som er totalmotstandere av abort.

Verdensdagen for Downs syndrom feires den 21. mars hvert år, for å øke kunnskap om diagnosen og støtte de som har den.

– Problemet er at FN-dagen i stadig større grad blir markert med #Rockesokk. Man må huske at det er en kampanje fra Menneskeverd, en konservativ stiftelse som er totalmotstandere av abort og mot alle moderniseringer i bioteknologiloven, sier Sondre Hansmark til VG.

les også

Jon Aron (35) sto i to år lang kø – nå har han fått jobb

Menneskeverd har siden 2017 markert dagen med å oppfordre til å legge ut bilde av kreative sokke-kombinasjoner, under emneknaggen #Rockesokk, for å vise at alle er forskjellige, men de er ikke de eneste.

Nettsiden rockesokk.no tar deg direkte til Menneskeverds sider. Men siden Rockesokk.com, tar deg til Norsk Nettverk for Downs Syndrom sine nettsider. Flere organisasjoner bruker kampanjen, som stammer fra en internasjonal kampanje, i Norge.

Grunnen til at Hansmark mener hashtaggen er problematisk, er fordi han mener Menneskeverd har fått en så sterk kobling til den.

– Når stortingspolitikere og ministere tar på forskjellige sokker og legger ut bilde, er de med på å legitimere organisasjonen. Men jeg tror ikke folk er klar over hva de støtter opp om.

Grande la ut sokkebilde

Venstre-leder Trine Skei Grande har selv lagt ut et bilde av at hun har på ulike sokker på Facebook.

– Hva tenker du om det?

– Det er to formildende omstendigheter: Hun tagger ikke Menneskeverd eller skriver Rockesokk. Jeg er usikker på om hun er klar over bindingen til Menneskeverd, men vi har diskutert organisasjonen i Venstre tidligere og er enige om at de ikke bør få statsstøtte, sier han.

– Jeg vil understreke at vi er positive til at folk skal feire denne dagen og sette pris på mennesker med Downs syndrom, men her er det en uheldig binding til Menneskeverd som vi vil gjøre oppmerksom på.

les også

Foreldre forteller: Slik er det å ha et barn med Downs syndrom

Pluss content

Grandes politiske rådgiver Mona Lindseth skriver i en epost til VG at Facebook-oppdateringen til Grande er en markering for toleranse, mangfold og anerkjennelse på FN-dagen.

– Hun er kjent med at det tidligere har vært en diskusjon om fenomenet og markeringen i Norge, men har valgt å støtte Norsk Nettverk for Downs Syndrom som tidligere år, og har tagget dem i oppdateringen. Dette er også en del av en internasjonal kampanje.

Styreleder Randi Ødegaard i Norsk Nettverk for Down Syndrom mener slett ikke kampanjen skal kobles til en bestemt organisasjon som Menneskeverd, og sier kampanjen #Rocksokk er større enn det.

– Jeg mener at mange flere burde bruke den. Ingen bør begrense seg, det bør være tverrpolitisk og uproblematisk å støtte opp om et mangfoldig samfunn som verdsetter alle medlemmer og tar imot alle menneskers potensiale til å bidra til et bærekraftig samfunn, sier hun.

PARTILEDER: Trine Skei Grande i Venstre. Foto: Therese Alice Sanne

Vil kutte ut all støtte

Menneskeverd har fått videreført et tilskudd på 1,5 millioner kroner over statsbudsjettet. Hansmark vil at støtten skal kuttes.

– Denne støtten går rett og slett til moraliserende budskap om abort og bioteknologi som ikke hjelper kvinner på noen måte.

– Skal man ikke kunne ha rom for organisasjoner med ulike syn på også dette?

– Jo, det kan man ha. Vi ønsker selvsagt ikke å forby Menneskeverd, men jeg ser ingen grunn til at det skal finansieres over statsbudsjettet.

– Eier ikke kampanjen

Generalsekretær Morten Dahle Stærk i Menneskeverd, mener Hansmark bommer totalt.

– Vi er ikke mot all modernisering av bioteknologiloven. Når loven skulle evalueres i fjor, var hovedpoenget at vi synes det er bra at loven oppdateres i tråd med utviklingen. Men det er riktig at vi er skeptiske til endringer som vi mener gjør at vi går i retning av tet sorteringssamfunn, sier han.

les også

Varsler store endringer i bioteknologiloven

Organisasjonen har mer fokus på abort.

– Vi tenker at abort først og fremst skal skje når det virkelig er nødvendig, hvis det er fare for mors liv eller i tilfeller som voldtekt og incest.

Han påpeker at det «lots of socks» er en internasjonal kampanje, og at Menneskeverd tok initiativ til å bruke hashtaggen og oversette kampanjen i Norge i 2017 fordi de likte den.

– Vi er ikke opptatte av å ha noe eierskap til kampanjen. Den har blitt brukt av mange ulike organisasjoner, bedrifter, barnehager, og enkeltaktører. Hvis han oppfordrer folk til å ikke bruke den, vil han jo jobbe mot de funksjonshemmedes organisasjoner.

GENERALSEKRETÆR: Morten Dahle Stærk i organisasjonen Menneskeverd. Foto: Krister Sørbø

– Intolerant

Stærk sier det er rart at Unge Venstre som er opptatte av liberalisme og meningsmangfold vil kutte statsstøtten, og opplever utspillet som «ganske intolerant»

Statsstøtten er ikke koblet til Rockesokk eller andre holdningskampanjer, men gitt som en del av det abortforebyggende arbeid, forteller han.

– Hva går det ut på?

– Vi reiser rundt og underviser på skoler, videregående skoler og folkehøgskoler. Vi snakker om fosterets utvikling, abort og funksjonshemmedes rettigheter - og utgangspunktet er å skape refleksjon og spre informasjon.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder