NAV-GRILLING: Nestleder Svein Harberg (H) i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite gjør seg klar til å grille NAV-sjefen i morgen. Foto: Tore Kristiansen, VG

Mener presset mot NAV-direktøren har økt

– NAV har ikke hatt en god dag i dag, sier nestleder Svein Harberg etter at første dag i Stortingets NAV-høring er over.

 • Bjørn Haugan
 • Martha C. S. Holmes

I høringen torsdag møtte blant annet flere fagforeningsrepresentanter for ansatte i NAV. De fortalte om spørsmål fra de ansatte i NAV som har kommet opp flere ganger, og om usikkerhet rundt hvor man skulle gå videre med problemstillinger.

– Høringen har massivt stadfestet manglende rutiner og samordning internt i NAV. Jeg har mange spørsmål å stille NAV-direktøren når hun kommer til høringen fredag, sier Harberg, og viser med det til Sigrun Vågeng.

les også

Hans kritikk rammer knallhardt

– Har du mistet tilliten til NAV-sjefen i dag?

– Det vil jeg ikke si noe om, men det er ingen tvil om at hennes NAV har store utfordringer. Vi får høre hva NAV-sjefen svarer i morgen, sier han til VG.

Harberg er nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

78 personer antas å ha blitt feilaktig dømt for trygdesvindel på grunn av NAVs feiltolkning av EØS-regelverket. Minst 2400 personer kan ha fått urettmessige tilbakebetalingskrav.

– NAV-sjefen har mye å svare for

Aps saksordfører i NAV-saken, Eva Kristin Hansen, er enig med Harberg i at presset mot NAV og NAV-direktør Sigrun Vågent nå har økt.

– NAV-sjefen har mye å svare for når hun kommer fredag. Jeg vil vente med å si noe om det til jeg har stilt henne mine spørsmål, sier Hansen.

– Spesiell situasjon

Blant dem som redegjorde torsdag, var Trygderettens leder, Trine Fernsjø. Også hun reagerte på NAVs håndtering.

Allerede høsten 2017 varslet Trygderetten om at NAV var på ville veier da de nektet å betale ut trygdepenger til folk som oppholder seg i andre EØS-land. Men NAV endret ikke praksis

– Høsten 2018 var det klart at Nav ikke innrettet seg etter Trygderettens lovforståelse. Det var en spesiell situasjon, sa Fernsjø.

I HØRING: Trygderettens leder Trine Fernsjø. Foto: TORE KRISTIANSEN

Mente det ikke var relevant

På grunn av en misforståelse, skilte NAV mellom korte og lange utenlandsopphold da NAVs feiltolkning av EU-reglene ble kjent i julen 2018. På grunn av dette gikk ikke alarmen om at folk kunne ha blitt uriktig dømt til fengsel før i august.

Under den åpne høringen om NAV-skandalen, ble det trukket frem at Trygderetten hadde vært uenig i NAVs avgjørelser i saker som omhandlet både korte og lengre opphold.

På spørsmål om det på noe tidspunkt var relevant å skille mellom korte og lange opphold i EØS-land mens man går på trygdeytelser, svarer Trine Ferjsjø, leder i trygderetten.

– Nei, det var det ikke, som jeg er kjent med.

 • Nav

– Hauglies forklaringsproblem gjort større

I høringen møtte også tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch, som kom med hard kritikk om at han ikke ble informert tidligere.

Med utgangspunkt i arbeidsminister Anniken Hauglies (H) redegjørelse til Stortinget, listet han opp seks skjæringspunkter der han mener Riksadvokaten burde kunne bli koblet inn.

les også

Siv Renee Eriksen kunne sluppet fengsel: – Burde vært oppdaget tidligere

– Når riksadvokaten er så tydelig på at her burde jeg blitt informert, så hviler ansvaret tungt på arbeidsdepartementet og Hauglie på hvorfor de ikke delte disse opplysningene med Riksadvokatens kontor, mener Freddy Øvstegård i SV.

– Hans ganske knusende dom over arbeidsdepartementet og NAVs håndtering av saken ga veldig inntrykk på meg. Det gjør Hauglies forklaringsproblem større.

Må vurdere om flere skal kalles inn senere

Harberg sa til VG torsdag kveld at høringen har vist at det er så mange ting rundt hvordan NAV-feilen oppstod som peker tilbake på tiden før den nye EØS-forordningen ble tatt inn i norsk lov i 2012, at den perioden også må være gjenstand for gransking.

les også

Parat om NAV-skandalen: – De ansatte har jobbet i god tro

Han sa at det enten må gjøres av regjeringens granskningskommisjon eller av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

– Det er naturlig at det granskningskommisjonen gjør det, så når deres rapport er klar, må vi vurdere om må innkalle statsråder fra den tiden, til nye høringer, sier hun.

Fredag er en rekke sentrale aktører i NAV-skandalen inkalt til høringen på Stortinget, blant andre NAV-direktør Sigrun Vågeng og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) før det hele avsluttes med statsminister Erna Solberg (H) klokken 1440 fredag.

Mer om

 1. EØS
 2. Erna Solberg
 3. Trygdeskandalen
 4. Anniken Hauglie
 5. Sigrun Vågeng
 6. Eva Kristin Hansen
 7. Tor-Aksel Busch

Flere artikler

 1. NAV-skandalen: SV varsler mistillitsforslag mot Anniken Hauglie (H)

 2. Skal svare på hvordan NAV-skandalen kunne skje

 3. Kallmyr i NAV-høring: En annen type justismord

 4. Håper Frp-exit fører til mistillit mot Anniken Hauglie

 5. Anniken Hauglie med sjokkbrev: NAV kjente til straffesaker i februar

Fra andre aviser

 1. – Kunne stoppet justismordene i Nav-skandalen

  Bergens Tidende
 2. Alle skylder på hverandre i trygdeskandalen

  Fædrelandsvennen
 3. To dagers høring om trygdeskandalen er over. Her er noe av det viktigste som kom frem.

  Aftenposten
 4. Måtte sone fengselsdom med drapsmenn: Kaller Nav-høringen «surrealistisk»

  Aftenposten
 5. Opposisjonen: Mistillit rykker nærmere

  Aftenposten
 6. I dag må de svare kontrollkomiteen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder