BORTE VEKK: Kommuneskiltet til Flora kommune med tre sild som kommunevåpen, ble skrudd ned og stjålet. Nå skal det opp et nytt skilt med nytt kommunenavn og kommunevåpen. Foto: Dag Nesbø Frøyen

Gamle skilt stjålet – nye skilt forsinket før startskudd for nye Kommune-Norge

På farten og usikker på hvilken kommune og fylkeskommune du befinner deg i? Det er ikke sikkert skiltingen vil hjelpe deg hverken før eller etter nyttår.

 • Frank Ertesvåg

I Flora (snart Kinn) i Sogn og Fjordane (snart Vestland) er alle kommuneskiltene stjålet.

I Finnmark (snart Troms og Finnmark) er det liten interesse for å sette opp nye skilt med det nye fylkesnavnet på.

Andre steder vil det gå flere uker inn i det nye året før nye skilt er på plass – på tross av at det er gått år og måneder siden kommunereformen med nye kommuner og fylker med nye navn ble spikret.

les også

Frykter Svelvik skal drukne i Drammen og Viken

– Her i Flora er alle våre fire kommuneskilt stjålet, og ingen er kommet til rette selv om tyveriene er meldt til politiet, sier ordfører Ola Teigen til VG.

FÅR NYTT KJEDE: Ola Teigen (Ap) er ordfører i Flora kommune. Fra nyttår er han ordfører i nye Kinn kommune, og et stykke utpå nyåret må han skifte ut det gamle ordførerkjedet med et nytt. Foto: Flora kommune

Han tuller med at mistanken er rettet mot Bremanger kommune, som ikke ville slutte seg til kommunesammenslåingen med Måløy i nye Kinn kommune.

– Nei, Flora-skiltene er nok skrudd ned og tatt av folk som vil sikre seg et klenodium – et minne om kommunen, sier ordføreren.

MONTERES SNART: Dette er det siste nye fylkesskiltet som er igjen i Euroskilt sine produksjonslokaler i Vik i Sogn. De fleste andre er klar til avduking like før nyttår. Foto: Privat

Skilt-situasjonen virker uoversiktlig og noe kaotisk før 119 kommuner blir 47 og 19 fylker blir til elleve fra første nyttårsdag.

Ukjent totalkostnad

Med en pris på rundt 7000 kroner for hvert skilt, er det foreløpig ingen som kan skilte med den totale kostnaden for å skilte nye Norge.

les også

Støre åpner for å vrake sammenslåing av både Viken, Troms og Finnmark

I landets to nordligste fylker, som fra 1. januar blir ett-, blir ikke de nye fylkesskiltene klare før langt utpå nyåret.

Spesielt i Finnmark har motstanden mot fylkessammenslåingen vært massiv. Og både Sp og Ap har mer enn antydet omkamp om sammenslåinger der lokalbefolkningen føler seg overkjørt.

Problemstillinger

– Det har som kjent vært noen spesielle problemstillinger rundt sammenslåingen av Troms og Finnmark. Statens vegvesen valgte derfor å avvente skilting på fylkesgrensene for å få synspunkter fra den nye fylkeskommunen, som kommer med sin tilbakemelding i januar, skriver Kari Karstensen i Statens vegvesen Region Nord i en e-post til VG.

les også

Flertall for regionreformen – Troms og Finnmark slås sammen med tvang

Siden både et langt fylkesnavn og de to fylkenes kommunevåpen, skal beholdes, byr også dette på utfordringer før det nye fylket eventuelt blir delt i to på nytt.

Trenger flere skiltstolper

– Nye Troms og Finnmark har valgt å ikke lage nytt fylkesvåpen, men bruke begge de eksisterende. Med langt navn og dobbelt opp med våpenskjold trengs det dermed ekstra skiltstolper, og arbeidet blir dermed større enn om det bare er snakk om å bytte selve navneskiltet, fortsetter Karstensen.

Som om ikke det er nok, kan tele i bakken og dyp snø på noen fjelloverganger der skiltene skal settes opp, også by på problemer med skiltingen, opplyser veivesenet.

les også

Lukker ikke døren for å skrote Viken

Det er foreløpig ikke rapportert om stjålne skilt i Troms og Finnmark, og de fleste nye kommunene synes å være i rute med skiltingen.

Nye kart fra 1. nyttårsdag

I tillegg til skiltsituasjonen, medfører også kommune- og fylkesendringene fra 1. januar en stor mengde endringer i digitale kart.

Totalt flytter om lag 3,6 millioner nordmenn digitalt som en følge av kommune- og regionreformene, får VG opplyst hos Statens kartverk.

Fra 1. januar består Norge av 11 fylker og til sammen 356 kommuner. Kartverket slår sammen fylkene og kommunene i matrikkelen, som er det nasjonale eiendomsregisteret.

les også

VG mener: Folk selv må få bestemme hva det heter der de bor

Det er beregnet rundt 110 millioner dataendringer i matrikkel og grunnbok, når eiendommer, bygg og adresser får nye kommunenummer fra nyttårsaften. Dette innebærer at kommunene må bygges digitalt opp på nytt.

Ved årsskiftet jobber Kartverket døgnet rundt for å sikre at alt blir riktig fra 1. januar 2020, ifølge kommunikasjonsrådgiver Synne Storvik ved Kartverket.

Fra 1. januar henter aktuelle databrukere, som NAV, folkeregistret, enhetsregisteret og andre store offentlige etater ut kart- og eiendomsdata på 2020-format fra Kartverket. Målet er at alle andre offentlige registereiere og leverandører skal få oppdatert informasjon til sine tjenester og leveranser fra 1. januar, ifølge Kartverket.

Les også

 1. Mæland frykter at Finnmarks-opprør kan velte hele regionreformen

  Hele regionreformen kan ryke dersom sammenslåingen mellom Finnmark og Troms havarerer, frykter kommunalminister Monica…
 2. Dette blir kaotisk uansett

  Regionreformen er en stor farse du ikke vil vite oppskriften på.

Mer om

 1. Kommunereform
 2. Regionreform
 3. Finnmark
 4. Agder
 5. Flora
 6. Vestlandsfylket
 7. Samferdsel

Flere artikler

 1. Nekter å overta 300 norske havner: – En umulig oppgave

 2. Raus med skrytet

 3. Ernas gjøkunge

 4. Støre sier staten tar over luftambulansen om han blir statsminister

 5. Dette er de nye kommunenes våpen

Fra andre aviser

 1. Åtvarar nostalgiske skilt-tjuvar: – Vurderer om vi skal melde dei til politiet

  Bergens Tidende
 2. Vi våkner opp til et nytt norgeskart i 2020. Det betyr 110 millioner digitale endringer.

  Aftenposten
 3. Vi våkner opp til et nytt norgeskart i 2020. Det betyr 110 millioner digitale endringer.

  Fædrelandsvennen
 4. – Kommune- og regionreformen er Erna Solbergs største reformtabbe som statsminister

  Aftenposten
 5. Håper få merker ny kommune

  Fædrelandsvennen
 6. Solberg feiret ny kommune i hjemtraktene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder