Birgitte Tengs-drapet: Følg rettssaken direkte

HAUGESUND TINGHUS (VG) Denne uken gjennomgår retten DNA-beviset i rettssaken mot Johny Vassbakk (52).

Mandag 7. november startet rettssaken som skal søke å avklare et av norgeshistoriens mest kjente drap, 27 år etter at det fant sted.

Siste innlegg
Her kan du sende inn innspill eller spørsmål. VG har ikke mulighet til å besvare alt som kommer inn.
Send inn
 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Forsvarer: Ber om at Vassbakk frifinnes

  – Dette er fremdeles livets kamp for Johny Vassbakk. Han er utsatt for svært alvorlige anklager, så alvorlige som de kan bli, sier forsvarer Stian Bråstein.

  Forsvarerne ber om at Vassbakk frifinnes for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

  – Johny Vassbakk nekter fremdeles enhver befatning med drapet, sier Bråstein.

  Tirsdag ba aktor om 17 års fengsel for Vassbakk. Onsdag er siste rettsdag og forsvarernes sluttprosedyre.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Advarer: DNA må ikke være eneste bevis

  Tidligere seksjonssjef ved Rettsmedisinsk institutt (RMI) Bente Mevåg, advarer mot å domfelle kun på bakgrunn av DNA. Hun viste til litteratur som også brukes i undervisningssammenheng. Hun trakk frem flere prinsipper:

  DNA bør og skal ikke være eneste beviset i en sak, siterer Mevåg fra boken.

  – Man bør være forsiktig med å tillegge DNA-bevis mer vekt enn andre bevis i saken.

  Mevåg er i dag pensjonert, men ledet DNA-analyser i Tengs-sakens opprinnelige etterforskning.

  Tirsdag morgen vitner hun sammen med en annen sakkyndig om DNA-analyser i Haugesund tingrett.

  Aktoratets viktigste bevis mot Vassbakk er et DNA-funn på Birgitte Tengs strømpebukse.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Viste frem mulig drapsvåpen
  Foto: Ole Berg-Rusten

  Onsdag morgen trillet aktoratet inn en 23 kilo tung stein inn i tingretten i Haugesund.

  Steinen ble funnet like ved hodet til Birgitte Tengs morgenen 6. mai 1995.

  Siden har steinen vært gjenstand for så mange omfattende tekniske undersøkelser at det i dag er umulig å få flere svar ut av den.

  Politiet klarte aldri å fastslå hvorvidt steinen var drapsvåpenet. Birgitte Tengs ble utsatt for gjentatte slag med stump vold av en gjenstand som var mindre enn den store, tunge steinen.

  Obdusentene som vitnet tirsdag nevnte også kvelning som mulig dødsårsak.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Gir retten DNA-kurs

  Onsdag morgen får tingretten i Haugesund en grunnleggende gjennomgang av DNA-analyser. Årsaken er at et DNA-funn på Birgitte Tengs strømpebukse er hovedbeviset mot tiltalte Johny Vassbakk (52).

  Det er to sakkyndige, Bente Mevåg og Gro Bjørnestad, som gjennomfører presentasjonen.

  Mevåg er i dag pensjonert, men var tidligere seksjonsleder ved Rettsmedisinsk institutt (RMI) og har hatt hovedansvaret for DNA-analyser i Tengs-saken på 1990-tallet.

  Bjørnestad forklarer retten at hun overtok ansvaret under den nye etterforskningen i 2020.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Obdusent: Den grundigste obduksjonen jeg har vært med på

  Rettspatolog Inge Morild sier i retten tirsdag at han tror obduksjonen av Birgitte Tengs i 1995 tok åtte timer.

  – Vi var ikke ferdig før 20-, 21-tiden på kvelden. Men jeg husker ikke ekstakt. Det er den obkuksjonen som har vært grundigst av det jeg har vært med på, sier Morild.

 • DEL

  Har de tatt høyde for at dersom Vassbakk blir frikjent vil denne saken mest sannsynlig aldri bli oppklart, er de klare til å lev med det ?

  Frida

  Hei Frida, rettens oppgave er å ta stilling til hvorvidt Vassbakk utover enhver rimelig tvil er skyldig i drapet. Hvorvidt saken oppklares eller ikke, spiller ikke inn i beslutningen deres.

  Ingri Gudmundsen Bergo
 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Obdusentene: Seksuelt overgrep, ingen DNA påvist

  Tirsdag formiddag vitner professor i rettsmedisin Peer Lilleng obduksjonen av kroppen til Birgitte Tengs. Obduksjonen skjedde på Gaades instiutt i Bergen, søndag 7. mai 1995.

  Obdusentene konkluderte med at Birgitte var utsatt for et seksuelt overgrep, men mikroskopiske undersøkelser påviste ingen kroppsvæske, og dermed ingen DNA.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Stille i retten mens obdusenten vitner

  Stemningen inne i rettssalen i Haugesund tinghus er alvorstung tirsdag morgen mens professor i rettsmedisin Peer Lilleng viser frem bilder av den forslåtte kroppen til Birgitte Tengs, tatt under obduksjonen på Gaades institutt i Bergen, søndag 7. mai 1995.

  Vitnemålet skjer bak lukkede dører og kun pressen har tilgang. Johny Vassbakk, som er tiltalt for det nå over 27 år gamle drapet, sitter helt stille og ser mot skjermen til sin forsvarer, Stian Bråstein, under bildevisningen.

  Vassbakk nekter straffskyld og sier han aldri så vidt han vet har møtt Tengs.

 • DEL

  Hvor langt er det fra Kopervik sentrum til der hun bodde ?

  Rart ingen har sett henne hvis hun har gått samt meldt seg hvis hun haiket med noen .

  Mette

  Hei Mette, det er litt under 4 km avstand. Og ja, dette er et sentralt spørsmål. Les mer om hva Kripos sa om dette i retten tidligere.

  Ingri Gudmundsen Bergo
 • DEL

  Hvor kan jeg følge Tengs rettssaken direkte?

  Økland

  Hei Økland! Takk for spørsmål. Du kan dessverre ikke følge den direkte lenger, det er kun pressen som har tilgang. Publikum får slippe inn i rettssalen når det er åpne dører.

  Ingri Gudmundsen Bergo
 • DEL

  Jeg lurer på hvorfor VG (og TV2 bl.a) går ut med Vassbakks navn? NRK gjør jo ikke det. Det at man ikke gikk ut med navnet til fetteren i sin tid var jo noe av det mest lykksalige i saken så langt.

  Øyvind Hermstad

  Hei Øyvind! Takk for spørsmål. Her er vår redaksjonelle vurdering:

  «Den som begikk drapet på Birgitte Tengs, har holdt det skjult i 27 år. Saken er blant de mest omtalte i norsk kriminalhistorie. I 1997 ble en uskyldig mann dømt. Birgitte Tengs’ fetter ble senere frikjent, men mistanken ble hengende ved ham ettersom lagmannsretten dømte ham til å betale erstatning. Dette er bakteppet når Riksadvokaten i dag har tatt ut ny tiltale.

  Alvorlig kriminalitet er ikke et privat anliggende. Noen ganger kan det være berettiget at mediene forteller hvem som er siktet, tiltalt og dømt. Offentligheten har et berettiget informasjonsbehov ved grove lovbrudd, blant annet når medborgere blir drept.

  Handlingen Johny Vassbakk anklages for, er svært alvorlig, og pressen har et ansvar for å informere offentligheten om sakens utvikling. Politiet mener de kan knytte Vassbak til ugjerningen blant annet gjennom DNA-bevis. Domstolen har flere ganger vurdert bevisene, og skrev i april 2022 at det er meget sterk sannsynlighet for at Vassbakk begikk drapet. Når det er tas ut tiltale, betyr det at også Riksadvokaten mener det kan føres bevis for skyld.

  Det er argumenter både for og mot identifisering. Disse må veies mot hverandre. De viktigste argumentene mot navngivelse er at Johny Vassbakk nekter straffskyld. Han skal betraktes som uskyldig inntil det motsatte er bevist. Identifisering vil også være en belastning både for Vassbakk og hans nærstående.

  På den annen side er det tekniske bevis som ifølge påtalemakten knytter Vassbakk til åstedet. Dette kan tale for identifisering før rettssaken starter. Vassbakk er også tidligere dømt til fengsel flere ganger. Det viktigste er likevel Tengs-saken svært spesielle karakter og historikk. Den taler for at offentligheten har krav på betydelig informasjon. Åpenhet om saken og bevisene er viktig for å sikre rettssikkerheten til alle parter, også den tiltalte. VG har vektlagt dette når vi velger å identifisere Johny Vassbakk».

  Du kan lese mer om åpenhet i VG her.

  Ingri Gudmundsen Bergo
 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Obdusentene vitner

  Tirsdag formiddag er rettspatolog Inge Morild og professor i rettsmedisin Per Lilleeng innkalt for å vitne i Haugesund tinghus.

  De to utførte obduksjonen av kroppen til Birgitte Tengs på Gaades institutt i Bergen i 1995. Obduksjonsrapporten konkluderte med at 17-åringen døde etter gjentatte slag med en stump gjenstand.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Den store DNA-uken er i gang

  Første dag i fjerde uke av rettssaken mot Johny Vassbakk (52) er begynt.

  Denne uken går retten fra tirsdag til fredag, mens mandagen var rettsfri.

  DNA blir det viktigste temaet denne uken.

  En rekke sakkyndige skal vitne om DNA-funnet på strømpebuksen til Birgitte Tengs, som er aktoratets hovedbevis mot Vassbakk.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Trodde haiker kunne være Birgitte Tengs

  Et vitne som er innkalt torsdag forteller at han så en jente haike fra gågaten i Kopervik sentrum like etter midnatt fredag 5. mai 1995.

  Birgitte Tengs ble sist sett i Kopervik omtrent på dette tidspunktet.

  Ingen vet om hun dro med bil eller gikk til fots. Hun ble funnet neste morgen ved Gamle Sundsveg, litt under fire kilometer unna.

  Vitnet beskriver at han den aktuelle kvelden kjørte forbi Skoringen ved 00.10-tiden hvor han observerte ungjenta haike.

  I et avhør fra 1995 som leses opp for retten, forklarte vitnet at «grunnen til at han la merke til jenta, var at hun hadde langt, lyst, krøllete hår». Vitnet husket på den tiden ikke hva jenta hadde på seg.

  Nå sier vitnet imidlertid at jenta ikke var kledd som Birgitte Tengs, som ofte hadde på seg lange skjørt og kjoler. Kvelden hun forsvant, hadde hun på seg en slik lang kjole.

  – Hun hadde vel kjole, Birgitte Tengs. Det hadde ikke hun som haiket. Hun hadde bukse, forklarer vitnet.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Må svare på spørsmål om krangling

  Torsdagens andre vitne er en annen kvinne i 40-årene som i 1995 tilhørte jentegjengen som retten har fått høre om flere ganger i løpet av de siste par ukene.

  Gjengen, på denne tiden fikk sitte på i bilen til tiltalte Johny Vassbakk, har blitt beskrevet som beryktet for å være aggressive og ofte på leting etter konflikt. Episoden har relevans for den pågående rettssaken på grunn av et sammenstøt som skal ha skjedd mellom Birgitte Tengs og en av jentene utenfor et utested i Kopervik.

  Kvinnen husker lite fra denne perioden og mener at beskrivelsene av jentegjengen hun tilhørte er noe overdrevne.

  I tidligere avhør med politiet har kvinnen beskrevet at «det var mye krangling på den tiden», får retten opplest.

  Forsvarer Stian Kristensen foreholder kvinnen en episode der jentegjengen ble omtalt som «voldsjenter» i lokalavisen.

  – Var det litt sånn det var, spør Krisenten?

  – I den saken der husker jeg det var noe som skjedde, men jeg kan ikke huske akkurat hva det var, svarer kvinnen.

  – Jeg tror vi like mye som dem. Jeg tror ikke vi var noe verre, for å si det sånn.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Vitner om haiking med Vassbakk

  Torsdagens første vitne er en kvinne som sammen med sine venninner ble kjørt rundt av Johny Vassbakk på Karmøy i 1995.

  Vassbakk har selv tidligere sagt han fungerte som en slags privatsjåfør for jentegjengen.

  Kvinnen er i dag i 40-årene og husker få detaljer av det som skjedde den gangen. Hun husker ikke hvorfor de brøt kontakten med Vassbakk, men tror det har sammenheng med at jentene fikk kjærester som hadde tilgang på bil, og at transportbehovet da opphørte.

  På spørsmål fra Vassbakks forsvarer Stian Kristensen, svarer kvinnen at hun ikke har hatt noen ubehagelige opplevelser med Vassbakk under kjøreturene med ham.

  Kvinnen har vært inne til avhør tre ganger i årene 1995-97 og har tidligere forklart at hun ikke så hverken Johny Vassbakk eller bilen hans i Kopervik kvelden Birgitte Tengs ble drept. Hun får også spørsmål om et sammenstøt mellom Birgitte Tengs og jentegjengen på utestedet Costa, men husker ikke hva det handlet om eller om hun selv var der.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Siste rettsdag av tredje uke er i gang

  Retten er satt. På planen i dag står blant annet en episode der Birgitte Tengs skal ha vært involvert i et sammenstøt med en jentegjeng fra Åkra. Retten kommer også til å få presentert en observasjon av en bil som kjørte i full fart fra Kopervik mot åstedet natten Birgitte Tengs ble drept.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Rettsdagen er ferdig

  Det ble en kortere dag i retten onsdag. Etter åstedsbefaringen avsluttet tingretten dagen.

  Torsdag vil retten gjennomgå en episode utenfor utestedet Costa i Kopervik i mars 1995. Birgitte Tengs skal ha vært involvert i et sammenstøt med en jentegjeng fra Åkra som kan ha relevans for den pågående rettssaken.

  De skal også få høre om observasjoner av en bil med to personer i, på vei i full fart fra Kopervik mot åstedet natten Birgitte Tengs ble drept.

  Bilføreren og passasjeren ble etterlyst, men meldte seg aldri for politiet.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Ankommer åstedet

  Nå er hele tingretten, inkludert tiltalte Johny Vassbakk (52), ankommet Gamle Sundsveg.

  For godt over 27 år siden ble Birgitte Tengs drept på grusveien og etterlatt i buskene på siden, bare 400 meter hjemmefra.

  Vassbakk hevdet i retten at han aldri hadde satt sine ben på veien før flere år etter drapet. Han fastholdt også at han aldri, så vidt han vet, har møtt Birgitte Tengs.

  Politiet har lagt ut sperringer som viser hvor Birgitte Tengs ble slept over veien og inn i krattet nedenfor.

 • Ingri Gudmundsen Bergo
  DEL
  Vassbakk er på plass

  Johny Vassbakk (52) som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995, er med retten ut i gågaten i Kopervik sentrum. Han har på blå vindjakke og grå lue og går sammen med dommerne, forsvarsadvokatene, aktoratet og politi.

VGs samleside finner du mer om bakgrunnen for rettssaken.

ULØST: Birgitte Tengs ble bare 17 år gammel. Bildet av Karmøy-jenta i bunad gikk Norge rundt etter at hun ble funnet drept like ved hjemmet sitt 6. mai 1995. 27 år senere står foreldrene hennes fortsatt uten svar på hvem som tok datterens liv.

Når skal tiltalte forklare seg?

Forrige uke holdt aktoratet sitt innledningsforedrag, etterfulgt av forsvarers kommentarer. Deretter fikk Vassbakk anledning til å forklare seg.

I straffesaken mot Vassbakk vil spesielt to spørsmål stå sentralt for 52-åringens forsvar:

 1. Hvor var han da Birgitte Tengs ble drept?
 2. Hvordan havnet DNA-profilen som politiet knytter til Vassbakk, på strømpebuksen til offeret?

Hvorfor er han tiltalt?

Vassbakk ble siktet i fjor høst etter at politiet hadde funnet DNA som kunne stamme fra ham på den blodige strømpebuksen.

Han var imidlertid allerede i politiets søkelys i 1995, blant annet på grunn av straffehistorikken hans, som involverte flere kvinner.

Selv fastholder Vassbakk at han hverken har vært i nærheten av Birgitte Tengs eller åstedet. Forsvareren hans har også sådd tvil om verdien av politiets DNA-funn.

Mens Cold case-gruppen til Kripos har etterforsket 52-åringen i hemmelighet, levde han et tilsynelatende rolig liv med hundene sine i Skudeneshavn på Karmøy.

TILTALT: Johny Vassbakk (52) beskrives av de som kjenner ham som en snill fyr som var glad ihundene sine.

Skal fetteren vitne?

Sentrale spørsmål politiet aldri klarte å besvare, vil bli stilt på nytt under rettssaken:

 • Hvordan kom Birgitte Tengs seg fra Kopervik sentrum og til åstedet?
 • Fikk hun haik med en bil?

Vitner som så Birgitte Tengs før hun forsvant i sentrum av Kopervik på Karmøy, natt til 6. mai, vil igjen måtte fortelle hva de så.

I midten av desember skal også Birgitte Tengs fetter forklare seg.

Fetteren ble først dømt så frikjent for drapet, men ble samtidig dømt til å betale erstatning til foreldrene til Birgitte Tengs – en dom han siden har kjempet for å bli kvitt.

Fetteren har aldri vært en del av den nye etterforskningen.

Hvordan følge rettssaken?

Du kan få løpende oppdateringer fra rettssaken på VG.no i vinduet under her, og VGTV vil ha sendinger fra Haugesund hver dag den første uken. I tillegg vil Krimpodden komme med egne episoder hver dag 7. – 10. november.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no