GÅR FREM: Partileder Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet, her under en appell under fakkeltoget mot mot regjeringens ulvepolitikk 8. januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Senterpartiet suser forbi Frp på ny måling

Senterpartiet når nye høyder på Klassekampens og Nationens første meningsmåling i 2019. Med 12,5 prosent går de forbi Frp med et halvt prosentpoeng.

  • andre.lorentsen@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Sps oppslutning på 12,5 prosent er en framgang på 0,9 prosentpoeng.

Mandatfordelingen gir 91 plasser til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti. De tre ville dermed sikret seg et solid flertall på Stortinget.

les også

Kommentar: Ernas marsj mot sentrum

KrF og Venstre er med henholdsvis 3,8 og 3, 3 prosents oppslutning mindre enn Rødt som får 3,9 prosent.

Ny januar-måling fra VG: Kjempesmell for Frp

Lojalitet

Valgforsker Bernt Aardal syns interessant å se på Senterpartiet, som har stabilisert seg på omtrent samme oppslutning som Fremskrittspartiet.

– Senterpartiet har høy lojalitet fra sine tidligere velgere, samtidig som de plukker jevnt fra alle andre partier, sier han til Nationen.

les også

Slår tilbake mot Sp-lederen: – Vedum stakkarsliggjør Distrikts-Norge

Han tror Vedums kritikk mot eliten kan ha vært lokkende for en del av befolkningen.

– Dette er nok personer som generelt sett ikke er så opptatt av Senterpartiets politikk, men som syns det gir god gjenklang.

Trygve Slagsvold Vedum: Målet er å bli større enn Frp

Ikke Trump-inspirert

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser at han er inspirert av Donald Trump.

les også

Raymond Johansen til Sp-Trygve: Dette finner jeg meg ikke i

– Så langt der ifra. Denne uken var jeg på nynorskens hus i Førde for å fremme målsaken. Det var ikke mye Trump over det. Statsministeren sier også at jeg skaper motsetninger, men disse konfliktlinjene mellom folkestyre og embetsmannsstat har vi hatt i Norge siden 1800-tallet. Vi i Senterpartiet mener det samme som vi alltid har gjort. For noen år siden ble vi kalt for bakstreverske. Nå er det populisme, sier Vedum til Klassekampen.

Erna Solberg om regjeringsforhandlingene: – Jeg vet at dette kan bli krevende

Resultatet

Oppslutningen til partiene fordeler seg slik (endring fra desembermålingen i parentes): SV 7,4 (-), Ap 27,7 (-0,7), Sp 12,5 (+0,9), KrF 3,8 (-), Venstre 3,3 (+0,3), Høyre 24,7 (-1,2), Frp 12 (-0,1), Rødt 3,9 (+0,8) og MDG 2,8 (+0,3).

les også

Kommentar: Vært lite på bygda i det siste, Trygve?

Målingen er gjennomført av Norfakta for Klassekampen og Nationen 8. og 9. januar. Feilmarginen er mellom 0,8 og 2,8 prosentpoeng og er størst for de største partiene. Alle endringene på denne målingen er innenfor feilmarginen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder