EVAKUERT: 130 personer er evakuert etter feilfylling som skapte røyk og gass. Foto: David E. Antonsen, Firdaposten

Florø: 130 evakuert og seks til sykehus etter kjemisk reaksjon

En feilfylling av maursyre og et nitrat har ført til røyk- og gassutvikling på Fjord Base i Florø. Politiet ber folk om å holde avstand.

Det var Firdaposten som først omtalte saken.

Årsaken til evakueringen skal være en feilfylling som har skapt gass- og røykutvikling, og alarmsentralen i Florø opplyser at det er farlig å puste inn røyken.

Politiet opplyser torsdag ettermiddag at 38 personer har fått legetilsyn etter uhellet og seks av disse legges inn ved Førde Sykehus for observasjon.

Uhellet skjedde på Fjord Base i Florø. Markedssjef i INC Gruppen, Beate Solheim Grønnevik, sier til VG at en feilfylling på havnen på området førte til en kjemisk reaksjon.

– Det førte til at to stoffer som ikke skal blandes, maursyre og nitrat, ble blandet. Det har ført til en røykutvikling, sier Grønnevik.

Hun legger til at situasjonen er under kontroll.

les også

Gasslekkasje kan ha forårsaket dødsbrann i polsk «escape room»

Ansatte sendt hjem

I 10-tiden opplyste politiet at medarbeidere fra tre bygninger var evakuert, men at det var flere personer i bygningene.

I 13-tiden opplyste politiet at 130 personer har blitt evakuert. Ifølge Firdaposten er alle ansatte, rundt 500, sendt hjem fra området.

– Det er ikke fare for røyk- eller gassutvikling mot andre bygninger, sier operasjonsleder Tatiana Knappen i Vest politidistrikt til VG.

Politiet opplyser til Firdaposten at det er innåndingsfare, og ber folk om å holde seg på avstand.

Det er opprettet en sikkerhetssone på 200 meter og brannvesenet jobber nå med nedkjøling av tanken.

«Kan irritere hud og lunger»

– Maursyre er en ganske sterk syre. Reaksjonen den får sammen med nitrat spørs hvilken nitrattype det er snakk om, sier Nebojsa Simic, førsteamanuensis i organisk kjemi ved NTNU, til VG.

Reaksjonen med for eksempel natriumnitrat kan ifølge Simic føre til utvikling av en fuktig, hvit røyk, men ingen farlig kjemisk reaksjon.

– Men det kan irritere hud og lunger, sier han og legger til at evakuering er en god løsning ved en slik røykutvikling.

Maursyre har ifølge Simic et bredt bruksområde innenfor flere industrier.

Nærmere 60 forskjellige selskaper er i dag etablert på Fjord Base, som er Norges største forsyningsbase for oljeindustri. Basen er utgangspunkt for Equinors forsyningsaktivitet til 29 oljeinstallasjoner i Nordsjøen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder