SINT: Anne Katrine Bornstedt Nyborg er sint, frustert og lei seg for KrF-gjennomslaget. Foto: Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa.

Anne Katrine er ufrivillig barnløs: Forbannet på KrFs blokkering av eggdonasjon

– Det har jo gått ett år nå. Jeg trodde at ingenting kunne komme i veien for å bli mor, og så kom KrF, sier Anne Katrine Bornsted Nyborg (29) fra Skogn i Trøndelag.

 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over ett år gammel

les også

Høyre er for eggdonasjon - stemmer mot det i Stortinget

Da Høyre, Venstre, Frp og KrF omsider hadde forhandlet seg frem til enighet om plattformen for en ny regjering torsdag, slo et av punktene ned som en knyttneve i magen hennes: KrF blokkerer eggdonasjon, som det ble flertall for på Stortinget i fjor.

Dermed stanser prosessen med å utarbeide et lovforslag om å tillate eggdonasjon.

les også

Stemmedrama i KrF: Inn i regjering med to knappe stemmers overvekt

– Den beskjeden som kom i går har slått lufta ut av meg. Det er først det siste året, etter at dette var på Stortinget i mai, at jeg har tillat meg selv å håpe på at nå blir det kanskje. Nå er det snart i mål, sier Nyborg til VG.

Hun har vært ufrivillig barnløs i seks år, etter at hun fikk eggstokkreft for åtte år siden. Etter tre mislykkede prøverørsforsøk, fjernet hun eggstokkene to år senere – legene fryktet kreften kunne komme tilbake.

Gråt av glede da Høyre sa ja

I 2018 sa Høyre ja til eggdonasjon, etter en debatt på over to timer med stor uenighet internt. Partiledelsen var imot, men landsmøtet sa ja.

Nyborg fortalte til Trønder-Avisa at hun fulgte landsmøtet direkte - og gråt av glede da resultatet var klart. Nå har KrF fått gjennomslag for at eggdonasjon ikke skal tillates i regjeringsperioden likevel.

Ny regjering: Dette har partiene fått gjennomslag for.

les også

Ropstad beklager abortutspill

– Jeg har fått tilbakemeldinger på at det er bra at jeg har frontet saken da jeg stod fram i Trønder-Avisa. Det er veldig tabubelagt: Som kvinne føler du at du svikter, fordi du ikke kan få barn. Så nå vil jeg fronte det for hele Norge, det får briste eller bære. Vi kan ikke akseptere dette, sier hun.

I sin nyttårstale understreket Erna Solberg viktigheten av at norske kvinner får flere barn. Men nå kan ikke dette bli en realitet for Nyborg, selv om det egentlig er politisk flertall for eggdonasjon.

– Jeg er sint, frustrert, lei meg, oppgitt. Det er jeg som står i det. Jeg klarer ikke å skjønne at det er lov at KrF bare kan komme og si nei når det er flertall for en ting på Stortinget.

Nyborg sier det er tungt å bære på vissheten om at hvis det var samboeren hennes som ikke kunne få barn, så ville de fått hjelp:

les også

Ap godtar ingen endringer: Lover abort-kamp i Stortinget

– Det er lov med sæddonasjon i Norge. Men når det er en dame som har problemer på grunn av sykdom, får vi ikke hjelp. Stortinget og regjeringen kan hjelpe oss med å få unger, og Erna sa i nyttårstalen sin at hun vil at vi skal få flere barn. Da gir ikke dette mening.

Helseminister Bent Høie skriver i en epost til VG på vegne av statsminister Erna Solberg at han har stor forståelse for at Nyborg er skuffet.

– Høyres sitt utgangspunkt har vært å åpne opp for eggdonasjon. I forhandlingene har partiene blitt enige om at det ikke vil bli fremmet endringer i bioteknologiloven som ikke alle partiene er enige om. Det vil derfor ikke bli åpnet opp for eggdonasjon i denne stortingsperioden.

ENIGE: H, V, KrF og Frp vedtok en ny regjeringsplattform torsdag. Foto: Frode Hansen

Vurderer å reise utenlands

Et av argumentene mot eggdonasjon, er at barn skal ha rett på å kjenne sitt biologiske opphav, og at det kompliseres når man har en mor som har født barnet, og en genetisk mor. Det mener Nyborg er tomt.

les også

Venstre-forslag: Åpner for eggdonasjon for enslige

– Adopsjon er lov det også, og da har man to mødre. Uansett vil ungen bli minst like elsket av noen som har gått og ventet på dem i kanskje 6 eller 10 år.

Nå som håpet ser ut til å være ute for å få barnet hun ønsker seg, vurderer hun og samboeren å reise utenlands.

les også

VG+ Gunhild Kværnes (56): Derfor valgte jeg eggdonasjon Kampen for lovlig eggdonasjon: Kampen mot forbud: Gunhild (56) ble mor ved eggdonasjon

Pluss content

– Vi har tidligere sagt at blir det ikke lov i Norge, er vi nødt til å dra til Spania. Det er noe vi har undersøkt og vurdert, og det blir et aktuelt tema for oss akkurat nå.

Bollestad: Barns rettigheter må veie tyngre

KrFs Olaug Bollestad, som er konstituert som fungerende leder etter at Knut Arild Hareide gikk av torsdag, skriver i en SMS til VG at hun har stor forståelse for at mange mennesker har et dypt og inderlig ønske om å få barn.

– KrF mener likevel at barnets rettigheter må veie tyngre enn de voksnes ønsker. Vi vil sikre barns rett til å kjenne sitt biologiske opphav, skriver hun, og fortsetter:

– I tillegg mener vi en åpning for eggdonasjon vil kunne gi ytterligere press for å tillate surrogati. Hvis man aksepterer eggdonasjon utfra et likestillingsresonnement om at alle som ønsker seg barn, bør få det, hvorfor skal vi ikke også tilby en surrogatmor som hjelp til kvinner som kanskje har egg som fungerer, men som ikke selv kan bære frem et barn? Hvis eggdonasjon er tillatt, blir dette spranget mye mindre.

Hun skriver videre:

– Denne typen problemstillinger bør vi diskutere på bakgrunn av etiske vurderinger av barnas forhold og rettigheter og ikke voksnes ønsker, hvor forståelige og inderlige disse ønskene enn er.

Høyre og Frp har begge vedtatt at de er for eggdonasjon, og det samme har Venstre - som i tillegg vil tillate eggdonasjon for enslige. Arbeiderpartiet er også for eggdonasjon, og MDG har stemt for det på Stortinget.

KrF har også fått gjennomslag for å forby tvillingabort, men statsminister Erna Solberg (H) og KrF lyktes ikke i felles ambisjon om å fjerne det de mener er diskrimineringen i paragraf 2C.

Mer om

 1. Eggdonasjon
 2. Bioteknologi
 3. Regjeringen
 4. Stortinget
 5. Politikk
 6. Barn
 7. Sæddonasjon

Flere artikler

 1. KrF stanser eggdonasjon

 2. Ufrivillig barnløs: – Skuffet over vår statsminister!

 3. Dette blir den nye regjeringens politikk

 4. Flertall på Stortinget for å tillate eggdonasjon

 5. Venstre-utbryter Kjenseth sikker på at KrF taper alt i dag

Fra andre aviser

 1. Nederlag for KrF i bioteknologi-votering

  Bergens Tidende
 2. Forutsetter at Frp stemmer samlet for loven

  Fædrelandsvennen
 3. Drømmen om å lage barn i Norge forsvant da Høyre forhandlet bort stortingsflertallets ønske

  Aftenposten
 4. Enkelt forklart: Derfor krangler de om bioteknologiloven

  Fædrelandsvennen
 5. Frp vil ha eggdo­nasjon og assis­tert befrukt­ning

  Fædrelandsvennen
 6. En viktig seier for ufrivillig barnløse

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder