BLOMSTRER: En død årevingeflyger avbildet vepseåret 2010. Foto: Roger Neumann / VG

Ekstremvarmen kan gi veldig mye veps

Sterk varme og mye oppholdsvær i sommer sammenfaller med vepseår. Dermed kan bestanden få en eksplosiv vekst.

  • NTB
Publisert:

– Det kan bli veldig mye veps utover i august, i hvert fall i Sør- og Midt-Norge. Når det er så varmt, gir det veldig gode forhold for bolene, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til NTB.

les også

Tor Erling ble bitt to ganger av hoggorm: Fikk ekstrem reaksjon

Vepsen er en insektsfamilie med særlig store bestander i partallsår.

De lever i stor grad av mindre insekter. Små regnmengder har ført til at flere av disse byttedyrene sliter – særlig i kystområder sørvest i landet.

– Vi er usikre på hvordan det kommer til å slå ut, sier Ødegaard, som likevel mener at forholdene ligger til rette for et veldig godt år for de solelskende insektene.

les også

Gerard Butler til sykehus etter overdose bie-gift

Aktive i varmen

Varmen gjør at larvene utvikler seg raskere, samtidig som arbeiderne virkelig settes i sving.

– I regnvær holder de seg mye mer inne i bolene sine. I varmen er de aktive, sier forskeren.

les også

Vepse-sommer: Kan få fatale konsekvenser

Pluss content

I naturen har vepsen en viktig rolle. Insektsfamilien bidrar til å holde bestander av fluer og mygg nede, samtidig som de gule og svarte insektene også fungerer som pollinatorer.

Vepsen bygger seg bol oppunder tak og i boder. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Samtidig er stikkene smertefulle og i ytterste konsekvens livsfarlige for allergikere.

– Folk er veldig bekymret for vepsestikk. Mitt råd er at man bør forholde seg rolige overfor vepsen, og at man bør unngå å drikke øl og brus fra bokser ute. Vepsene kan krype nedi aluminiumsboksene, og stikk i halsen er farlig, sier Ødegaard.

– Vær tidlig ute

Også skadesjef og biolog Stein Norstein i Anticimex har inntrykk av at det kan bli mye veps i år. Han råder folk til å være tidlig ute dersom de ønsker å fjerne vepsebol.

les også

Nye plageånder på vei til et varmere Norge

– Alle bol starter fra bunnen av, og det gjelder å være tidlig ute. I august er bolene ofte store, og hvis du roter med dem, får du fort flere hundre veps etter deg, sier Norstein.

Bolene bygges ofte i vegger på hus, uthus og andre steder nær mennesker.

les også

Japanske monsterveps drepte 41 i Kina

– Det er mange måter å fjerne et bol på. Man kan ta en stein og knuse det, eller putte en pose rundt det og rive det løs. Det er også mulig å sette en støvsuger ved inngangen, men da bør man vite hva man skal gjøre med posen i etterkant, sier Norstein.

Utrydningstruet

Rødknappsandbien har lenge vært utrydningstruet, som følge av menneskelig påvirkning. Bakgrunnen for at den rødlistede arten sliter spesielt i år, er mye sol og varme.

les også

Bisverm på avveie på Nordstrand

Hittil i år er det bare registrert elleve rødknappsandbier i Norge. Norsk institutt for naturforskning frykter at arten dør ut i løpet av de neste årene.

– De legger larvene sine nedi tørr sandjord. Blir det for tørt, risikerer larvene å tørke ut, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning til NTB.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder