MIDNATTSTUR: Rainer Hanssen dro på tur med kajakken i den varme natten i Båtsfjord. Bildet er tatt rett før midnatt i retning Makkaur fyr, som ligger bak fjellene. Foto: Rainer Hanssen, Båtsfjord Hotell

Tropenatt i Finnmark: Ikke siden 1933 er det målt en varmere natt i Norge

Makkaur fyr i Båtsfjord noterte natt til torsdag den nest varmeste nattetemperaturen som er målt i Norge. – Magisk, konstaterer lokalbefolkningen.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Frukt, bær, sopp og kjøtt: Slik påvirker tørken deg

Pluss content

Den varmeste natten målt i Norge var 9. juli 1933. Da viste termometeret i Halden i Østfold ikke lavere enn 25,5 grader, skriver NTB. Den rekorden var Makkaur fyr i Båtsfjord i Finnmark svært nær å utligne natt til torsdag. Da var det 25,2 grader på det kaldeste i løpet av natten.

– Det blir en helt annen varme her oppe. Man blir helt ør av å bli truffet av denne varmen, sier Rainer Hanssen, som til vanlig driver Båtsfjord hotell. Han brukte den uvanlig varme natten på kajakkpadling fra Båtsfjord i retning Makkaur fyr.

Sjekk været der du er på Pent.no

les også

Varmerekorder i Finnmark, Troms og Nordland

– Vi padlet på østsiden av fjorden. Det er der solen treffer på natten. Det var så blikkstille på vannet at vi kunne se fisken svømme rundt, forteller han.

Onsdag ble det satt varmerekorder i alle de tre nordligste fylkene. Båtsfjord logget 30 grader. Den siste måneden har snittemperaturen ligget på 10,3 grader, men tettstedet har hatt to bølger med varmere vær, noe som har vært svært kjærkomment hos beboerne.

– Alle her er halvsjokkerte av varmen. Folk sitter ute og drar til badevann. Det er mange hvite legger som brunes nå, ler Hanssen.

Onsdag slo Bardufoss ny varmerekord for Troms, og ble i noen kretser omtalt som Bardufornia. På spørsmål fra VG om Båtsfjord nå også vurderer et tilnavn, foreslår Hanssen B(HOT)sfjord.

les også

Faktisk.no: Nei, verdens giftigste blekksprut er ikke observert ved badestrender i Norge

I listen over landets høyeste temperaturer torsdag, stakk Finnmark av med de tolv øverste plassene. Aller varmest ble det målt ved Banak i Lakselv, som hadde 33,0 grader. Berlevåg fulgte på med 32,7 grader, mens Tana bru hadde 32,4 grader.

Ved Makkau fyr steg temperaturen opp til 31,3 grader.

Dividalen hadde Troms høyeste måling, med 30,6 grader.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder