UVÆRET HERJER: Politiet har onsdag kveld fått inn flere titalls meldinger om nedblåste trær og andre naturskader. Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

Uværet herjer på Vestlandet

Strømbrudd, nedblåste trær og gjenstander på ville veier: Den kraftige vinden har gjort skader flere steder på Vestlandet onsdag kveld.

 • Christina Cantero
 • Julie Vissgren
 • Signe Rosenlund-Hauglid

Artikkelen er over ett år gammel

– Det verste uværet er nå i kveld og i natt. Lavtrykket er nå på vei østover, sier stasmeteorolog Haldis Berge i Meteorologisk institutt.

I løpet av natten kan Østlandet vente seg kraftige vindkast. I morgen er det Trøndelag som står for tur, med varsel om full storm langs kysten. Nordland kan vente seg liten storm.

Flere skader

Et hus er evakuert etter uværets herjinger på Vestlandet onsdag kveld. Huset ble evakuert etter at et 15 meter langt jordras gikk bak en enebolig på Askøy i Hordaland. Ingen personer ble skadet som følge av raset, opplyser Vest politidistrikt på Twitter.

LES OGSÅ: Alf fikk tak inn i eneboligen

I den samme kommunen blåste den kraftige vinden av taket på et naust. Taket traff deretter en annen bolig. Én person fikk skader i hånden.

(Saken fortsetter under videoen)

Mellom Førde og Askvoll i Sunnfjord er flere personer stengt inne mellom ulike ras langs fylkesvei 609. Det er ikke meldt om personskader. Evakuering pågår på stedet.

Har du bilder fra uværet? Tips oss!

Tidligere i kveld ble én person skadet etter at et tre blåste over en bil langs fylkesvei 57 ved Fjaler i Sunnfjord. Vedkommende er fraktet til sykehus med ambulanse.

I Voss skal flere stålplater ha blåst av taket på et hus under uværet.

ORKAN STYRKE: Flere steder på Vestlandet meldes det om kraftig uvær onsdag kveld. I en Peppes Pizza-restaurant på Os i Hordaland ble vinduer knust som følge av uværet. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy, midtsiden.no

Ved Fyllingsdalen i Bergen ble en boligblokk sperret av, melder Bergens Tidende.

– Nå har politi og brannvesen dratt, og det ser rolig ut. Det har blåst kraftig, og det er trolig årsaken til at området ble sperret av, sier en av beboerne i blokken, Eivind Ilebekk, til VG like før klokken 22.

(Saken fortsetter under videoen)

Flesland: Flere blåste over ende

Den sterke vinden på utsiden av terminalen på Bergen lufthavn Flesland har ført til at flere personer har blåst over ende onsdag kveld.

– Det er såpass kraftig vind at flere personer har blåst over ende når de har gått ut døren. En person ble hentet av ambulanse etter at vedkommende ble blåst inn i en lyktestolpe, forteller lufthavndirektør Aslak Sverdrup til VG.

Politiet er på stedet og har sperret flere områder på utsiden av flyplassen.

Utenom disse hendelsene, har flyplassen hatt få utfordringer med flytrafikken, ifølge Sverdrup.

– Det er kraftig vind og det blåser heftig fra sør. For flytrafikken er det en gunstig vindretning, selv om det er kraftig.

Ett av flyene som skulle lande på Flesland måtte avbryte landingen to ganger. Det er også flere fly som er kansellert.

– Men det er ikke nødvendigvis været på Flesland som er grunnen, opplyser Sverdrup.

Holder seg inne resten av kvelden

– Vi kommer oss ikke ut, strømmen er borte og det blåser ganske kraftig her, forteller Oddmund Eidsheim fra Hjelmås, nord for Bergen.

INNESPERRET: Et tre sperrer veien for Oddmund Eidsheim fra Hjelmås i Hordaland. – Det er bare å holde seg inne resten av kvelden, forteller han til VG. Foto: Privat

Han bor i enden av en kommunal vei som nå er sperret av et tre. Han venter på hjelp fra kommunen til å fjerne treet. I mellomtiden har han bestemt seg for å holde seg inne.

– Vi har det bra. Det er bare å tenne stearinlys, holde seg inne og vente til det er over, sier Eidsheim til VG.

Foto: Kjetil Vasby Bruarøy, midtsiden.no

Jeanette Telle fra Sund forteller at et tre har blåst over veien mellom Sartor senter og temahuset i Straum i Fjell kommune.

– Det blåser kraftig. Jeg kan ikke huske sist det var et slik vær her, forteller hun til VG.

BLÅST NED: PÅ veien mellom Sartor senter og temahuset raste det onsdag et tre som føler av været på Vestlandet. Foto: Jeanette Telle

Orkan styrke

På Sotrabrua ble det onsdag ettermiddag målt vindkast med orkan styrke. Grensen for orkan styrke går ved 32,6 meter per sekund. For at uværet skal kunne kalles en orkan må vinden overstige 32,5 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

Folk oppfordres til å holde seg inne, med mindre det er helt nødvendig å gå ut.

Like før klokken 21 meldte politiet om at de har fått inn mer enn 35 meldinger om nedblåste trær og andre naturskader.

UVÆR: Høye bølger knuste vinduene i restauranten Peppes Pizza på Os i Hordaland. Foto: Jan Petter Svendal

– En god del veier er sperret. Vi ber folk kjøre forsiktig og være aktsom når man beveger seg ute, skriver politiet på Twitter.

Sjekk vindstyrken akkurat nå! På kartet under kan du ved å sette musepekeren på kartet, finne ut hvor mye det blåser. Tjenesten er levert av Earth Nullschool.

En restaurant i Os fikk et vindu knust etter at vinden sendte flere utemøbler inn i vinduet, mens det ble målt vindkast på 28 meter i sekundet på Sotrabrua, noe som fører til manuell kontroll av kjøretøyer som skal over broen, som kan bli stengt på kort varsel.

BKK, som leverer strøm til rundt 200.000 kunder i Hordaland og deler av Sogn og Fjordane, opplyser om det nå er over 16.000 husstander som er uten strøm på grunn av det kraftige været på Vestlandet.

(Saken fortsetter under videoen)

– Det er vanskelig å si hvor lenge det vil vare, men vi er nå ute og jobber for å få strømmen tilbake igjen. På grunn av sikkerheten til våre ansatte er det 18 husstander i ytre del av Sund kommune som vil være strømløse resten av natten, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Økland til VG:

– På grunn av trær som har falt over veier og sperret dem av er det vanskelig å komme frem til steder hvor det trengs reparasjoner, det er en utfordring for mannskapet, forteller han.

Les også: Det brygger opp til høststorm i store deler av landet

Flere fergestrekninger i Hordaland er blitt stengt i løpet av onsdag kveld, eller har redusert kapasiteten på grunn av vinden.

ORKAN STYRKE: I en Peppes Pizza-restaurant på Os i Hordaland ble vinduer knust som følge av uværet. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy, midtsiden.no

Det er også meldt om trær som har blåst over veier og trampoliner som har blitt tatt av vinden. I Bergen havnet en trampoline oppå et hustak på Sollien.

Ifølge Meteorologisk institutt blåser det full storm i Nordsjøen, og nedbøren har også kommet for fullt. Det er meldt liten storm på Røldalsfjellet og Myrkdalen (begge i Hordaland), og på Utsira fyr og Røvær (Rogaland). Vinden vil øke ytterligere utover kvelden og natt til torsdag.

les også

Nå kommer høsten: Vestlandet kan få årets første høststorm

Sikre løse gjenstander

– Vi venter at denne vinden vil føre til en del problemer. Bruer kan bli stengt, og ferger kan bli innstilt. I tillegg kan objekter med stort vindfang, trampoliner og trær fulle av blad, være utsatt. Det er viktig å ta dette på alvor, sier vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Foto: Kjetil Vasby Bruarøy, midtsiden.no

Også på Østlandet vil man merke uværet. Langs Oslofjorden vil det blåse sterk kuling rett inn onsdag kveld og natt til torsdag. Folk med småbåter oppfordres om å ikke ta noen tur utpå. Østlandet vil få enda mer vind fredag.

Politiet har også gått ut med oppfordring om at folk må sikre løse gjenstander og stillaser.

les også

Her blir det søkkvått: Vestlandet får månedsnedbør på en uke

Sterk vind

Det er målt flere vindkast over orkan styrke på Vestlandet onsdag kveld. En oversikt fra Meteorologisk institutt viser at det sterkeste vindkastet klokken 21 ble registrert til hele 45,6 meter per sekund på Kvamsfjellet i Jølster.

På Ytterøyane fyr kom vindhastigheten opp i 38 sekundmeter, mens vindkast ble målt til 37,2 meter i sekunder på Røldalsfjellet og 35,5 sekundmeter på Slåtterøy i Bømlo.

For at uværet skal kunne kalles en orkan må vinden overstige 32,6 meter per sekund som et gjennomsnitt over 10 minutter.

(Saken fortsetter under videoen)

Fredag vil uværet komme tilbake, hovedsakelig fra Rogaland via Sørlandet, til Telemark og til Østlandet. Dette uværet har også fått farevarsel oransje – det nest høyeste – og den sterkeste vinden kommer ved kysten og i fjellet, med vindkast mellom 30 og 40 meter i sekund, altså orkans styrke.

Flere fly innstilt

Seilskuta Statsraad Lehmkuhl, som var på vei til Shetland, bestemte seg allerede tirsdag kveld for å snu og dra tilbake til Norge for å komme seg i havn før uværet treffer. Om bord var det 162 personer, hvorav 138 elever fra Nordfjord folkehøgskole, melder NRK.

Flyselskapet Widerøe har innstilt flere fly og omdirigert andre. Vegtrafikksentralen opplyser at Måløybrua i Vågsøy og Rugsundbrua i Bremanger i Sogn og Fjordane ble stengt allerede onsdag ettermiddag. Disse broene stenges automatisk ved kraftig vind.

Mer om

 1. Ekstremvær
 2. Hordaland
 3. Sogn og Fjordane
 4. Vær

Flere artikler

 1. Uvær i Sør-Norge: Tre veltet over barneskole

 2. Uværet tar strømmen og stenger fjelloverganger

 3. Brannvesenet måtte gi opp i den sterke vinden

 4. Nytt uvær treffer Sør-Norge fredag: kan få vindkast i over 160 kilometer i timen

 5. Uværet «Gareth» er her: Kan gi halvmeter med snø og vindkast med orkans styrke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder