KAN BLI FORBUDT: Flere har tatt til orde for å strupe bruken av heliumballonger. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Vil ha ballong-forbud på 17. mai

WWF-sjef Bård Vegar Solhjell kommer med en klar oppfordring før 17. mai-feiringen: Dropp salg av heliumballonger på nasjonaldagen.

Artikkelen er over to år gammel

– Disse ballongene er laget av plast. Svært mange forsvinner, og ender enten i naturen eller i havet. Til sammen utgjør dette et gigantisk miljøproblem, sier Solhjell.

les også

To kommuner forbyr heliumballonger på 17. mai

Flere norske kommuner, blant annet storbyer som Bergen og Drammen, har allerede vedtatt et forbud mot gassballonger under årets 17. mai-arrangementer. Bystyret i Trondheim stemte i vinter nei til å forby salg av heliumballonger i byen. Samtidig stemte de ja til å foreslå nasjonalt forbud, melder NTB.

BALLONGMOTSTANDER: Generalsekretær Bård Vegar Solhjell i WWF tror ikke et forbud mot heliumballonger vil ødelegge 17. maistemningen. Foto: Frode Hansen

– Forstår behovet

Nå oppfordrer den ferske generalsekretæren i Verdens naturfond alle kommunene i landet til å vedta et ballong-forbud.

les også

Brynerussen oppfordrer til å filme sex-samtykke

Solhjell tror ikke mangelen på slike ballonger vil ødelegge 17. mai-festen.

- Jeg kjenner unger, og er helt sikker på at de enda bedre enn mange voksne forstår behovet for å hindre at all denne plasten havner i naturen, sier han.

Forbud-forslag

Shoaib Sultan representerer Miljøpartiet de grønne i 17. mai-komiteen i Oslo. Han bekrefter at han på neste møte i komiteen 19. april vil legge frem et tilsvarende forslag om forbud.

les også

Fant plast i flaskevann

– Vi har dessverre sett flere eksempler på hvilke tragiske konsekvenser plastsøppel kan ha på dyrelivet, også i Oslofjorden, sier Sultan.

- Hvordan tror du et slikt forbud vil bli mottatt?

– Jeg håper og tror at mange vil sette pris på det. Det er mange Oslo-folk som bruker fjorden og naturen rundt byen, og som vil være glade for å slippe å bli møtt med store mengder plastsøppel.

les også

SV-topp vil bytte ut «Ja, vi elsker»

Knapp ressurs

Solhjell understreker samtidig at helium er en knapp ressurs. I forkant av nasjonaldagen i fjor gikk avdelingsdirektør Aslak Bjarne Aslaksen, på Haukeland universitetssykehus, ut og oppfordret foreldre til å droppe kjøp av de populære ballongene.

les også

Fant plastflaske i magen til torsk

På sykehus brukes helium blant annet til å kjøle ned magnetene i MR-maskiner.

– Uten helium må vi gå over til maskiner med svakere magneter og dermed dårligere bildekvalitet. For meg er dette et spørsmål om å bruke en sparsom naturressurs på best mulig måte, sa Aslaksen til Bergens Tidende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder