- Ikke bruk gåstol til små barn

Bruk av gåstoler for små barn hindrer barnas mentale og fysiske evne viser en ny undersøkelse. Norske Fysioterapeuters Forbund advarer foreldre mot å bruke slike gåstoler.

ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Barn som bruker slike gåstoler har en tendens til å klare å sitte oppreist senere enn jevngamle som ikke bruker gåstol. De scorer også lavere på tester av mental utvikling i ung alder. Utviklingen utjamnes likevel over tid mellom de to gruppene av barn.

Late barn

- Barna fratas muligheten til å selv få anstrenge seg, og strebe etter å klare noe selv når de bare plasseres i en gåstol. Disse barna kan bli vant til å be om hjelp istedenfor å prøve å klare ting selv, mener Astrid Sakshaug, leder for barnegruppa i Norske Fysioterapeuters Forbund.

Hun anbefaler foreldre å ikke bruke slike gåstoler i det hele tatt.

- Barn med funksjonshemminger kan trenge gåstoler, ikke funksjonsfriske barn. Det er dessverre slik at vi foreldre ikke alltid er tålmodige nok. Det vi tror hjelper våre barn viser seg av og å være en bjørnetjeneste, sier Astrid Sakshaug til VG Nett.

Flere ulykker

Det skjer også en del skader ved bruk av slike gåstoler fordi barna kan få høy fart og kjøre inn i objeker eller ned trapper. Det er også lettere å rekke opp til «farlige» gjenstander som for eksempel ovner og bord.

En amerikansk, statlig rapport fra 1994 viste at gåstoler var skyld i flere skader enn noe annet produkt for barn. I USA er gåstoler koblet til minst 11 dødsfall siden 1984, melder Reuters.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder