ARRESTERT: Frode Berg er nå pensjonist, men jobbet som grenseinspektør i Sør-Varanger gjennom 25 år. Foto: Terje Mortensen VG

Nordmann mistenkt for
spionasje i Russland

Den tidligere grenseinspektøren Frode Berg (62) er fengslet av russisk politi i Moskva.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg kan bekrefte at Frode Berg ble fengslet for to måneder den 6. desember, altså til 5. februar. Han er fengslet ut fra paragraf 276 i loven, som handler om spionasje, sier Jekaterina Krasnova, pressetalskvinne ved Lefortovo-domstolen, til VG.

– Saken er anket, men det er ennå ikke bestemt når den skal behandles, sier Krasnova.

Tirsdag melder det russiske nyhetsbyrået Rosbalt at nordmannen er mistenkt for spionasje. UD vil ikke kommentere spionasjeanklagen mot mannen:

– Når det gjelder spørsmål om grunnlag for arrestasjon og fengsling så må dette besvares av russiske myndigheter, skriver Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i UD i en epost til VG.

Det russiske nyhetsbyrået skriver også at Berg skal ha handlet som en representant for Røde Kors, og at han skal ha hjulpet flyktninger fra Ukraina på grensen mellom Russland og Norge.

BEKREFTER FENGSLING: Jekaterina Krasnova, pressetalskvinne ved Lefortovo-domstolen. Foto: Lefortovo-domstolen

– Normalt å bli dømt

Redaktør Thomas Nilsen i The Independent Barents Observer sier til VG at han er sikker på at anklagene mot Frode Berg er oppspinn fra ende til annen:

– De er inne i en periode der utlandet beskrives som en masse mennesker som vil Russland vondt. Derfor er det viktig for FSB at de beviser for den russiske befolkningen at de gjør jobben sin og tar de som vil landet vondt. Da må de arrestere spioner. Frode Berg er et offer for dette, sier Nilsen.

Han sier situasjonen for Berg er veldig alvorlig;
– Det normale er at påståtte spioner blir dømt. Den eneste jeg kommer på som er frikjent, er Aleksandr Nikitin i 1999, sier Nilsen.

Han mener spionbeskyldningene mot Berg er alvorlige for Norge:

– De hevder spionasjen skal ha vært gjort på vegne av Norge. Det er en veldig alvorlig anklage, sier Nilsen.

Han har helt siden det ble kjent at Berg var arrestert i Moskva, ment at den tidligere grenseinspektøren er utsatt for en fabrikkert anklage.

Nyhetsbyrå: I ferd med å motta hemmelige dokumenter

Ifølge nyhetsbyrået Tass ble Berg pågrepet av sikkerhetstjenesten FSB da han var i ferd med å motta hemmelige dokumenter om den russiske flåten.

Etterforskerne mener at papirene ble overlevert av Aleksej Zjitnjuk, som er anklaget for statsforræderi. Lefortovo-domstolen (som holder til i Moskva) har tidligere opplyst at Zjitnjuk ble fengslet 30. november. Zjitnjuk har tidligere jobbet som politimann i Moskva, ifølge Ekho Moskva, men mistet jobben i 2015.

Venner av nordmannen: – Han vet godt hvordan han skal oppføre seg i Russland

Olga Kiriak, pressekontakt ved den russiske ambassaden i Norge, opplyser i en e-post til VG at de ikke har noen informasjon om Frode Berg.

Luba Kuzovnikova kjenner Berg gjennom kunst og kulturorganisasjonen Pikene på Broen i Sør-Varanger.

– For oss som kjenner Frode er dette absurd. Det er lett å koke sammen en historie. Jeg tror ikke på dette i det hele tatt, sier Kuzovnikova, som er kunstnerisk leder i Pikene på Broen.

Berg er styremedlem i organisasjonen.

– Uforstående

Familien til Berg sier via sin advokat at de stiller seg uforstående til siktelsen.

– Familien synes situasjonen er vanskelig. De hadde håpet at alt var en misforståelse, og at den skulle løse seg raskt. Nå begynner de å innse at det blir jul uten Frode Berg, sier forsvarer Brynjulf Risnes til NRK.

Saken er svært belastende for familien, særlig fordi de får så lite informasjon, sier forsvareren.

– Man får inntrykk av at det er nokså mye hemmeligheter fra russisk side i denne saken. Det er veldig lite informasjon å få.

Spionsiktelsen har en minstestraff på ti år dersom Berg blir funnet skyldig. .

– Det er veldig alvorlig, og en av de alvorligste siktelsene man kan få i Russland. Det gjør familien ekstra bekymret. Når det ikke har løst seg raskt, forstår de ikke helt hva som foregår, sier Risnes til NRK.

Har kontakt med UD

UD bekrefter at mannen får konsulær bistand i Moskva.

– Utenrikstjenesten ved ambassaden i Moskva har vært i kontakt med fengslede og det gis bistand i henhold til gjeldende retningslinjer og rammer for konsulær bistand til norske borgere fengslet i utlandet, skriver Andersen.

– Fengslede har advokat. På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan vi ikke kommentere en pågående konsulærsak ytterligere, sier Andersen.

Kunstner og venn av Berg, Morten Traavik, sier han har ekstremt vanskelig for å forestille seg at Berg har gjort det russiske myndigheter nå anklager ham for.

– Jeg og alle som kjenner Berg stiller oss undrende til en sånn type anklage. Det er jo en veldig vanlig ting å si for venner og familie i slike saker, men i denne saken er det ikke så mye annet å si:

– Slik som jeg kjenner ham som samarbeidspartner og venn går disse handlingene på tvers av alt Frode noen sinne har stått for. Om noen i Kirkenes og omegn, både gjennom offentlige uttalelser, men fremfor alt med hva han har jobbet med og gjort, har Frode alltid fremmet et godt og åpent forhold mellom Norge og Russland, sier Traavik til VG.

– Alvorlig diplomatisk sak

Kunstneren mener det norske utenriksdepartementet nå må legge mer press på russiske myndigheter.

– Inntil det motsatte er bevist av en uavhengig domstol er Frode uskyldig. Dette er nå i all hovedsak en alvorlig diplomatisk sak som angår forholdet mellom Norge og Russland. Jeg forstår at det kan være smart å ligge lavt innledningsvis, men når en russisk domstol nå høyner innsatsen og går ut og offentliggjør arrestasjonen må UD vise litt mer muskler, dersom de har noen, sier Traavik.

– Tror dette vil løse seg

VG har tidligere vært i kontakt med familiens kontaktperson, Gry Nilsen Aaker, i forbindelse med pågripelsen.

Hun kommenterer ikke saken utover å bekrefte at familien får god bistand av Utenriksdepartementet. Hun kan ikke si noe om årsaken til at Berg er pågrepet.

– Vi har kontakt med UD og den norske ambassaden i Moskva. Vi tror at dette skal løse seg på beste måte, sier Aaker.

Interessert i grenseforhold

Luba Kuzovnikova sier at ingen som kjenner Frode Berg tror på at han har holdt på med hemmelig virksomhet.

– Han er en mann som er veldig interessert i grenseområder. Det er hans interesse og er en fortsettelse av hans yrke som grenseinspektør. Når men er entusiast vil man gjerne bli kjent med grenseområder, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder