EN AV DEM GIKK: Tidligere stortingsdirektør Ida Børresen gikk av forrige uke, da de kunngjorde at byggespreken ble utvidet med 500 millioner kroner. Stortingspresident Olemic Thommessen til høyre. Foto: Mattis Sandblad

Byggeskandalen: Dette er million-innsparingene Thommessen sa nei til

Stortingets administrasjon mente byggeprosjektets kostnader kunne blitt redusert med nesten 90 millioner kroner. Men presidentskapet satte foten ned.

 • Kristian Aaser
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Bjørn Haugan
 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over to år gammel

Forrige uke gikk stortingsdirektør Ida Børresen av da Stortinget kunngjorde at det omstridte byggeprosjektets enorme sprekk ble utvidet med nye 500 millioner. Den totale byggesprekken er dermed 1,2 milliarder kroner.

I Riksrevisjonens knusende gjennomgang av prosjektet - rehabilitering av Prinsens gate 26 og utbygging av en tunnel og postmottak - blir det slått fast at presidentskapet og stortingspresident Olemic Thommessen har sagt nei til en rekke sparetiltak.

les også

Slik startet byggeskandalen på Stortinget

Det var Stortingets administrasjon som foreslo sparetiltakene. Ifølge Riksrevisjonen kunne kostnadene ha blitt redusert med mellom 79,3 og 89,3 millioner kroner.

les også

Krever forklaring fra Thommessen: Kan felles av egen tale

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mener dette er beskrivende for hvordan Stortingets presidentskapet ser på utgifter.

– Det har utviklet seg en kultur som går ut på at Stortinget bevilger det presidentskapet ber om. Dermed er det ikke noe krav til nøkternhet for presidentskapet, slår han fast overfor VG.

GIKK AV: Ida Børresen var stortingsdirektør fra 2012 til 2018. Hun gikk av som følge av den enorme byggesprekken. Foto: Kirknes, Magnar, VG

les også

Byggeskandalen på Stortinget: 2,7 millioner i strafferenter etter regningsrot

Lagt frem flere forslag

Riksrevisjonen viser blant annet annet til følgende forslag stortingsadministrasjonen la frem:

 • Det kan droppes å grave ut ekstra underetasje i Prinsens gate 26
 • Bygging av nytt beredskapsrom utgår. Dette er den største enkeltposten. Stortingsadministrasjonen har estimert at 15 millioner kroner kunne spares på å droppe beredskapsrommet. Riksrevisjonen bemerker at det ble etablert et beredskapsrom allerede i 2013.
 • Innredning, materialvalg, lyskilder, lysdesign og kunsterisk utsmykking reduseres.
 • Bygging av snuplass formet som en T i tunnel utgår. Dette kunne spart prosjektet for 20 millioner.
 • Sikkerhetsbygg i fasade for 1.- 5.-etasje i Prinsens gate bygges ikke. «Sikkerhet har vært kostnadsdrivende for rehabilitering av Prinsens gate 26, blant annet sikkerhetsvegg i fasaden og etablering av nytt beredskapsrom», skriver revisjonen.
 • Kjørebredden til innkjøringstunnel reduseres, i tillegg er det foreslått å ikke anskaffe skanner ved innkjøring og nedsenkbare pullerter. Kostnadene er ikke slått fast i rapporten.

I tillegg skrev Dagens Næringsliv fredag at Stortinget har betalt 2,7 millioner kroner i forsinkelsesrenter knyttet til prosjektet i perioden 2015 til 2017.

Lagt frem forslag hvert år

Forslagene til sparetiltak ble foreslått hvert år mellom 2013 og 2016.

Lundteigen mener dette viser at det ikke har blitt tatt hensyn til forslag om sparetiltak.

– Det vi pirker i her, er en kultur hvor en har brukt masse penger, og det har vært akseptert, sier Sp-høvdingen.

Presidentskapet har ifølge Riksrevisjonen vist til sikkerhetshensyn som begrunnelse for hvorfor sparetiltak ikke har blitt satt i gang.

– Ettersom presidentskapet oppfattet at alle kostnadsreduserende tiltak ville svekke objektsikringen og medføre at det ikke ble gjort noe med svakhetene sikkerhetsrapporten framhevet, ble ikke kutt vedtatt, skriver Riksrevisjonen.

Viser til funksjonalitet

Avdelingssjef Terje Olsen i Eiendoms-, sikkerhets- og serviceavdelingen skriver følgende i en e-post til VG om sparetiltakene:

les også

Innkaller til hastemøte om Stortingets byggeskandale

– I de tilfellene der kostnadsreduserende tiltak er blitt vedtatt, er disse blitt fulgt opp i etterkant. Tiltak man ikke har gått for, handler om viktig funksjonalitet (eks. nedsenkbare pullerter, vendehammer og ekstra sikring av fasade i Prinsens gate), som det derfor ikke har vært ønskelig å gjennomføre.

Riksrevisjonen skriver at presidentskapet gjennomgående har «prioritert løsningenes funksjonalitet framfor mulige kostnadsreduksjoner».

Mer om

 1. Stortinget
 2. Riksrevisjonen
 3. Per Olaf Lundteigen
 4. Olemic Thommessen

Flere artikler

 1. Byggeskandalen: Stortinget oppjusterte kostnadsrammen med 90 millioner «for å holde oss på runde tall»

 2. Byggeskandalen på Stortinget: – Gikk ni kritiske måneder uten styring

 3. Krever forklaring fra Thommessen: Kan felles av egen tale

 4. Slik startet byggeskandalen på Stortinget

 5. Stortingsdirektør Ida Børresen går av etter byggesprekken

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder