Kostnadene for brøyting og snøfjerning i Oslo kommer på godt over en million kroner dagen denne vinteren. Fortsatt er det så store snømengder at den må mellomlagres før kommunen har smeltekapasitet. Foto: Tore Kristiansen

Rekordvinteren koster Oslo kommune 1,3 millioner dagen

Det kraftige snøfallet vi har fått denne vinteren koster dyrt. I snitt bruker Oslo kommune 1,3 millioner kroner daglig på brøyting, strøing og snøfjerning.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er medregnet alle vinterkostnader, både brøyting, utfresing og snøfjerning, men regner ikke med de faste kostnadene til snølekteren i havnebassenget, der smeltingen foregår. Det informerer Bymiljøetaten.

– Dette er påløpte kostnader så langt i januar. Det er betydelig mer enn i fjor, riktignok et år med lite snø, sier seksjonssjef Joakim Hjertum i Bymiljøetaten.

Snøkaos i Norge: – Så mye snø har det ikke vært siden 1994

– Vi må tilbake til 2009–2010 for å finne tilsvarende snørik vinter.

Omtrent halvparten av de 1,3 millionene går til snøfjerning, den andre halvparten til brøyte- og strøkostnader, opplyser Bymiljøetaten.

Kan fortsatt gå over budsjett

Det er beregnet å bruke dobbelt så mye penger på vintervedlikehold i 2018 som året før. Brøytebudsjettet ble sprengt allerede i februar, og tidligere denne måneden fikk Bymiljøetaten innvilget 53 millioner kroner mer til brøyting og snørydding.

Den totale regningen på vinterkostnadene i Oslo er dermed oppe i 180 millioner.

Unormalt mange fallskader i Oslo så langt i år

– Det anslaget er fortsatt riktig, gitt at vi får «normalt» snøfall i november og desember. Men hvis disse månedene blir like snørike som januar, vil nok kostnadene overgå dette tallet, forteller Hjertum.

Fire ganger så mye snø

– Hva det koster avhenger jo av snøen som faller. Vi må betale for hver gang arbeidet utføres, så det er klart det blir dyrere om man må brøyte fire ganger, sammenlignet med bare én, sier Hjertum.

Sammenlignet med en gjennomsnittsvinter har det kommet fire ganger så mye snø i Oslo i årets to første måneder.

Vegvesenet tester brøyteførerne, men det gjør ikke Oslo kommune

Tidligere dumpet man snø i fjorden, men det er det slutt på. I stedet er det smeltemaskinen Terje på Søndre Akershus kai som tar seg av snøen, men selv ikke denne teknologien har klart å holde stand i vinter.

Dermed må etaten mellomlagre snø i midlertidige depoter frem til smeltemaskinen har kapasitet.

– Lekteren smelter unna som bare det, men i perioder har det vært store utfordringer over hele byen samtidig, og da tar det lang tid, sier Hjertum.

Her vil de gjerne ha mer hvitt gull

Det har også kommet nær dobbelt så mye snø bare på årets første 45 dager, som det vanligvis gjør på et helt år. I midten av februar hadde kommunen kjørt vekk nærmere 5000 lastebillass med snø.

– Nå i slutten av måneden er det oppe i 250 000 kubikkmeter med snø, og det er mer på vei. Heldigvis har det vært mindre snø i det siste, så vi får tid til å rydde opp, forteller Joakim Hjertum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder