23 personer bortvist fra demonstrasjon i Oslo

Politiet stilte med stort mannskap under demonstrasjon mot FNs migrasjonsavtale.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Flere personer er bortvist av politiet fra en demonstrasjon foran Stortinget i Oslo fredag. Markeringen var mot FNs migrasjonsavtale, som skal vedtas i Marokko senere i desember.

Det ble samtidig arrangert en motdemonstrasjon.

les også

Hva er FNs migrasjonsavtale?

Forsøk på sammenstøt

Ifølge politiet var det forsøk på sammenstøt mellom gruppene, men dette ble avverget.

– Gjennom kvelden har vi kontrollert 40 personer. Vi har bortvist 23 personer og pågrepet én, sier Magnus Strande, innsatsleder i politiet.

MOTDEMONSTRANT: Minst tre personer tilknyttet motdemonstrasjonen og ytre venstre ble satt i håndjern og vist bort fra området for å unngå bråk. Foto: Espen Breivik / VG

– Hvorfor ble han pågrepet?

– Det var ren legemskrenkelse.

les også

Flere EU-land trekker seg fra FNs migrasjonspakt

Alle de bortviste personene skal være fra motdemonstrasjonen, etter hva VG erfarer. Politiet kunne ikke gå inn på hvilke grupperinger de bortviste tilhører.

En gruppe demonstranter fra den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen ble kjørt vekk fra stedet av politiet.

Også en representant fra Folkeaksjonen mot innvandring (FMI) ble bedt om å forlate markeringen, i tråd med ønsket til arrangørene.

– Jeg har inntrykk av at det er enkelte fra den bevegelsen du sikter til [Den nordiske motstandsbevegelsen] som fikk muligheten til å markere seg, men som valgte å gå tidlig.

FORVENTER BRÅK: Innsatsleder i politiet Magnus Stranda sier at politiet har satt inn både synlig og usynlig mannskap. Foto: ESPEN BREIVIK

– Også ble de tatt med av politiet i en bil. Kan du si hva som skjedde med dem?

– Ja, det stemmer. Den grupperingen ble politiet nødt til å følge, for å avverge et stort slagsmål. Så de ble da tatt inn i en bil, og kjørt bort fra stedet.

– Hva har skjedd med dem, da?

– De er da kjørt bort fra stedet. De var ikke villige til å etterkomme pålegg fra oss, så vi tok hånd om dem, og kjørte dem bort og bortviste dem fra Oslo sentrum.

STORT POLITIOPPBUD: Politiet stiller mannsterke til demonstrasjonen i Oslo. Foto: Ola Haram, VG

Store politistyrker

Det var satt inn store politistyrker på Eidsvolls plass foran Stortinget i Oslo fredag kveld. Politiet forventet ordensforstyrrelser under en markering mot FNs migrasjonsavtale.

– Vi har opplysninger om at det kan være enkeltelementer som oppsøker Eidsvolls plass i forbindelse med denne markeringen, sa Strande til VG før markeringen begynte.

Politiet hadde fått opplysninger på forhånd om at noe kunne komme til å skje.

– Det er etterretning hos oss, som tilsier at vi bør være litt på vakt i dag, sa Strande.

STORT POLITIOPPBUD: Politiet stiller mannsterke til demonstrasjonen i Oslo. Foto: Ola Haram, VG

Omstridt avtale

Markeringen arrangeres av Lena Andreassen, tidligere leder av Norwegian Defence League. Arrangørene mener at motdemonstrasjonen var ulovlige.

FNs omstridte migrasjonsavtale vil ifølge kritikerne innebære at det åpnes opp nye, legale ruter for økonomiske migranter, samt at staten skal unnlate å støtte konservative, innvandringskritiske medier. Avtalen er kontroversiell, og blir møtt av motstand over hele verden. Listen over land i Europa som ikke vil slutte seg til avtalen blir stadig lenger.

Ifølge regjeringen vil Norge fortsatt selv kunne bestemme over norsk innvandringspolitikk etter at avtalen trer i kraft.

les også

Slåsskamp under demonstrasjon i Oslo - tre pågrepet

Blant talerne fredag var Max Hermansen, Lars Thorsen i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Bjørn Christian Rødal, tidligere nestleder i Alliansen, og Ellen Due Brynjulfsen, leder i Selvstendighetspartiet.

VGs reporter på stedet anslår at det er rundt 150 personer i markeringen, og omtrent dobbelt så mange i motdemonstrasjonen.

På Facebook-arrangementet til motdemonstrasjonen «Bli med å stoppe rasistene!» skriver arrangøren Oslo Mot Rasisme at de inviterer til en ikke-voldelig demonstrasjon «mot rasistene og nazistene som mobiliserer under dekke av å være mot et FN-initiativ».

MOTDEMONSTRASJON: Mange har møtt opp til motdemonstrasjon. Foto: ESPEN BREIVIK

Melding fra Fremskrittspartiet

Arrangør Andreassen skriver på Facebook at hun har mottatt en melding fra Fremskrittpartiets innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim.

«Vi står sammen i kampen for Nasjonal Selvråderett og mot FNs migrasjonsplattform. Vi setter Norge først og vil si et tydelig nei i Stortinget neste torsdag. Vi vil utfordre de andre partiene og følge vårt eksempel», skriver Helgheim.

les også

Slik splitter FNs migrasjonspakt Europa

Meldingen ble lest opp under markeringen.

Helgheim sier til VG at han skulle holde en appell under markeringen, men at det ikke passet. Frp-politikeren støtter kampen mot FNs migrasjonsavtale.

– Den har et overordnet mål å tilrettelegge for mer migrasjon, og at ulovlig migrasjon som i dag ikke er lovlig, skal bli lovlig. De overordnede målene er vi sterkt imot. Men det er også konkrete formuleringer som vi er helt imot, eksempel mål nummer 17, om å forme folks forståelse av migrasjon, og lære opp mediene i god og etisk fremstilling av migrasjon, sier Helgheim.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder