SMITTESPORING: Sykehuset ST. Görans i Stockholm gjør smittesporing blant pasienter og personell som kan ha vært i nærheten av en meslingsmittet person. Ifølge WHO er vaksinemotstand en av verdens ti største helsetrusler i 2019. Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix

Meslingtilfelle på svensk sykehus

Et tilfelle av meslinger er oppdaget på sykehuset St. Görans akuttmottak i Stockholm. Sykehuset ringer rundt til samtlige pasienter som har vært på akuttmottaket lørdag kveld og natt til søndag.

– De ringte og spurte om jeg befant meg på sykehuset i den tidsperioden og spurte om jeg var vaksinert, hvilket jeg er, forteller en pasient til Aftonbladet.

Sykehuset bekrefter overfor avisen at de nå holder på med smittesporing.

– Det stemmer at vi nå holder på å gjøre smittesporing blant pasienter og personell som var i nærheten av en pasient som besøkte akuttmottaket lørdag kved og som senere viste seg å ha meslinger, sier Anders Person hos sykehusets pressetjeneste.

les også

WHO varsler om spredning av meslinger i Europa

Ifølge Person foregår sporingen i henhold til sykehusets rutiner ved smittsomme sykdommer.

– For vår del handler det om å få kontakt med pasienter som var i venterommet og personell som håndterte personen, da dette er smittsomt. Det er Folkehelsemyndighetene som kontakter personens pårørende, sier Anders Persson til avisen.

Det er foreløpig uklart hvor mange personer som har blitt eller kommer til å bli kontaktet.

Antall meslingtilfeller globalt øker

Vaksinemotstand er en av verdens ti største helsetrusler i 2019, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen har sett en trend der stadig flere dropper vaksine på såkalt «filosofisk grunnlag».

les også

WHO: Vaksinemotstand en av verdens største helsetrusler

WHO publiserte nylig en rapport som viste at antall barn som dør av meslinger er redusert med 84 prosent siden år 2000 på grunn av vaksinering. I samme rapport uttrykte organisasjonen sterk bekymring for at man i 2017 likevel så en 30 prosents økning i antall meslingtilfeller globalt sammenlignet med året før.

Statsministeren ut mot vaksinemotstandere

I fjor gikk statsminister Erna Solberg hardt ut mot vaksinemotstandere og sa at de måtte være klar over at de utsatte egne og andres barn for fare.

les også

10 viktige spørsmål: Alt du må vite om vaksiner

Pluss content

– Ved sykdommer som smitter andre har du et ansvar som er større enn deg selv, sa Solberg.

– Svake mennesker og babyer kan utsettes for sykdommen. Det kan bli en farlig situasjon, og ansvaret ligger hos foreldrene som velger å ikke følge vaksineprogrammet, sier Solberg.

Statsministerens appell kom etter at tre nordmenn, alle uvaksinert, ble smitte av meslinger i februar 2018.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder