TATT: Nordmannen er siktet for bedrageri, bedrageriforsøk og heleri for minst ti millioner kroner. Foto: INTERPOL

Bedragerisiktede Helge Moan (49) varetektsfengslet i fire uker

OSLO TINGRETT (VG) Etter flere år på rømmen ble bedragerisiktede Helge Moan (49) onsdag varetektsfengslet i fire uker.

Moan anket kjennelsen fra Oslo tingrett på stedet.

49-åringen ble pågrepet i Malaysia 22. januar i år etter å ha vært etterlyst av Interpol siden februar 2013. Han er av Oslo politidistrikt siktet for 188 straffebare forhold mot over 100 ulike fornærmede. Politiet anslår at det er snakk om bedragerier for over ti millioner kroner.

les også

Skandinavias mest ettersøkte

Pluss content

Advokat Per Zimmer begjærte under rettsmøtet sin klient løslatt fordi han mener det har skjedd en justisfeil i saken.

– Vi mener han var i en utleveringsprosess som kunne gitt ham rettigheter og mulighet til å ta til motmæle. Saken bør derfor sendes tilbake til Malaysia for vurdering av om vilkårene for utlevering er oppfylt, sier Zimmer til VG.

FORSVARER: Advokat Per Zimmer. Foto: HANNA HAUG RØSET

– Norsk politi har igangsatt en utleveringprosess som Malaysia har akseptert og Malaysia har også stilt oppfølgingsspørsmål vedrørende for eksempel skyldspørsmålet. Den prosessen ble aldri gjennomført fordi norsk politi plutselig hentet ham tilbake til Norge, fortsetter han.

Zimmer mener en konsekvens av dette kan bli at saken ikke kan føres for retten i Norge. Politiadvokat Eindride Kjørri deler ikke dette oppfatningen.

– Jeg mener norsk påtalemyndighet har fulgt gjeldende regelverk. Selve pågripelsen i utlandet den kjenner ikke jeg til i detalj, sier han.

– Vi hadde i utgangspunktet en tanke om utlevering, men da han ble pågrepet etter immigrasjonslovgivningen, så rettet vi oss etter det.

– Dramatisk pågripelse

Zimmer sier at hans klient har beskrevet pågripelsen i Malaysia 22. januar dramatisk.

– Det var et titalls politifolk, også bevæpnede, som pågrep ham. Han ble satt i arrest og har sittet der i fjorten dager uten noen kontakt med advokat eller andre rådgivere i saken, sier forsvareren.

Zimmer ønsker ikke å kommentere hvordan hans klient stiller seg til siktelsene.

I RETTEN Påtaleansvarlig Eindride Kjørri og etterforsker Tore Olav Moe. Foto: TORE KRISTIANSEN

Ifølge Åsted Norge landet nordmannen på Oslo lufthavn grytidlig tirsdag morgen.

Helge Moan er dømt tre ganger tidligere for økonomisk kriminalitet, har 13 konkurser bak seg og bruker en rekke falske navn.

Oslo politidistrikt har tatt ut to siktelser mot Moan.

– Siktelse av 11.12.2017 gjelder grove bedragerier, forsøk på grove bedragerier og heleri på minst 10 millioner kroner. I denne forbindelse har han også begått flere identitetstyverier og dokumentforfalskninger. Politiet har registrert over 100 fornærmede som er utsatt for de kriminelle handlingene, skriver politiet i en pressemelding.

– Ved siktelse av 18.01.2019 er han siktet for ytterligere nærmere 40 bedragerier og identitetstyverier. Siktelsene gjelder handlinger begått i tidsrommet mai 2012 til september 2018, heter det videre.

Hverken Moans forsvarer Per J. Zimmer eller politiadvokat Eindride Kjørri ønsker å kommentere saken før fengslingsmøtet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder