FLERE ANLØP: Høyres Eirik Lae Solberg tenker seg at de faste rutebåtene som går ut til øyer som Hovedøya, Lindøya, Gressholmen, Nakholmen og Langøyene - også skal gjøre anløp på de nye kunstige øyene. Foto: Mona Langset, VG

Oslo Høyre: Foreslår kunstige øyer i Oslofjorden

Oslo Høyre vil anlegge kunstige øyer til båt- og badeliv i Oslofjorden. Populære Sørenga og de naturlige øyene trenger avlastning, mener gruppeleder Eirik Lae Solberg.

Enorme mengder fyllmasse fra fremtidige tunneler bør kunne bli til kunstige øyer i Oslofjorden, mener Lae Solberg.

På Oslo Høyres årsmøte denne helgen, er et av de sist innkomne forslagene fra programkomitéen å skape nye øyer i fjorden.

Solberg vil at Osloborgere kan bruke de kunstige øyene til både nye plasser for fritidsbåter, til bading, soling og friluftsliv.

SØRENGA: Utbyggingen av blant annet boliger og badebrygger på Sørenga i Oslo er gjort på store mengder utfyllingsmasser i fjorden. Nå vil programkomitéen i Oslo Høyre bruke samme metode på kunstige øyer lenger ute i fjorden. Foto: Jørgen Braastad, VG

Lae Solberg, som er Høyres kandidat til å overta som byrådsleder etter Raymond Johansen (Ap), regner med flertall for det uvanlige forslaget på årsmøtet i landets største Høyre-fylkeslag.

les også

Byrådet vil betale for bonde i byen

Sørenga-suksessen

– Vi har sett hvilken stor pris Oslos befolkning setter på Sørenga og andre bade- og rekreasjonsplasser innerst i Oslofjorden. Tusenvis av mennesker flokket til Sørenga som nesten så ut som et fuglefjell på de solvarme dagene sist sommer. Ved å skape nye holmer på egnet sted i fjorden, vil vi avlaste Sørenga og andre steder i fjordområdet. Dessuten vil vi kunne etablere flere plasser for fritidsbåter, sier Eirik Lae Solberg til VG.

I dag er det flere års ventetid på en fritidsbåtplass i hovedstaden.

ØY-TILHENGER: Eirik Lae Solberg er gruppeleder for Høyre i Oslo bystyre og byrådslederkandidat før høstens kommunevalg. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB scanpix

Han peker på at de store anleggsarbeidene med ny Fornebubane, ny T-banetunnel/sentrumstunnel og ny vanntilførsel fra Holsfjorden til Oslo, vil medføre enorme mengder med stein og overskuddsmasse.

les også

Tidenes norske sommer: Knuser 71 år gammel rekord for antall høysommerdager

– Dette må gjøres av et sted. Ved å bruke lektere for å frakte massen ut i fjorden, får vi utnyttet denne på en mest mulig kortreist og miljøvennlig måte, argumenterer Solberg.

Han ser for seg at det kan spares et betydelig antall frakt-kilometer og utslipp ved å unngå flest mulig lastebillass med tunnel-masse på denne måten.

Høyre-holmene?

– Er ikke dette likevel å tukle med naturen og utsette livet i fjorden for betydelige inngrep?

– Vi må være veldig nøye med at vi anlegger disse øyene på steder der det er forsvarlig. Her er det viktig å være åpen for faglige innspill. Vi må kartlegge hvor dette ikke kan anlegges av hensyn til livet i fjorden, svarer Eirik Lae Solberg som minner om at store deler av Sørenga-området og utviklingen av Oslo mot fjorden skjer med masse-utfylling.

les også

Torsdag stenger Oslo kommune Sørenga sjøbad

– Har Høyre vurdert navn på de nye øyene? Hva med Solberg-stranda på Lae-Holmen, Høyre-Holmene eller Stang-stranda etter Fabian Stang?

– Jeg ønsker på ingen måte å forskuttere noe her. Men når den tid kommer, bør det absolutt være aktuelt med en navnekonkurranse, sier Eirik Lae Solberg.

MDG-byråd advarer

Byråd for byutvikling, Hanna Marcussen (MDG) er ikke like begeistret for idéen om kunstige øyer i Indre Oslofjord som Høyre-gruppelederen.

FJORD-VENNER: MDG-byråd Hanna Marcussen (til venstre) tenner ikke tvert på Høyre-idéen om kunstige øyer bestående av fyllmasse i Indre Oslofjord. På bildet har hun funnet tonen med byråd-kollega Lan Marie Nguyen Berg i borggården bak Oslo rådhus. Foto: Krister Sørbø, VG

– Jeg skjønner at Høyre synes dette er en fascinerende tanke, men slike kunstige øyer har også store utfordringer for miljøet og livet i fjorden. Det er bare dager siden vi fikk høre at det er oppdaget en ny miljøgift i Oslofjorden, og vi vet allerede at flere fiskebestander her er truet. Løsmasser inneholder ofte miljøskadelige stoffer, og å dumpe dem i fjorden er et kjempestort inngrep i dette sårbare økosystemet. Vi har et ansvar for å ta vare på fjorden vår, slik at også generasjonene etter oss kan ha glede av den, skriver Marcussen i en epost til VG.

Flytende øyer

Hun minner om at byrådet har satset mye på øyene i Oslofjorden de siste årene - for å gjøre dem mer tilgjengelige for folk og for å unngå forurensning til fjorden.

– I 2018 var det flere besøkende til øyene enn noensinne før, og å fortsette dette arbeidet må være hovedfokuset fremover, sier byråden.

Hun kaster imidlertid ut et annet forslag - som er prøvd ut i andre byer.

– En annen mulighet er å etablere små, flytende øyer i havnebassenget – slik de blant annet har i Paris, København og New York. Det kunne vært spennende å prøve ut her også, mener byutviklings-byråden i Europas miljøhovedstad.

les også

Her gikk oljen: Seks timer fra Ryen til Sørenga

les også

Disse tunnelene skal rustes opp i sommer

les også

Oppfordrer skolene til å la elevene svømme utendørs

les også

Derfor kan boligkupping koste deg dyrt

Pluss content
les også

Kaninenes beste venn

les også

Gratis sjøkart for iPhone

.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder