PÅ VEI HJEM: Utenfor dette huset, på en øy i Malaysia, skal moren og hennes to barn ha oppholdt seg. Det var her hun også ble pågrepet torsdag morgen, lokal tid. Foto: Pro Risk AS

Mor siktet for bortføring - barna er på vei hjem til Norge

I mars 2016 skal moren ha bortført barna fra barnevernets omsorg. Tidligere denne måneden ble de pågrepet av malaysiske myndigheter, nå er de på vei hjem.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

VG omtalte i forrige uke barnefaren som dro fra Trondheim til Malaysia for å finne de to bortførte barna. Nå er barna på vei hjem sammen med representanter fra barnevernet, opplyser Martin Waage i det norske sikkerhetsselskapet Pro Risk AS.

– Via våre myndighetskontakter har vi fått vite at barna sitter på flyet, på vei hjem, sier Waage.

Faren dro sammen med eks-politimannen Carl Petter Endresen i Pro Risk AS, som spesialiserer seg på å hente bortførte barn.

Moren, som er siktet av politiet i Trondheim for omsorgsunndragelse, ble pågrepet av myndighetene i forrige uke.

Omsorgen hos barnevernet

Hjemme i Norge vil barna overlates til barnevernets omsorg og plasseres i et fosterhjem.

Ifølge advokat Ole Andreas Thrana, som bistår moren i saken, er både hun og barna på vei til Norge. VG har ikke fått dette bekreftet fra andre kilder.

– Jeg har vært i kontakt med henne, mer kan jeg ikke si. Barnevernstjenesten er med dem, og det er ikke gitt hvordan saken håndteres fremover, sier han.

Slik jobber bransjen som henter hjem bortførte barn

I forkant av omsorgsunndragelsen for snart to år siden, fattet Fylkesnemnda i Trøndelag et vedtak om at barna skulle plasseres i fosterhjem. Politiet mener dette vedtaket er årsaken til at den etnisk norske barnemoren tok med seg ungene fra Norge.

Barnefaren har også uttalt at han ønsker at barna plasseres i fosterhjem inntil situasjonen er normalisert, uttaler Martin Waage til VG.

Fikk tips på Facebook

I løpet av det siste året har den tidligere politimannen Carl Petter Endresen vært fire ganger i Malaysia, på jakt etter tobarnsmoren. I juli i fjor sporet han henne opp gjennom lokale kilder, men hun rakk å flykte med barna før de lokale myndighetene var klare til å hjelpe dem.

– Myndighetene gjorde en fantastisk jobb der nede med å bistå oss, sier Carl Petter Endresen til VG.

Fosterhjemsstiftelse selger samtlige eiendommer etter VG-avsløring

Tilbake i Norge satt en fortvilet barnefar. Men han ville ikke gi opp. I løpet av høsten opprettet han en egen gruppe på Facebook.

– Det ble et kjemperesultat. Lokale folk i Malaysia engasjerte seg, og for en uke siden fikk vi beskjed fra en dame om at hun hadde sett moren og barna, sa Endresen etter at kvinnen var blitt pågrepet.

– Tatt unødvendig lang tid

Ungene og moren har ikke hatt gyldig oppholdstillatelse i Malaysia, så de har ikke hatt tilgang på skole eller helsehjelp.

– Saken har tatt unødvendig lang tid, og har påført ungene mange vonde opplevelser og traumer, sier Martin Waage.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder