Drapsmannen trolig en iskald psykopat

KRISTIANSAND (VG) Dobbeltdrapsmannen fra Baneheia er høyst sannsynlig en iskald psykopat, som planla et seksuelt overgrep mot småjenter relativt kort tid før han begikk ugjerningen.

Artikkelen er over 20 år gammel

Det sier flere sentrale politikilder VG har snakket med de siste dagene. Etter tre ukers etterforskning har politiet dannet seg et uoffisielt bilde av gjerningsmannen, basert på analyser av funn på åstedet.

Erfarne drapsetterforskere sier til VG at de går ut fra at mannen som drepte Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) har tilknytning til Kristiansand. Enten ved at han bor i byen, eller at han har bodd her tidligere.

Mistilpasset

- Han er sannsynligvis en einstøing, uten kone eller barn, og bor enten for seg selv eller hjemme hos moren. Han er sosialt mistilpasset, men har klart å opprettholde en fasade slik at omgivelsene ikke har fått forståelse for hvilke sykelige lyster han har, sier en etterforsker som har vært sentral i en rekke store drapssaker.

Som sine kolleger understreker han at funnene på åstedet og ofrene kan tolkes i flere retninger. Noen karakteriserer ugjerningen som relativt velkalkulert og kynisk utført. Samtidig er det hevet over tvil at gjerningsmannen har tatt en stor risiko.

- Mye tyder på at han dels har planlagt å utføre et seksuelt motivert overfall på stedet som han har sett seg ut, men at dette er bestemt så sent som samme dag. Han kan ha utstyrt seg med kniv like før, eller bære kniv til daglig, sier en politikilde.

Risiko

Uansett har drapsmannen tatt en stor risiko. Han kunne umulig ha full oversikt over det populære turområdet, og sjansen for å bli oppdaget var overhengende.

- Det underbygger teorien om at han enten er iskald psykopat, eller på annen måte mentalt forstyrret, sier en sentral kilde til VG.

Politiets mareritt i barnedrapene er en tilreisende gjerningsmann som har planlagt overgrep og drap for deretter å stikke fra Kristiansand. Drapsetterforskerne må ta høyde for at det ikke er en ukontrollert gjerningsmann som finnes i haugen av innsamlet materiale.

Gjerningsmannen - eller mennene - har brutt de fleste kulturers tre viktigste tabuer: Seksuelle overgrep, barn som ofre og drap.

Les også

 1. Hemmelig psykolog lager morderprofil

  KRISTIANSAND (VG) Psykolog Brit Røisli (33) er Kripos' hemmelige våpen i jakten på dobbeltdrapsmannen fra Baneheia.

Mer om

 1. Barnedrapene i Baneheia

Flere artikler

 1. Jakten på drapsmannens profil

 2. 10-15 granskes

 3. Gjerningsmannen vendte tilbake

 4. Tok sex-bilder av seg selv etter drapene

 5. Tror drapsmannen var alene

Fra andre aviser

 1. Tidligere overgrepsdømt mann (57) drept i Farsund

  Fædrelandsvennen
 2. Fant kniv i elven ved åstedet

  Aftenposten
 3. Kvinne (38) død etter knivstikking

  Aftenposten
 4. Mistenker eget overgrepsmiljø

  Bergens Tidende
 5. Fant kniv i rulletrapp

  Bergens Tidende
 6. Syvåring overfalt og misbrukt på skolevei

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no