BER OM ÅPENHET: Tidligere varaordfører og eldrebyråd, Aud Kvalbein, på årsmøtet til Oslo KrF mandag kveld. Foto: Frode Hansen

KrF-veteran ut mot Hareides hemmelige valg: – Tilliten er tynnslitt allerede

Tidligere varaordfører og byråd for KrF i Oslo, Aud Kvalbein, og tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen advarer partiet mot å styrte Erna Solberg som statsminister i et hemmelig og anonymt valg på landsmøtet.

 • Lars Joakim Skarvøy
 • Espen Moe Breivik
 • Frode Hansen

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg håper de er voksne nok til å gjøre om på det. Det handler om KrFs renommé. Tilliten er tynnslitt allerede i denne merkelige prosessen. Vi er nå et parti som er splittet fra bunn til topp, sier Kvalbein til VG.

Kvalbein er en svært erfaren KrF-politiker. Hun har sittet i Oslo bystyre siden 2003, og var også politisk rådgiver for KrFs utenriksminister Knut Vollebæk i Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering, som satt fra 1997 til 2000.

les også

Hareide-alliansen håper hemmelig votering gir seier

Fra 2007 til 2011 var hun varaordfører og fra 2011 til 2015 byråd for eldre i Norges hovedstad.

Vil ha åpenhet

Hun er svært kritisk til at partiledelsen vil ha hemmelig avstemning på landsmøtet, hvor fremtiden til Norges regjering står på spill.

– Alle fylkesårsmøtene har vært åpne, ved at man har måtte tilkjennegi hva man skal stemme, da er det paradoksalt at det på landsmøtet ikke skal være åpent. Skal det være en sammenheng i denne prosessen, må det også være åpent på den siste voteringen, sier hun.

les også

Hareides skjebnemandag: Nå kan løpet være kjørt

VG fortalte i går om hvordan generalsekretær Hilde Frafjord Johnson har fått partiets sentralstyre og landsstyre med på at det skal avholdes hemmelig og anonymt valg på landsmøte, der delegatene skal avgi sine stemmer skriftlig.

Det er stikk i strid med hva som har vært hovedregelen på KrFs ordinære landsmøter. Der må delegatene som hovedregel vise ved stemmetegn i salen hva de vil stemme på.

Hareide vil snu delegater

Knut Arild Hareide har de siste dagene flere ganger uttalt at han ikke tror noen ting er avgjort før på landsmøtet fredag, fordi han håper delegater skal endre mening i den skriftlige voteringen.

les også

Hareide holdt Oslosenter-møte skjult for KrF-nestlederne

– Det er ingen som sender sine delegater med bundet mandat, og på landsmøtet vil det være skriftlig votering, sa han til VG under årsmøtet til Oslo KrF i går kveld.

RIVALER: Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad, under årsmøtet til Akershus KrF mandag kveld. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kvalbein reagerer på denne innstillingen fra Hareide.

– Jeg reagerer veldig at det kommer fra ham, det forventer jeg at en partileder ikke gjør. Politikere må være helt åpne om det de gjør. De vi har valgt, må si om de stemmer i tråd med det de har sagt, hvis ikke er det jo helt meningsløst med den prosessen vi har nå, sier Kvalbein.

Syversen også kritisk

Hun mener at partiet kommer best ut av å gå i regjering med Høyre, Venstre og Frp, men mener hele prosessen i partiet er lagt opp på en merkelig måte.

les også

Sjokkert KrF-veteran: Laila Dåvøy advarer mot sidebytte

– Det er 190 personer som skal avgjøre det hele. Jeg mener det i seg selv er udemokratisk, denne prosessen burde kommet i forbindelse med et valg der velgerne kunne fått sagt sitt.

Også tidligere parlamentarisk leder i KrF, Hans Olav Syversen, legger merke til at flere nå stiller spørsmål ved hvordan voteringen blir på landsmøtet.

– Alle de viktigste avgjørelsene i Stortinget blir avgjort med åpent opprop, og det har jeg nok mest sansen for selv, sier han.

OGSÅ KRITISK: Tidligere parlamentarisk leder for KrFs stortingsgruppe, Hans Olav Syversen, på årsmøtet i Oslo KrF mandag kveld. Foto: Frode Hansen

Syversen blir selv delegat på landsmøtet for Oslo, og vil stemme for å gå inn i dagens regjering. Han vil ikke si om han selv vil foreslå en åpen votering på møtet.

– Vi får se. Nå skal landsstyret på torsdag innstille på forretningsorden, så det kan hende noe skjer der, sier han.

Mer om

 1. Kristelig Folkeparti (KrF)
 2. Knut Arild Hareide
 3. Politikk
 4. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. Hareide-alliansen håper hemmelig votering gir seier

 2. Advarer mot åpent KrF-valg: – Et spørsmål om partilederens fremtid

 3. Ropstad åpner for å skrote hemmelig valg

 4. Jubel i Hareide-leiren: Nærmere rød seier med hemmelig votering

 5. KrF-drama i kulissene: Jobber for å snu åtte blå delegater til rødt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder