TRAFIKKAOS: Snøvær har ført til vanskelige kjøreforhold på Østlandet i morgentimene tirsdag. Slik så det ut i Oslo tirsdag morgen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Har du sommerdekk? La bilen stå!

Det er oppfordringen fra politiet når det tirsdag er ventet 10 cm med snø på store deler av Østlandet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I byer som Fredrikstad, Drammen, Trondheim, Oslo, Bergen og Stavanger er værkartet klart: Det er såpeglatt på veiene tirsdag morgen.

Usikker? Sjekk værmeldingen her!

Allerede natt til tirsdag hadde politiet i Øst politidistrikt fått inn rapporter om trøbbel for flere bilister. De går derfor ut med en klar oppfordring til de som ennå ikke har byttet til vinterdekk:

Og det er heller ingen grunn til å ringe å spørre om lov til å kjøre med sommerdekk. Svaret er nei:

Sør-Øst politidistrikt har også bistått flere sjåfører i natt. Blant annet kjørte en trailer med flere tonn laks av veien på E134 ved Nutheim i Seljord kommune. Sjåføren ble sendt til legevakt for rutinesjekk. Det er veldig glatt på stedet, meldte politiet.

les også

Stor guide: Det du trenger å vite når vinterhjulene skal på

Pluss content

I samme politidistrikt kjørte en mann i 20-årene inn i en midtrabatt. Bilen hadde sommerdekk, og sjåføren fikk førerkortet beslaglagt.

Mister du grepet på glatt føre? Her er Henning Solbergs tips til hvordan du kan rette opp bilen:

Så langt har vi ikke noen meldinger om alvorlige uhell, men det er en del mindre uhell så langt på morgenkvisten, melder Vegtrafikksentralen øst, som har ansvar for Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland.

– Det er jo noen små hendelser, men det ser foreløpig ut til at det går ganske bra. Men det er klart at det ofte er marginer om å gjøre, forteller trafikkoperatør Thomas Eriksen.

Kødannelser

De melder om tidvis saktegående kø langs de største hovedveiene inn og ut av Oslo.

BEREGN GOD TID: De melder om tidvis saktegående kø langs de største hovedveiene inn og ut av Oslo. Her fra Skedsmovollen i Akershus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er litt sludd i veien, og brøytetogene som går kontinuerlig medfører mer saktegående trafikk enn normalt. Men det er jo normalt at det går brøytetog i Norge på vinteren. Snødekke eller sporete vei gjør at det er tidvis glatt, iallfall langs en del mindre veier, sier han videre.

De fraråder alle med sommerdekk om å legge ut langs veiene.

les også

Snøværet på vei: – Bytt til vinterdekk og beregn ekstra god tid

– Ellers anbefaler vi bilistene om å være oppmerksomme, holde avstand til bilen foran og tilpasse farten, sier Eriksen.

Vegtrafikksentralen sør melder om en del snø i Buskerud, Telemark og nord i Vestfold, men trafikken flyter stort sett bra.

– Vi har et trafikkuhell ved Løkentunellen i retning Oslo og ved Nutheim, som gjør at det er saktegående trafikk i området, sier trafikkoperatør Jøran Røsaker.

Snø på hele Østlandet

Det vil fortsette å snø utover morgenen og statsmeteorolog ved StormGeo Beate Tveita sier det kan bli svært glatt når temperaturene stiger utover dagen.

– I øyeblikket er det snø over hele Østlandet og temperaturene ligger mellom minus to grader og to plussgrader, sier Tveita til VG.

Meteorologen forteller at det begynte å snø allerede mandag kveld på Sørlandet, men at det natt til tirsdag og utover morgenen også snør på Østlandet og nord opp mot Trøndelag og i Namsos.

GLATT VEI: Bussene fikk problemer opp Sognsveien i Oslo tirsdag morgen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Utover dagen vil snøværet gjenta seg på Sørlandet og det vil fortsette å snø på Østlandet, men så blir det midlere og etter hvert vil det gå over til regn.

Tveita forteller at nedbøren kan komme som regn allerede utover morgentimene i ytre strøk og nordover mot Mjøsa.

– Det fare for regn som kan fryse på bakken nå som det blir mildere. I Oslo er en halv grad nå, og det er meldt mellom fire og seks grader til kvelden. Så temperaturene stiger gradvis oppover og nedbøren vil da komme som regn.

Underkjølt regn

Meteorologisk institutt advarer nå om snø og underkjølt regn i store deler av landet de neste dagene.

Statsmeteorolog Siri Wiberg varslet mandag ettermiddag at det kan være 10 centimeter snø over store deler av Østlandet fra tirsdag morgen.

les også

NAF-test: Vinterdekkene har aldri vært bedre

Også Statens vegvesen ber folk om å ta forholdsregler før de skal begi seg ut på veiene:

– Det første og viktigste er å få dekk som tilpasser forholdene, det vil si vinterdekk for de fleste. I tillegg anbefales det å beregne ekstra tid til jobb om man skal kjøre bil, for det blir større forsinkelser enn normalt, sier trafikkoperatør i Statens vegvesen i Oslo John Slinning til VG.

Problemer flere steder

Politiet i Innlandet melder at en person er sendt til Gjøvik sykehus for behandling av skader etter at han kjørte av veien på fylkesvei 191 i Nordre Land kommune og inn i en fjellskrent. Også der er det nå vinterføre, opplyser politiet.

Én person er kjørt til sykehus for sjekk etter at en personbil kjørte i grøften og havnet på taket på riksvei 3 i Husom. Innlandet politidistrikt skriver på Twitter at bilen hadde sommerdekk og fikk sleng på vinterføre. Førerkort er beslaglagt.

Også i hovedstaden har det vært problemer:

– De første meldingene kom rett før klokken 03.00 på E6 utgående ved Ulvensplitten. Der har fire vogntog hatt trafikale problemer og E6 utgående ved Skulleruddumpa har flere lastebiler og to vogntog hatt problemer, sier operasjonsleder Marita Aune i Oslo politidistrikt til NTB klokken 05.00.

Vogntogene ved Ulvensplitten sperret i en periode avkjøringen til Alnabru, men har nå fått på kjetting og er kjørt videre. Også lastebilene ved Skulleruddumpa har kommet seg videre. Føreren av et av vogntogene anmeldes for å ha kjørt med sommerdekk, og kom seg ikke videre selv med kjetting.

I tillegg til vogntogene har også personbiler hatt problemer.

– Problemene kom rett etter at snøen begynte å dale ned i 03.00-tiden. Det snør fortsatt og jeg antar det vil fortsett utover morgenen, sier Aune.

Sesongens første snøfall har falt på Oslo Lufthavn Gardermoen. Avinor opplyser at det kan forekomme forsinkelser, men ber reisende møte opp som normalt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder