TIL DEBATT: Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad møtte mandag medlemmer i Hordaland, der argumenterte de for hvert sitt syn i saken om regjeringssamarbeid. FOTO: Espen Breivik

Ropstad støttes i Hareides hjemfylke - Upopulært i Hordaland å kaste Erna

BERGEN (VG): Partileder Knut Arild Hareide møter motstand på internt møte i Hordaland. Hareides egen vara mener det vil bli krevende for KrF-ere i fylket å forsvare at partiet kan ende opp med å kaste statsminister og bergenser Erna Solberg.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad møter hundrevis av KrF-medlemmer i Hordaland mandag kveld.

Ifølge VGs kilder er det en stor overvekt på det lukkede møtet som har tatt til ordet for å følge nestlederens råd; å gå inn i dagens regjering, heller enn å søke samarbeid med Ap og Sp, som Hareide ønsker.

Over 20 personer skal ha tatt til ordet for Ropstads råd, under ti personer kom med innlegg som støttet Hareide.

– Krevende å kaste Erna

– KrF pekte gang på gang på Erna Solberg som statsminister før valget. Feller vi henne tror jeg våre velgere oppfatter det som et klart løftebrudd, sier Hordaland KrFs tredje vara til Stortinget og fylkestopp i Hordaland, Beate Husa i Hordaland KrF.

SPLITTET: Byråd for finans i Bergen Dag Inge Ulstein (KrF) og vararepresentant til Stortinget Beate Husa (KrF) står på hver sin side i spørsmålet om regjeringsmakt. FOTO: Espen Breivik

Hun mener det vil være spesielt vanskelig i statsministerens eget hjemfylke.

– Jeg tror det blir veldig krevende for KrF-ere i Hordaland å forsvare, sier hun.

Byråd i Bergen, Dag Inge Ulstein (KrF) støtter derimot Hareide;

– En regjering som han foreslår vil ha tyngdepunkt i sentrum, uten fløypartier. Avstanden til Frp er for stor, verdifellesskapet med Ap og Sp er et bedre utgangspunkt, sier han.

– Men en slik regjering trenger støtte fra SV for å få flertall. Det er vel heller ikke særlig populært i KrF?

– SV har flere ganger gjentatt sine hovedsaker; det handler om å utjevne sosiale forskjeller, klima, flere lærere, profitt i velferden og så videre. Frp snakker om å stramme inn asylpolitikken, bygge veier uten bompenger og lavere avgifter. Det er grunnleggende verdiforskjeller, sier han.

Slo Hareide på hjemmebane

– Vi hadde en god debatt i Bergen, og resultatet var som forventet i Hordaland. Her er man splittet i synet på retningsvalg, sier Knut Arild Hareide etter møtet.

HVER SIN RETNING: Partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad representerer hvert sitt syn i retningsspørsmålet i KrF. FOTO: Espen Breivik

Han er begeistrert over det store oppmøtet, og omtaler det det sterkeste politiske møtet han har vært en del av, siden han startet i politikken i Hordaland i 1991.

– Kan det være vanskelig å få støtte for å felle Erna i hennes hjemfylke?

– Erna står sterkt i krF og i Bergen, men KrF står enda sterkere i KrF enn Erna. Det er ikke hun som er problemet, men det at hun velger ytterfløyene og Frp som står langt unna KrF.

Ropstad er ikke overrasket over støtten han fikk i Hordaland.

– Hordaland er et viktig fylke og har tradisjonelt vært orienter mot høyre-sentrum. Det er oppmuntrende, men jeg har stor respekt også for Hareides argumenter, som sikrer en god debatt.

Reagerer på oppfordring om å «kuppe» møter

I helgen oppfordret redaktøren bak det kontroversielle, høyrevridde nettstedet Resett folk til å melde seg inn i KrF og påvirke valget. «Etter landsmøtet er over, kan dere jo melde dere ut igjen», skriver redaktøren Helge Lurås.

Nettavisen melder mandag morgen at lederen for det nasjonalistiske partiet Alliansen, leder Hans Lysglimt Johansen har meldt seg inn i KrF for å påvirke retningsvalget i Oslo, og vil betale ungdommer som ønsker å melde seg inn.

– At ytre høyre ønsker å kjøre en aksjon for å redde Frp, det synes jeg er ufint. Jeg synes det bryter med noe av vår demokratiske tenkning, sier Hareide.

Han sier at «enkelte har meldt seg inn» på oppfordring fra Resett, men at det «ikke har vært noen stor respons».

– Vi har jo ganske god kontroll. Vi er en medlemsorganisasjon på over 25.000 medlemmer, så vi er en stabil organisasjon selv om enkelt yttergrupper gjør dette, sier Hareide.

– Men det er mulig å melde seg inn i døren på vei inn det lokale årsmøtet og sånn sett påvirke landsmøtet 2. november. Er ikke det en svakhet?

– Jeg synes våre lover kunne vært enda bedre utformet for en sånn situasjon, som er ganske ekstraordinær, innrømmer Hareide.

SJEKKET MEDLEMSSKAP: På vei inn på medlemsmøtet i Bergen ble medlemsskap sjekket. FOTO: Espen Breivik / VG

På medlemsmøtet i Bergen var det bare de som sto oppført i medlemsregisteret som fikk delta på møtet, på vei inn ble alle sjekket. Pressen ble sittende på gangen.

Meldte seg inn dagen før

Rune Lillefosse er en av de mange hundre som har møtt opp på møtet i Bergen mandag kveld. Han meldte seg inn i partiet dagen før, men avviser at han er en del av noe «kupp» eller kampanje.

– Jeg har stemt KrF i flere år, men aldri vært medlem verken her eller i andre partier.

– Hvorfor melder du deg inn nå?

– Jeg har ikke alltid vært fan av Hareide, men mener det er et avgjørende retningsvalg, jeg mener de kristne verdiene er bedre representert i Ap og Sp enn i dagens regjering. Det er bra at Frp er Israel-vennlige, men i mange andre saker er de ekstreme, sier han.

NYFRELST: Rune Lillefosse sier han ble «frelst» for noen år siden, nå har han nylig meldt seg inn i KrF for å støtte Hareide. FOTO: Espen Breivik / VG

Under halvparten har betalt

«Tidligere i dag hadde 936 av 2068 betalt», skriver kommunikasjonssjef Mona Høvset i KrF i en tekstmelding til VG.

Med bare to uker igjen til KrFs skjebnesvangre landsmøte 2. november har både høyre- og venstresiden i partiet mobilisert.

I forrige uke oppsto det dramatikk da det ble avdekket at to av KrF-medlemmene som ble valgt som delegater til det avgjørende fylkesårsmøtet i Rogaland KrF ikke hadde betalt kontingenten.

Nå opplyser altså partikontoret til VG at over 1100 av de nye medlemmene ikke har betalt for medlemskapet.

Møtet i Bergen er et av flere medlemsmøter i det som omtales som en skjebneturnéen for partiet, før fylkesårsmøtene velger sine delegater som skal avgjøre det hele på landsmøtet 2.november.

Tirsdag reiser Hareide og nestleder Olaug Bollestad til Ålesund for å møte KrF-medlemmer i Møre og Romsdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder