Luftrommet stengt

All flytrafikk over Østlandet stanset

OSLO/GARDERMONEN (VG Nett) Luftrommet over Østlandet er nå stengt, etter at flygelederne ved Røyken ikke føler seg mentalt på topp.

  • Morten Øverbye
  • Bodil Fagerheim
  • Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

AMPERT: Starten på høstferien ble annerledes enn det de reisende på Gardermoen hadde håpet på mandag formiddag. Foto: Vidar Meisingseth

- Jeg har fått beskjed om at de har stengt trafikken som kontrolleres fra Røyken, og at ingen fly skal ta av fra Gardermoen. Vi vet ikke mer foreløpig, sier Narvesen.

Flygelederne på Røyken erklærte seg i formiddag tjenesteudyktige og stengte dermed luftrommet, bare minutter etter at Avinor i formiddag anbefalte at Kontrollsentral Sør legges til Sola.

Til VG Nett sier flygelederne på Røyken at de følger en forskrift der det heter at man ikke skal dirigere flytrafikk hvis man ikke er mentalt på topp og skjerpet.

- Dette er en normal reaksjon på beskjeden om at arbeidsplassen skal legges ned, og jeg er stolt over at vi har medlemmer som er sitt ansvar besvisst, sier Bendik Heggelund, tillitsvalgt ved Oslo kontrollsentral i Røyken.

På Gardermoen er det i skrivende stund kaotisk og passasjerene har ikke fått melding om hvor lenge aksjonen kommer til å vare. Passasjerer som står i innsjekkingsområdet får ikke utdelt boardingkort og slipper ikke inn forbi sikkerhetskontrollen.

- Det er komplett kaos og det er smekkfullt av folk. Vi fikk opplyst over høytalerne at på grunn av bemanningsproblemer ved flygeledersentralen i Røyken, ble luftrommet over Sør-Norge stengt, sier Vidar Meisingseth på Gardermoen til VG Nett.

Der har passasjerene fått beskjed om at ytterligere informasjon vil komme klokken 13.

Omdirigeres

Flere av flyene som skulle landet på Gardermoen, blir nå dirigert til Sola.

- Fly står på bakken her også, sier sjefflygeleder Tore Kallevig i Stavanger til VG Nett. Han sier at det på Sola er kalt inn dobbelt vaktlag i dag.

- Det er en litt spesiell dag. Våre tanker går til flygelederne på Røyken. Men vi er forberedt og klare for den situasjonen som nå har oppstått, sier Kallevig.

Ønsker to sentraler

Bakgrunnen for arbeidskonflikten i Røyken er at Avinor bare skal beholde en kontrollsentral for Sør-Norge. Med Avinors pressemelding i dag, ble det kjent at Avinor går inn for at denne ene sentralen skal ligge på Sola.

Norges Flygelederforening har hele tiden ment at det skal være to sentraler i Sør-Norge.

6. oktober skal styret i Avinor ta stilling til om Oslo Kontrollsentral i Røyken, Stavanger Kontrollsentral på Sola eller Trondheim Kontrollsentral på Værnes skal bli den nye Kontrollsentral Sør.

Kontrollsentral Sør skal være etablert i 2008.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder