Arne Næss jr. ringte vennen rett før han falt: - Jeg har problemer

FRANSCHHOEK (VG) - Jeg har problemer. Det sa Arne Næss jr. i sin siste telefonsamtale før han stupte i døden.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Hans nære venn Johann Rupert snakket med klatre-legenden i telefonen flere ganger før den tragiske ulykken.

Sammen med kona, Gaynor, var Johann Rupert på vei i bil for å hente Arne Næss fra klatreturen, da den tragiske ulykken skjedde tirsdag formiddag lokal tid.

Klatret alene

Grytidlig om morgenen hadde Arne Næss jr. begitt seg ut alene for å klatre i Groot Drakenstein-fjellet.

- Han sa klart ifra at han ikke ville ha med noen på turen, sier Johann Rupert.

Senest like før fallet snakket de to vennene sammen, mens Næss stod på en fjellhylle. I sin aller siste telefonsamtale fortalte Arne Næss jr. at tåken hadde gjort sikten dårlig underveis.

Rett etter telefonsamtalen så Rupert gjennom en kikkert vennen Arne Næss jr. 100-150 meter oppe i fjellveggen. Sekunder senere var klatreren borte.

- Jeg så den gule anorakken hans i kikkerten, men det bekymret meg og min kone at vi ikke så tauet.

Da prøvde jeg å ringe mobilen hans, men den var avslått. Så slo vi alarm, sier Rupert til VG.

Nå sørger den sørafrikanske mangemillionæren over kameraten han har kjent i 16-17 år.

- Vi ble kjent gjennom en felles venn og har holdt tett kontakt. De siste årene har min kone og Camilla blitt veldig nære venninner, sier Rupert.

- Beriket alles liv

Næss og Rupert hadde planlagt å dra sammen til Spitsbergen i april og til Nordkapp til høsten.

De siste årene har Arne Næss jr. jevnlig besøkt sine venner i Sør-Afrika. De har også flere ganger vært på golf-reiser ulike steder i verden.

- Det er nesten umulig å beskrive Arne som person, han beriket alles liv. Han elsket familien sin og landet sitt, og fortalte ivrig om Norges historie.

Det var alltid fascinerende å høre ham fortelle. Det er umulig å ta innover seg at han er borte, sier Rupert. I går måtte han dra den tunge veien til likhuset for å identifisere Arne Næss jr.

- Den eneste trøsten må være at han ble drept momentant og uten smerter. Jeg vil rose redningsmannskapene, som gjorde en heroisk innsats etter ulykken, sier forretningsmannen, som kommer fra en av Sør-Afrikas rikeste familier, og regnes som innflytelsesrik i det politiske miljøet.

Etter den tragiske ulykken var det ekteparet Rupert som overbrakte den triste beskjeden til Camilla Astrup, samboeren til klatrerlegenden Arne Næss jr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder