Det åpne luftrommet over landet trues av ny monsterbølge: SISTE: - Hele Norge blir dekket av aske

GARDERMOEN(VG Nett) Søndag åpnet Gardermoen for flytrafikk, men rykende ferske prognoser fra Meteorologisk institutt viser at Norge igjen vil bli dekket av vulkanaske onsdag.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- I morgen ettermiddag vil asken trekke seg gradvis over Finnmark og sørlige deler av Sør-Norge. Gradvis vil asken trekke seg nordover og i løpet av onsdagen vil hele Norge ha aske over seg, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Inger-Lise Aasen, til VG Nett søndag kveld.

Allerede på tirsdag vil Sør-Norge være dekket av aske, skal vi tro Aasen.

Denne meldingen kommer bare minutter etter at det er blitt kjent at Norges hovedflyplass Gardermoen igjen har åpnet for flytrafikk. Men det blir neppe noen flygninger i dag. SAS jobber med å posisjonere flyene sine til i morgen.

Les også:Eurocontrol: - Håper at femti prosent av mandagens flygninger kan gjennomføres

- Kan åpnes for landing

- Gardermoen har åpent for flyavganger, og vi vurderer å åpne flyplassene i Vestfold og Østfold i løpet av kveldstimene. Situasjonen vurderes fortløpende, opplyser Jens Petter Duestad i Avinor til VG Nett i 21-tiden søndag.

VG Netts reporter er på Gardermoen søndag kveld og kan fortelle om en svært rolig flyplass. Kun en og annen møter opp, i optimismens navn.

Les også:VGs team på Island: - Mange av dem som er rammet er langt nede

Takket være gunstig vindretning

- Jeg tror neppe det blir noen flygninger her i kveld. SAS jobber nå med å posisjonere sine fly til i morgen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn til VG Nett i 22-tiden søndag.

- Vi har ingen flyavganger i dag, men regner med at alt vil gå så og si normalt mandag, sier informasjonssjef Siw Sandvik i Widerøe til VG Nett.

Søndag har det ifølge Meteorologisk institutt vært en gunstig vindretning over Norge som fører til at store deler av luftrommet regnes som fri for askepartikler.

(Artikkelen fortsetter...)

DYSTER TAVLE: Slik ser tavlen over flygninger ut ved Gardermoen søndag kveld. Foto: Marianne Vikås


BAKGRUNN:Derfor er asken farlig for fly

- I Nord-Norge har vi lite tilførsel av ny luft fra Island, i tillegg til at det blåser nordavind fra Ishavet og Svalbard, opplyste Haakon Melhuus fra Meteorologisk institutt, til VG Nett søndag ettermiddag.

Og ifølge Aasen er det ikke mulig for oss nordmenn å verken se eller lukte vulkanasken.

- Man kan se asken klart og tydelig på satellittbilder, men man vil sannsynligvis ikke kunne se asken med det blotte øyet. Asken vil ikke legge seg over himmelen slik den har gjort i Island, sier meteorologen.

Les også:Bil, buss eller ferge: Slik kommer du deg til Europa uten fly

Positive tendenser

Det kan dermed ut til at det lønner seg å få unna så mye som mulig av den opphopede flytrafikken i den korte perioden asken holder seg unna.

- Dersom de gode prognosene blir bekreftet, ser det ut til at vi kan åpne alle flyplasser for innenrikstrafikk i morgen, sa konsernsjef i Avinor, Sverre Quale, til NRK Dagserevyen søndag kveld.

Også Duestad melder om oppløftende prognoser, og han tror at store deler av lytrafikken i Norge vil gå som normalt i morgen mandag.

- Ja, nå tyder mye tyder på at trafikken vil nærmest gå som normalt frem til midt på dagen, sier han til VG Nett.

Luftrommet i vest åpent fra Sola og nordover

Basert på Avinors foreliggende prognoser vil luftrommet over vestlandet fra og med Stavanger lufthavn Sola og videre nordover være åpnet for flytrafikk til og med Berlevåg i Finnmark.

Luftrommet lengst øst i Finnmark, som omfatter lufthavnene Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord - er fortsatt ikke tilgjengelig.

Oslo lufthavn, Gardermoen (OSL) er som kjent åpnet for begrenset trafikk, og utvidelse vil kunne skje gradvis utover natten.

Luftrommet over Kristiansand lufthavn, Kjevik, Torp og Rygge vil fortsatt være stengt. Det vurderes utover kvelden og natten om luftrommet over disse flyplassene kan åpnes.

Se oversikt over åpne luftrom her!

(Artikkelen fortsetter...)

TIL NORGE: Seks fly fra Icelandair landet på Værnes søndag. Foto: Espen Braata

Streng prioritering

Det kommer ifølge Avinor fortsatt til å være en streng prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som nå er åpnet.

Ambulanseflygninger vil bli prioritert, så det er dermed ikke åpnet for avvikling av alle ruter.

Passasjerer som venter på å reise i inn- og utland må derfor forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight, opplyser Avinor.

BILDSPESIAL:Vulkanutbruddet på Island

VGTV:Se vulkankrateret pumpe ut aske

(Artikkelen fortsetter...)

Grafikk: Tom Byermoen


Vurderes fortløpende

Situasjonen vurderes fortløpende på grunnlag av data fra Vulcanic Ash Advisory Center i London (MET Office), som utarbeider utbredelseskart og prognoser for utbredelse av vulkansk aske.

Prognosene utgis hver 6. time, og danner grunnlaget for beslutninger i alle land i Europa om hvilke deler av deres luftrom som skal stenges for luftfart.

SAS er positive

Går det som SAS ønsker, vil de fly 200 innlandsflyginger mandag, mot normalt 260.

- Blir luftrommet åpnet i kveld, vil vi benytte situasjonen til å flytte fly og mannskap. Vi har 20 fly stående på feil steder, og vi vil benytte denne sjansen til å reposisjonere oss, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Les også:Er asken farlig, eller ufarlig? De lærde strides

Selskapets fem flyginger fra USA til Skandinavia søndag kveld vil gå som planlagt og være fremme mandag morgen.

Flere av flygingene vil kunne bli omdirigert til Gardermoen hvis flyplassen blir åpnet for ankomst mandag morgen. Det gjelder blant annet flyene på rutene New York-København og Washington-København.

Disse flyene vil senere returnere til USA med passasjerer som er fraktet fra København til Oslo med buss. Passasjerene som er ankommet fra USA, vil bli kjørt til København med de samme bussene.

Årsaken er at Kastrup flyplass foreløpig er stengt for trafikk fram til klokken 14 mandag.

Flyavgangene fra New York og Chicago til Stockholm vil også kunne bli omdirigert til Gardermoen hvis svenske luftfartsmyndigheter ikke åpner Arlanda mandag morgen som planlagt.

Flyruten mellom Chicago og København vil bli omdirigert enten til Göteborg eller Oslo, avhengig av om Landvetter utenfor Göteborg åpnes for trafikk mandag morgen.

(Artikkelen fortsetter...)

STERKE NATURKREFTER: Den islandske vulkanen Eyjafjallajökull har spydd ut aske de siste dagene. Foto: AFP


Meget fornøyde

Widerøe har hatt flygninger i nord de siste dagene, og SAS åpner nå også flere ruter. Flyselskapet er meget fornøyd med at luftrommet er åpnet over Trondheim.

SE SAS' OVERSIKT OVER GJENNOMFØRTE FLYVNINGER HER!

Disse rutene går for SAS i dag (listen oppdateres):

* SK4573 Tromsø-Bodø-Trondheim (avgang Tromsø 11.20, avgang Bodø 12.30)

* SK4566 Trondheim-Bodø-Tromsø (avgang Trondheim 13.55, avgang Bodø 15.50)

* SK4581 Tromsø-Bodø-Trondheim (avgang Tromsø 16.30, avgang Bodø 17.40)

* SK4572 Trondheim-Bodø-Tromsø (avgang Trondheim 17.05, avgang Bodø 18.25)

* SK4576 Trondheim-Bodø-Tromsø (avgang Trondheim 19.05, avgang Bodø 20.25)

* SK4587 Tromsø - Bodø - Trondheim (avgang Tromsø 1940, avgang Bodø 20.50)

* SK4492 Tromsø - Longyearbyen (avgang 22.50)

Se listen over Sas' kanselleringer her!

(Artikkelen fortsetter...)

PÅ BAKKEN: Norwegian har hatt en lang liste kanselleringer på grunn av den vulkanske asken i luftrommet. Foto: Arkivfoto: Andrea Gjestvang


Norwegian er også på vingene

Norwegian vil i kveld fly Trondheim-Bodø-Tromsø og retur, samt Trondheim - Bergen og Bergen - Trondheim.

Disse rutene går for Norwegian i dag (listen oppdateres):

* DY156 med avgang 18.20 fra Trondheim, videre avgang 19.40 fra Bodø til Tromsø.

* Fra Tromsø kl 20.50 som DY157 til Bodø og videre fra Bodø til Trondheim med avgang Bodø 21.55.

Norwegian planlegger å fly innenriks i Norge og Sverige i morgen, mandag, og arbeider nå for å få opp detaljert oversikt over flygningene.

Slik det ser ut for øyeblikket vil de fly om lag halv produksjon på Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. De arbeider også med muligheten for å fly på noen destinasjoner i Europa hvor de har strandede passasjerer.

Norwegian setter opp to ekstra avganger fra Malaga i morgen tidlig for å fly hjem strandede passasjerer til Oslo og Stockholm. Begge flyene vil etter planen gå fra Malaga ved 9-tiden i morgen tidlig, ett til Stockholm og ett til Oslo.

Sent søndag kveld melder Norwegian at de også setter opp to ekstra avganger fra Las Palmas mandag morgen for å fly hjem strandede passasjerer til Oslo og Stockholm. Begge flyene vil etter planen gå fra Las Palmas i mandag formiddag, ett til Stockholm og ett til Oslo.

- Innsjekk blir klokken 08.00. Det må påregnes stor pågang på disse flygningene, og vi må følge «først til mølla» prinsippet. Kundene er varslet via sms og telefon, heter det i pressemeldingen.

Utenlandsflyvninger er kansellert

Videre går DY174 fra Bergen til Trondheim og DY175 fra Trondheim til Bergen i henhold til oppsatt ruteplan søndag.

Alle av Norwegians flygninger mellom Skandinavia og resten av Europa kanselleres mandag 19. april.

Flygninger innen Skandinavia og innenriks i de skandinaviske landene tas stilling til senere når nye værdata foreligger, opplyser selskapet i en pressemelding 16.50 søndag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder