NYTT UTSEENDE: Helseminister Bent Høie (H) viser hvordan røykpakker og snusesker vil se ut i framtiden: Standardisert utseende uten informasjon om smak, styrke, produksjonsdato osv. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

I sommer blir alle sigarettpakker grønne

Fra 1. juli blir alle tobakkspakninger som selges lovlig i Norge mørkegrønne, og får et standardisert og likt utseende, uavhengig av merke.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Formålet er å hindre at barn og unge begynner å røyke eller snuse.

– Vi vet at unge blir påvirket av utseendet på tobakkspakningene. Det er ingen som ønsker at barn og unge skal begynne med tobakk. Med reklamefrie pakninger setter vi en stopper for markedsføringen rettet mot de yngste blant oss, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Reguleringen innebærer at tobakkspakningene skal ha mørkegrønn farge og lik utforming. Skriften som angir merke og variant, skal standardiseres. Produsentens logo og designelementer som farger og symboler skal ikke benyttes, verken på pakninger eller produkter.

Les også: Overlege slår alarm om festrøyking

Detaljerte forskriftsregler vil bli fastsatt før sommeren. Det vil komme unntak for enkelte produktgrupper som sigarer og pipetobakk. Tobakksindustrien vil i en overgangsperiode få mulighet til å selge ut varelagrene og legge om produksjonen.

Standardiserte tobakkspakninger er allerede innført i Australia, England og Frankrike, og er på trappene i flere andre land.

Fra 1. juli vil det også være forbudt å bruke e-sigaretter på steder der det i dag er røykeforbud.

Visste du dette? Finland innfører strengere røyelov

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder