VITNET: Tidligere leder for Spesielle operasjoner (SO) i Oslo-politiet, Torstein Holand, forklarte seg i rettssaken mandag. Her er han sammen med aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker.
VITNET: Tidligere leder for Spesielle operasjoner (SO) i Oslo-politiet, Torstein Holand, forklarte seg i rettssaken mandag. Her er han sammen med aktor Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten for politisaker. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Oslo-politiet avvist da de ville avlytte Jensen-møte i bilen

Publisert: Oppdatert: 04.04.17 09:17
INNENRIKS

Politiet i Oslo mente det burde iverksettes «romavlytting» på Gjermund Cappelen, men fikk nei fra etterforskningsledelsen i Asker og Bærum.

Dersom det hadde blitt montert avlyttingsutstyr i bilen til Gjermund Cappelen ville man visst hva han og Eirik Jensen snakket om på møtet 19. desember 2013.

Politiet spanet fra et bygg på andre siden av veien og Spesialenheten mistenker at Jensen fikk en konvolutt med penger mens de satt i bilen.

DIREKTE: Få siste nytt fra retten her.

Dommer Kim Heger var tydelig overrasket over at romavlytting ikke ble iverksatt når det hadde blitt diskutert. Flere ganger vendte han tilbake til temaet, med spørsmål om hvorfor det ikke ble gjort.

– Vi tilbød Asker og Bærum romavlytting, men det ble avslått. Beskjed var at de etterforsket Cappelen, ikke Eirik Jensen. I ettertid tenker jeg at det er litt synd, sa Torstein Holand da han vitnet mandag.

Han er tidligere leder for Avsnitt for spesielle operasjoner (SO) ved Seksjon for organiser kriminalitet i Oslo politidistrikt. De hadde ingen etterforskning, men hadde avgitt tjenestemenn for å hjelpe kollegene i Sandvika.

Reagerte på Jensen-kontakt

Det var spanere fra Oslo som brøt seg inn i narkotikalageret og fjernet 109 kilo hasj.

– Formålet var å skape uro i rekkene, fordi vi vet at folk gjør feil når de er stresset. Cappelen prøver å ringe til Jensen. Da blir jeg bekymret. Hvorfor i all verden skal Cappelen ha kontakt med Jensen fordi hasjen er borte? Samtidig vet vi at det er avtalt et møte mellom dem neste dag, forteller Holand.

Han kalte inn til et møte hvor flere ledere deltok og det ble avgjort at de skulle tilby Asker og Bærum bistand til å gjennomføre såkalt «romavlytting» av møtet som var planlagt dagen etter. Det ville krevd at man måtte involvere flere personer i den hemmelige aksjonen.

Ifølge Holand ble det ikke vurdert hvorvidt Oslo burde starte en egen etterforskning av Eirik Jensens rolle. Han visste heller ikke hvorfor Asker og Bærum sa nei.

Da etterforskningsleder Ketil Thue vitnet kom det frem at de i en årrekke hadde mistenkt at Jensen ga informasjon til hasjsmugler Gjermund Cappelen.

– Betydelige utfordringer

Det var også årsaken til at etterforskningen ble døpt «Operasjon Silent» – for å unngå at Jensen fikk vite hva som foregikk. Thue henviser spørsmål om manglende romavlytting videre til statsadvokat Lars Erik Alfheim.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim svarte ikke på VGs spørsmål omkring dette på mandage, men innledet tirsdagen i retten med å si noen ord til dommeren om temaet.

– Det er betydelige faktiske utfordringer ved å gjennomføre romavlytting, for eksempel i en bil, sa blant annet Alfheim, som la til følgende:

– Det er blitt antydet at det ville renvaske Jensen. Det er en ganske frisk påstand.

Alfheim sa også til dommeren at retten gjerne kunne få vite mer om hvorfor Asker og Bærum takket nei. I så fall ønsker han å kalle Kjetil Thue tilbake til retten. Han har allerede vitnet.

Elden reagerer

Jensens forsvarer, John Christian Elden, reagerer på at det ikke ble forsøkt å avlytte bilen til Cappelen.

– Det er helt meningsløst. Dette er standard prosedyre i alle alvorlige narkotikasaker at man ber om romavlytting og telefonavlytting for å avdekke eventuelle medsammensvorne. Og her har man unnlatt å gjøre det og det kan sørge for at man ikke har det frifinnende bevis, sier Elden til VG.

– Det kunne åpenbart endret bildet – begge veier. Hadde man vist hva de snakket om, så ville man svaret på hvorvidt det var en informantsamtale eller en medvirkersamtale, fortsetter han.

Her kan du lese mer om