Husdyrenes helter: Brannmennene som redder alt fra katter til bier

Brannvesenet i Oslo har blitt husdyrenes helter med over 70 redningsoppdrag så langt i år. – Det blir et krydder i hverdagen, sier redningsleder.

 • Hege Wallenius

Artikkelen er over fire år gammel

I helgen rykket Oslo brann- og redningsetat ut til Ammerud for å redde en kattunge som hadde kilt seg inn i tre kilometer lang kulvert ved en grøft.

Det vanskelige oppdraget er langt fra den eneste dyreredningsaksjonen Oslo brann- og redningsetat har rykket ut på. Per mandag hadde det blitt 72 oppdrag så langt i år.

Katteredningen på Ammerud viste seg å bli et vanskelig oppdrag. Kulverten var nemlig for trang for voksne brannfolk.

– Hver gang vi prøvde å få tak i katten, stakk den lenger inn. Og grøften skulle graves igjen noen dager etter, så vi ville prøve å få ut katten før det, sier redningsleder Håvar Solvang til VG.

Vil adoptere katten de reddet

FÅR KATTEFAR?: Her er lille Sam etter at han - eller hun - ble reddet av brannvesenet. Nå kan den lille storsjarmøren bli adoptert av en av sine redningsmenn. Foto: Brann- og redningsetaten

– Vi reiste til viltnemnda og fikk låne en grevlingfelle, et stort bur med luke bak som vi satte tunfisk inni. Etter en time var katten gått i fella, sier Solvang.

Nurket ble senere overlevert til dyrebeskyttelsen. Men Solvang forteller at kollegaen hans som var med på oppdraget ønsker å overta ansvaret for katten når den blir større.

– Vi ga den navnet Sam, som i «Brannmann Sam». Men vi er litt usikre på om det er en Sammy eller Sam, sier redningslederen og ler.

Flere dyreredninger

VG har de siste årene skrevet en rekke saker om Oslo-brannvesenet som har kommet dyr til unnsetning. Dette er bare et lite utvalg:

2015: Kanin får oksygenbehandling av brannmann
2013: Her redder brannvesenet pjuskete andunger fra foss
2012: Her hentes papegøyene ut av brennende blokk
2012: Brannfolk redder småfugler fra balkong-felle
2012: Brannvesenet reddet gås i klokketårn
2008: Se brannfolkene redde andunger i trafikken
2008: Brannmenn reddet grevingbarn fra storbrann

Marit Eikeland fra Ammerud i Oslo er en av dem som har fått hjelp av Oslo-brannvesenet.

Gjennom en Facebook-gruppe ble hun gjort oppmerksom på at det satt en katt langt oppe i et tre og mjauet like ved der hun bor. Det viste seg å være hennes egen Figaro.

– Han hadde sannsynligvis vært der et døgn allerede. Vi lokket og lokket, men fikk han ikke ned. Så da måtte vi bare legge oss mens vi hørte at den skrek, sier Eikeland til VG.

Hun forteller at brannvesenet kom til stedet dagen etter med flere konstabler og en stigebil, men de klarte ikke ta seg inn til treet med bilen. Matmoren fikk derfor beskjed om å ta kontakt på nytt neste dag, dersom ikke katten var kommet ned på egen hånd.

Se også: "Svanhild" reddet av Hermann (9)

– Den natten begynte det å snø, så da var det enda mer trasig å se at han lå der. Da vi sto opp morgenen etter, lå det snø i trærne, sier Eikeland.

Figaro satt da fortsatt i treet, og matmor varslet på ny brannvesenet. Til slutt klarte de å få den sultne katten ned fra treet ved hjelp av stige.

Satte fast snuten

SNUTEFAST: Valpen Chelsea (to måneder) klare å sette fast snuten. Da kom brannvesenet til unnsetning. Foto: Egil Ødegård

En annen krabat som kom unna uhellet med livet i behold, var den to måneder gamle hunden Chelsea.

Natt til påskeaften i år satt fast snuten i sprinklene på buret hun lå i om nettene.

– Da var gode råd dyre. Vi ringte 110 som kom etter ti minutter og fikk klippet løs hunden fra buret med en stor tang. Hvis de ikke hadde kommet, er det vanskelig å si hva som hadde skjedd, for jeg hadde ikke utstyr til å klippe stålet og hunden satt bom fast, forteller eier Egil Ødegård på Trosterud i Oslo.

– Det ble ikke noe mer bur etter den natten, sier han.

Både Ødegard og Eikeland forteller at de er svært fornøyd med måten brannvesenet håndterte sakene på.

– Jeg ble litt overrasket over at de brukte så mye kapasitet på en katt, sier Eikeland.

Artikkelen fortsetter under bildet

LIVREDDER: Brannkonstabel Kenneth Haugen Granlien fikk liv i den bevisstløse katten ved hjelp av oksygen. Foto: Oslo brann- og redningsetat

Bier, ekorn og pinnsvin

I 2015 ble det hele 132 dyreredningsoppdrag for Oslo brann- og redningsetat, hvorav flesteparten gikk ut på å redde katter. Også mange fugler og hunder fikk også hjelp av brannvesenet, i tillegg til rådyr, seler, bier, ekorn, sau, ku og pinnsvin, ifølge etaten.

Under en brann i et bolighus på Nedre Romerike i løpet av denne høsten ble brannkonstabel Kenneth Haugen Granlien redningsmannen for en bevisstløs katt som ble hentet ut av røykdykkere.

– Jeg tenkte med en gang at den skal vi klare å redde. Jeg lånte en oksygenflaske fra en ambulanse og skyndte meg å sette den på katta. Etter en stund begynte den å mjaue, og til slutt greide den å gå selv, sier han.

Både Haugen Granlien og Solvang forteller om positive opplevelser rundt det å redde dyrs liv.

– Det blir et krydder i hverdagen for oss som gjør det litt hyggelig, slik at det ikke bare blir elendighet, sier Solvang.

VANSKELIG: Brannvesenet fikk en utfordrende jobb med å redde en katt som satt oppå røret bakerst i bildet. Et grevlingbur ble løsningen. Foto: OBRE

Les også

 1. Fant kattungene dumpet – politiet adopterer hjerteknuser

  Nicole fant sin greske gud på jobb i politiet: Den bittelille storsjarmøren Apollo.

Mer om

 1. Dyr
 2. Oslo

Flere artikler

 1. Pus reddet fra kattepine

 2. Måke i currygryta og slange i støvsugeren - dette er noen av årets dyreredningsaksjoner

 3. Iverksatte redningsaksjon for katten Sune: – Hoppet hele veien ned

 4. Hunden Blaze måtte reddes med kokosolje

 5. Ny undersøkelse: Halve Oslo kan ikke brannvesenets nødnummer

Fra andre aviser

 1. Katt reddet ut av rør etter seks timer, nå har han fått portforbud av dyrlegen

  Bergens Tidende
 2. Storbrann og eksplosjoner i Oslo søndag morgen

  Aftenposten
 3. Når alt rakner

  Aftenposten
 4. Når alt rakner

  Fædrelandsvennen
 5. Kommunen solgte kvartalet. Her er okkupantenes svar.

  Aftenposten
 6. Legger ned flere sykehjem i Oslo: 120 plasser forsvinner

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder