Hvem blir først - Randi eller Cecilie?

Denne uken startet kvinnene sitt livs tøffeste ekspedisjon, med fire dagers forsprang på Skaug.

Topp-race om Mount Everest

Uten å vite om hverandre, har hardhausene Cecilie Skog (29) og Randi Skaug (44) forberedt seg til å bli den første norske kvinnen til topps på Mount Everest.

 • Astrid Sehl

Artikkelen er over 16 år gammel

Heller ikke Randi Skaug fra Ringerike visste at en annen norsk kvinne lenge hadde planlagt samme tur til samme tid, før hun leste om den andre i avisen.

Samme rute

Med fire dagers forsprang på Skaug, skal begge kvinnene gå samme rute fra nord med oppstigning fra Tibet. I de neste månedene skal de som eneste kvinner i hver sine team kjempe om å nå den 8850 meter høye toppen.

Mens Skogs team skal prøve å nå toppen i løpet av siste halvdel av mai måned, har ekspedisjonen til Skaug planlagt å ta toppturen mellom 10. og 20. mai.

De erfarne fjellentusiastene hevder at de ikke legger opp til noen konkurranse. Her kan faktisk den avgjørende faktoren være å ta det mest mulig med ro. Den som ikke tar seg tid til akklimatisering og stiger for raskt opp i høyden, får større risiko for høydesyke. Inntreffer det, er det bare å pakke stegjern og tissekar og vende nesen nedover.

- Jeg hadde ikke tenkt noe særlig over at jeg kanskje kan bli den første norske kvinnen som når toppen. For meg har bestigningen vært en drøm i mange år, og ikke noen form for konkurranse. Jeg synes det er trist hvis slike ting skal være i fokus når det gjelder en så alvorlig bestigning som verdens høyeste fjell, sier Skaug, og legger til:

30% sjanse

- Historisk sett har vi 30 prosent sjanse på å nå toppen. Under 2 prosent av dem som har forsøkt, har omkommet. Målet vårt er først og fremst ikke å ha noen ulykker. Vi tar det som en bonus om vi kommer til toppen.

Skaug er tidligere norgesmester i team judo og jobber som kommunikasjonsrådgiver. Hun har forsert en rekke fjell over opptil 6000 meter verden over, i tillegg til å ha reist i 60 land og blant annet trasket Borneo på tvers.

Cecilie Skog er utdannet sykepleier og erfaren klatrer, fjellfører og breinstruktør. I oktober i fjor ble hun den første norske kvinnen som besteg en fjelltopp høyere enn den magiske grensen på 8000 meter - nærmere bestemt den 8201 meter høye toppen Cho Oyo i Himalaya.

Kvinnene snakket med hverandre for første gang på telefon i forrige uke, og ønsket hverandre lykke til.

- Det hadde vært veldig kult om vi klarer toppen på selveste 17. mai. Historisk sett skal det være den datoen da flest har nådd opp, sier Skaug.

Til dags dato har ti nordmenn satt sine slitne ben på verdens tak. Den første ekspedisjonen var ledet av Arne Næss jr. og fant sted i 1985.

Liv Arnesen forsøkte å bli den første norske kvinnen til topps i 1996. Men hun ble en av de mange som har måttet snu på grunn av høydesyke.

Flere artikler

 1. Randi klarte alle syv

 2. Norsk rush mot toppen av Mount Everest

 3. Torkjel (27) har nådd toppen av Mount Everest

 4. Norsk fjellklatrer savnet

 5. - Hadde gledet seg til klatreturen lenge

Fra andre aviser

 1. Vil klatre inn i historien

  Aftenposten
 2. Har sponsorene et ansvar?

  Aftenposten
 3. Her er "Årets Fjellgeit"

  Aftenposten
 4. Første norske kvinne på Mount Everest

  Aftenposten
 5. - På grensen av hva en kropp kan tåle

  Aftenposten
 6. Fakta om Rolf Bae

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder