I AVHØR: Fredag ettermiddag var Kadra Yusuf i avhør hos politiet for å forklare hvordan hun ble overfalt natt til torsdag. Foto: RIMA IRAKI

Kadra: - Overfallsmennene blir behandlet som helter

(VG Nett) - Jeg har fått høre at guttene som overfalt meg blir behandlet som helter i deler av det somaliske miljøet, forteller Kadra Yusuf til VG Nett.

  • Rima Iraki
  • Mona Bristøl

Artikkelen er over 12 år gammel

Ifølge den norsk-somaliske kvinnen var det en gjeng på rundt syv-åtte personer av somalisk opprinnelse som gikk til angrep på henne med spark og slag ved 03-tiden natt til torsdag.

- Det er helt sykt. Jeg har vært i en langvarig konflikt med det somaliske miljøet, og jeg tror ikke dette ville ha skjedd hvis en pakistansk jente hadde kommet med de samme uttalelsene som meg, sier 26 åringen til VG Nett utenfor Sentrum Politistasjon der hun i ettermiddag anmeldte forholdet.

- Det somaliske miljøet er ikke som de andre innvandrermiljøene. De befinner seg utenfor det norske samfunnet, er ultrakonservative og kjører bare sitt eget løp, sier norsk-somalieren og legger til at hun føler seg lettet etter å ha forklart seg for politiet.

- Sjokkert

Bakgrunnen for voldsepisoden skal være Kadras uttalelser til VG tirsdag denne uken om at deler av Koranen bør tolkes på nytt.

I en uttalelse på Islamsk Råds hjemmesider heter det:
«Media skriver om at Kadra Yusuf er blitt banket opp av en gjeng somaliske ungdommer natt til torsdag. En atferd der man går til fysisk angrep på de som man er uenig med er i strid med islams lære og profeten Muhammad (fvmh) sunnah. Vi tar sterk avstand fra en slik atferd og fordømmer overfallet på Kadra Yusuf. Vi oppfordrer henne til å anmelde saken til politiet».

Forstanderen for Det islamske forbundet, Basim Ghozlan, mener hendelsen er «sjokkerende» og er sier han er opprørt over det som har skjedd.

- Jeg håper politiet kommer til bunns i saken, loven må herske, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ: - Uislamsk oppførsel.

- Agenda bak

Men samtidig tror han det er lite sannsynlig at noen i det islamske miljøet kan ha stått bak ugjerningen. Dette blant annet fordi «religiøse mennesker unngår å være i byen på den tiden av døgnet, hvor det er øl, alkohol og jenter.»

- Jeg tror saken har blitt blåst opp mer enn den fortjener. Det lukter svidd av alt sammen. Jeg kan stå frem og si det samme som Kadra på forsiden av avisen. Saken er ikke kontroversiell, sier Ghozlan.

- Så du tror ikke på Kadra har blitt banket opp?

- Jo, jeg ser ingen grunn til å sette tvil ved det og jeg tror det i hovedtrekk kan stemme. Men jeg tror det ligger en agenda bak. Jeg tror dimensjonene er overdrevet og det setter jeg et spørsmålstegn ved, svarer han.

LES OGSÅ: - Helt enig med Kadra

Bryr meg ikke

På spørsmål om hva hun synes om Ghozlans kommentar sier Kadra:

- Jeg synes ikke så mye om det, men jeg har sluttet å bry meg. Det viktigste for meg er å få tak i de som har gjort dette her, sier hun.

Politiet har i ettermiddag gjennomgått video-opptak fra området der Kadra ble overfalt for å se om gjerningsmennene ble filmet.

Ifølge Nettavisen skal en av personene som er filmet være identisk med beskrivelsen Kadra har gitt av en av overfallsmennene. Dette blir ikke bekreftet av politiet.

Kadra sier selv hun tror saken vil bli oppklart.

- Jeg tror de kommer til å få tak i dem, det er mange overvåkningskameraer i Oslo, sier hun og legger til at hun trolig ville kjent igjen gjerningsmennene hvis hun fikk se dem igjen.

Hun sier også at hun trolig ville kjent igjen gjerningsmennene hvis hun så dem igen på gata.

Drapstruet

Kadra ble landskjent da hun i TV 2-programmet «Rikets tilstand» i 2000 avslørte at imamer i Norge oppfordret til ulovlig omskjæring av kvinner.

DISKUTER:

Etter dette ble Kadra Yusuf både hyllet og drapstruet. Hun jobber i dag som journalist, men har fremdeles skjult identitet og hemmelig adresse.

IT-gründer og norsk-muslimske Shahzad Rana ga på VG Nett torsdag sin hele og fulle støtte til Kadra Yusuf.

- Kadra krever ikke at vi skal skrive om et helt verk, men at man må lese Koranen med moderne briller. Jeg er helt enig i at religiøse skrifter, enten det er snakk om Bibelen eller Koranen, bør leses ut i fra den tiden man lever i og ikke slavisk. Religiøse ledere, uavhengig av tro, bør vise mer smidighet, sier norsk-pakistanske Shahzad Rana til VG Nett i forbindelse med Kadras omstridte utspill.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder