KRITISK: Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen liker ikke at «Innvandrervisa» ble spilt av partiets ungdomsorganisasjon i helgen. Foto: Helge Mikalsen
KRITISK: Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen liker ikke at «Innvandrervisa» ble spilt av partiets ungdomsorganisasjon i helgen. Foto: Helge Mikalsen

Frp vil sende alle asylsøkere til Afrika

- Uansvarlig, mener statssekretær

INNENRIKS

Vil opprette norske asylmottak i Uganda og Tanzania.

Publisert: Oppdatert: 11.07.09 13:53

- Vi foreslår at det opprettes norske asylmottak i Afrika for å møte den rekordhøye tilstrømningen av asylsøkere til Norge, sier Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen.

Han sier det er mulig å se for seg unntak, men at ordningen i utgangspunktet skal gjelde alle asylsøkere.

Er dette en god idé? Diskuter her!

Ber UD ta grep

- Vi mener Utenriksdepartementet (UD) umiddelbart bør ta kontakt med myndigheter i afrikanske land som i dag mottar norsk bistand, med tanke på å komme frem til en avtale om å opprette asylmottak i disse landene, sier han.

- På den måten vil svært mange asylsøkere som kommer til Norge, droppe å komme. Det gjelder lykkesøkerne som ikke har krav på asyl. Vi mener bare ti prosent av asylsøkerne har krav på å få bli i Norge, ut ifra en streng fortolkning av FNs flyktningkonvensjon. De er hjertelig velkommen, sier han.

LES OGSÅ: - Uansvarlig asylforslag, mener Ap

- Ute av kontroll

Amundsen sier den rødgrønne regjeringens asylpolitikk er avslørt som en bløff.

- Ja, det er den virkelig. Krisen i Norge er så prekær at Utlendingsdirektoratet vurderer å bygge teltleirer. Det verste er at de kommer til åpne mottak som gjør at asylsøkerne kan vandre rett ut på gaten. I Oslo i dag er det 20000-30000 illegale innvandrere.

- Norsk asylpolitikk er fullstendig ute av kontroll. I fjor kom det nærmere 14500 asylsøkere til Norge. Så strammet regjeringen inn asylpolitikken gjennom 13 tiltak. I år ser antallet, ifølge arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen, ut til å bli rundt 18000, sier Amundsen.

- «Innstrammingen» ga i stedet vekst i antallet asylsøkere. Tiltakene var kun et spill for galleriet for å stanse debatten, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Planene om uttransportering får full støtte av partileder Siv Jensen:

- Jeg synes dette er en veldig god idé, som vi vil prøve å gjøre alt for å få realisert, sier hun.

Amundsen sier mottakene bør bygges i land som mottar norsk u-hjelp gjennom direkte budsjettstøtte.

- Det gjelder land som Uganda og Tanzania. Vi tror Tanzania egner seg spesielt godt fordi det mottar mye i direkte støtte, rett inn i statsbudsjettet, samtidig som det er et relativt politisk stabilt land.

- For å få penger i fremtiden må u-land si ja til at Norge får opprette mottak i landet?

- Jeg synes det er naturlig at land som mottar så mye penger fra Norge, bidrar til å legge forholdene til rette for norske asylmottak. De skal være norskledet, men for fattige afrikanske vertsland kan et slikt alternativ representere nye og kjærkomne inntekter og arbeidsplasser.

- Og så skal asylsøkere til Norge vandre rundt i gatene i Dar-es-Salaam i påvente av om de får opphold i Norge eller ikke?

- Ja, de vil være åpne mottak, så det vil de kunne. Men vi tror altså at de gruppene vi ønsker å stanse - lykkejegere og kriminelle - fra land som Afghanistan, Eritrea, Irak og Somalia, ikke vil søke asyl til Norge når mottaket er i Tanzania.

- Hva med et mottak i Eritrea? Det vil ikke komme asylsøkere derfra lenger, hvis de risikerer å ende opp i asylmottak fra landet de søker asyl fra?

- Nei, vi ser at det ikke går å legge mottak i land mange asylsøkere søker seg bort fra.

- Lukkede mottak

Han sier fordelen med asylmottak ute, er at det kan gjennomføres med en gang.

- Vi ønsker lukkede mottak i Norge. Det vil også stanse strømmen av lykkejegere inn i Norge, fordi de aldri kommer ut av mottaket.

- Så de skal flys fra Norge til Afrika?

- Ja, de skal umiddelbart sendes til asylmottak i et afrikansk land i påvente av at søknadene behandles. Når disse er ferdig behandlet returneres de i fly enten til opprinnelseslandet, eller tilbake til Norge dersom søknaden innvilges.

- Det vil koste ganske mye å fly dem rundt?

- Asylindustrien i Norge koster mye og å chartre asylfly mener vi ikke vil bli dyrere.

Per Willy Amundsen understreker at boforholdene i Afrika skal være gode.

- Slike asylmottak skal holde tilsvarende god standard som et asylmottak i Norge. Det kan for eksempel være aktuelt å kjøpe eller leie hotell eller lignende fasiliteter for innkvartering. Det er billigere å drifte et asylmottak i Afrika enn i Norge, sier han.

Hva synes du om Amundsens forslag? Diskuter her!

Her kan du lese mer om