«RAMBOKNIV»: Uten å si et ord gikk 36-åringen nedover den folkerike gågata Brugata i Oslo sentrum, og knivstakk tilfeldige personer med en stor jaktkniv i oktober ifjor. Foto: VG

- Han trodde sikkert han hadde drept meg

Eks-popstjerne vitnet mot knivdesperado

OSLO TINGHUS (VG Nett) Først da norsk-somalieren gjør seg klar til å hugge henne i halsen med rambokniven, forstår den tidligere popstjernen at hun er i livsfare.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det dramatiske angrepet skjedde i Brugata i Oslo sentrum i oktober ifjor.

Ingen fattet mistanke til den 36 år gamle norsk-somalieren som gående fra Grønland med en Kiwi-pose i den ene armen. Først da han begynner å hugge mot halspartiet til alle han møter i gågaten, forstår de tilfeldige ofrene at tirsdagskvelden er forvandlet til et spørsmål om liv eller død.

- Jeg så det var blod på kniven da han trakk den ut av meg igjen, fortalte artisten i 30-årene da hun vitnet under rettssaken i Oslo tingrett onsdag.

- Trodde sikkert jeg var dø

Hun satt sammen med en kamerat utenfor restauranten «To Kokker» da hun observerte en skygge i sidesynet som var på vei mot døren. Sekunder senere hyler vennen: «Nei, nei, nei», og artisten rekker å kaste hodet litt mot siden.

KNISTUKKET PÅ UTESERVERING: Den kvinnelige kjendisartisten i 30-årene satt utenfor resturanten «To Kokker» da hun ble knivstukket i halsen. Foto: VG

Det kan ha reddet livet hennes.

- Jeg hadde sannsynligvis ikke stått her i dag, dersom jeg ikke hadde beveget hodet, forklarer hun.

Etter å ha blitt knivstukket i halsen faller hun over stolene på uteserveringen, og blir liggende nede. Samtidig ser hun hvordan knivdesperadoen på nytt er på vei mot henne, før han snur og fortsetter videre nedover gaten.

- Han trodde sikkert han hadde drept meg. Jeg lå jo nede da, forteller artisten.

Det var hun som lå igjen med de mest alvorlige skadene etter knivdesperadoens herjinger, og ifølge legene på Ullevål universitetssykehus var det bare ørsmå centimeter som reddet henne fra døden.

Tiltalt for drapsforsøk

Påtalemyndigheten har tiltalt 36-åringen for fem drapsforsøk på tilfeldige personer i løpet av noen minutter. Først da han ble overbemannet av en politibetjent i parkeringshuset til kjøpesenteret Gunerius var dramaet over.

Knivdesperadoen sa aldri noe da han angrep, og passet på å skjule den 32 centimeter lange kniven mens han gikk nedover Brugata på jakt etter nye ofre.

- Det var en svært jaktkniv, eller en Rambo-kniv som noen kaller det. Det var en stor jævel som ingen går rundt med til vanlig. Det var ikke akkurat noen speiderkniv, fortalte en av mennene som ble knivstukket.

Han slapp unna den dramatiske hendelsen med overflatiske knivskader i magen, og forsøkte senere å overmanne gjerningsmannen uten å lykkes.

- Hogg etter kona

Tore Andre Granli og kona kom gående etter å ha sett en forestilling på Nationaltheatret og endte opp med å bli det første paret som knivmannen siktet seg inn mot.

BESKYTTET KONA: Tore Andre Granli er ikke i tvil om at det var kona som knivmannen siktet seg inn mot. Foto: VG

- Han hogger etter min kone - ikke meg. Jeg ble truffet i venstrehånden da jeg dytter henne til side. Samtidig skriker jeg: «Løp, løp». For en gangs skyld hører hun på mannen sin og løper, fortalte Granli i retten.

- Jeg forstod at hun var livsfare. Gjerningsmannen var mye større enn min kone, og kniven kommer ovenfra og ned. Den var rettet mot hennes hode, hals eller bryst, utdyper han senere.

Han følger etter gjerningsmannen og forsøker å varsle de andre i gaten om at de befinner seg i livsfare. Da politiet får kontroll med knivmannen, løper han tilbake for å ta seg av kona som er i sikkerhet på restauranten Den Røde Mølle.

- Det verste med hele episoden var at jeg ikke rakk frem, og fikk hjulpet flere. Det er helt forferdelig, mener Tore Andre Granli.

Den tiltalte norsk-somalieren var selv tilstede i retten under forklaringene til ofrene.

- Husker ikke noe

Iført en rød hawaiiskjorte og en mørk dressjakke satt han helt rolig og stirret ut i luften, uten foretrekke en mine. Ifølge de rettsoppnevnte sakkyndige var han psykotisk da han gikk til knivangrepene, og i politiavhør har tiltalte forklart at han ikke husker noe fra dramaet.

Han er fortsatt til behandling på sykehus, og påtalemyndigheten vil legge ned påstand om at han dømmes til tvunget psykisk helsevern. Det innebærer at 36-åringen vil være innlagt på sykehus helt til legene bedømmer ham som frisk.

Siden han ikke husker noe, så erkjente ikke tiltalte straffskyld da rettssaken startet onsdag. Forsvarer Tor Kjærvik varslet også at han vil prosedere på hvorvidt det dreier seg om drapsforsøk eller legemsbeskadigelse.

- Denne saken er tragisk på mange måter. Både for de som er blitt utsatt for dette, og etter min oppfatning, også for tiltalte. Han har blitt stemodig behandlet av helsevesenet, og burde fått en rasjonell og fornuftig behandling langt tidligere, mener Kjærvik.

Følg VG Netts krimjournalist Jarle Brennapå Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder