Ektemannen og døtrene identifisert

MØTTE GRANSKERNE: Jeanette O. Teigland fortalte sin historie til evalueringsutvalget. Her med utvalgsleder Jan Reinås, Dag Johannessen fra Misjonssambandet (med ryggen til) og utvalgsmedlem Harald Sunde. Foto: Jan Petter Lynau

Får alle hjem i kister

PHUKET (VG) Jeanette O. Teigland mistet ektemannen og begge døtrene i bølgekatastrofen. Nå får hun med seg alle tre hjem i kister.

 • Leif Welhaven

Artikkelen er over 15 år gammel

39-åringen mistet sine aller nærmeste da bølgen traff Khao Lak midt i juleferien. Hun reiste hjem til Norge, men reiste tilbake igjen etter få dager og har siden vært i Thailand.

Nå har hun fått beskjed om at ektemannen Jan og døtrene Nathalie (16) og Camilla (12) er identifisert som omkomne. Sammen med søsteren Gisella Orellana Vinge og svogeren Kjell Teigland sørger hun på pårørendesenteret i Phuket. Der velger de å bli frem til de omkomne er klarert for hjemsendelse. Det vil trolig ta en ukes tid.

På pårørendesenteret fikk familien fra Buskerud og flere andre rammede som er i Thailand, i går snakke ut med utvalget som skal granske norske myndigheters innsats etter flodbølgekatastrofen.

- Jeg håper at det jeg fortalte, kan bidra til å hjelpe andre ved at kriseberedskapen blir bedre. Derfor var det godt å få snakket ut med utvalget, sier Jeanette O. Teigland til VG.

Støtter hverandre

Den sørgende enken og slektningene hennes orker ikke å uttale seg om hva som skjedde da bølgen traff ferieparadiset, men lar VG omtale historien deres.

For familien har det vært svært viktig å få med seg sine avdøde kjære hjem. Tidligere har de deltatt på en symbolsk minnemarkering på et thailandsk marinefartøy utenfor Khao Lak, der Jeanette kastet blomster på havet til minne om sine kjære.

På pårørendesenteret i Phuket får de sørgende støtte av hverandre, Sjømannskirken, norsk helsepersonell og frivillige. Granskingsutvalget tok seg god tid da de satte seg ned for å høre om de norske skjebnene i går.

- De pårørende opplevde møtet som veldig positivt og setter pris på at hele utvalget er her. Det var en lettelse for de pårørende å få fortalt sin historie til utvalget, men samtidig en byrde å gjenfortelle og dermed gjenoppleve de grusomme opplevelsene, sier Knut Erik Pedersen, som leder de pårørendes støttegruppes Phuket-kontor.

Hard kritikk

Under møtet med granskerne fortalte de pårørende om sine personlige opplevelser, og det ble fremmet hard kritikk av UDs krisehåndtering den første tiden etter katastrofen.

- Det var mye som ikke skjedde fra UDs side i starten, og mye som ble gjort på feil måte. Det gikk altfor lang tid før det ble struktur over myndighetenes hjelp, sier Pedersen til VG.

Leder Jan Reinås sier at samtalene med pårørende i Thailand er svært viktige i utvalgets arbeid. Granskerne mener de fikk stort utbytte av møtet på pårørendesenteret.

- Dette var svært nyttig for oss. Vi fikk høre svært sterke historier. Vi ble også informert om den fantastiske innsatsen norske frivillige la ned, sier utvalgsmedlem Truls Fyhn til VG.

Arbeidet med identifisering av nordmenn går stadig fremover. Ferske tall fra Kripos viser at 51 nordmenn nå er identifisert, mens 33 har status som savnet.

Mer om

 1. Flodbølgekatastrofen
 2. Thailand

Flere artikler

 1. -De døde er i Guds hender

 2. Norske flodbølgeofre fryktet ny tsunami

 3. Norske barnefamilier flyktet i panikk

 4. Chartersted ble «dødsmarker»

 5. 800 nye lik i Thailand

Fra andre aviser

 1. Pårørende: Kjenner oss godt igjen

  Aftenposten
 2. Tok avskjed med lillebror

  Aftenposten
 3. Fortvilet leting etter søster og niese

  Aftenposten
 4. Stor tro på at alle norske blir identifisert

  Aftenposten
 5. Gripende minnestund

  Fædrelandsvennen
 6. Advarer mot terror under markering

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no