UTRADISJONELL: Imam Daayiee Abdullah er en av to imamer i verden som har stått fram åpent som homofil. Nå er han i Norge for å snakke om progressive verdier i islam. Foto: STIAN EISENTRÄGER

Homofil imam i Norge for å snakke om progressiv islam: - Må ikke la de ytterliggående vinne fram med trusler

(VG Nett) Imam Daayiee Abdullah er åpent homofil og ikke redd for å bli kalt vantro. Det syns han ikke norske moderate og liberale muslimer bør være redde for heller.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over ni år gammel

Home

Trusler om å bli stemplet som vantro skremte mange muslimer fra å komme på dialogmøte om religiøs terrorisme i Litteraturhuset i Oslo for halvannen uke siden. Ifølge Abid Q. Raja gikk et norskbasert islamsk nettsted ut med trusler mot muslimer som kunne tenke seg å delta på dialogmøtet som bar tittelen: «Hvordan forebygge religiøs ekstremisme?»

- De fikk følgende beskjed: Drar du på dette møtet så er du vantro. Dette er blant de verste truslene unge muslimer kan utsettes for, sa Abid Raja til Dagsavisen.

- Moderate må heve stemmen

Imam Daayiee Abdullah fra Muslims for Progressive Values-nettverket i USA er kjent som en av verdens to åpne homofile imamer. Han er nå på norgesbesøk for å snakke om mangfoldet i islam og hvordan dette er relevant for integrering av muslimer i den vestlige verden.

- Moderate muslimer må ikke være redd for å bli kalt noe som helst. Dessuten er de beskyttet av loven her i Norge og andre demokratiske land. Man kan ikke la dem som kommer med sånne trusler vinne. Realiteten moderate muslimer må forstå, er at ingen handling er verre enn handling. De må forstå at det er viktig å gripe inn når urett begås og tørre å heve stemmen, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ: Fritt Ord-vinner trakk seg etter trusler

Trusler

Imamen er invitert til Norge av organisasjonen Skeiv Verden, og denne uken vil han holde flere foredrag om progressive verdier innen islam.

Den homofile imamen er vant til at ytterliggående muslimer prøver å skremme ham.

- De forsøker så godt de kan å skremme, men det biter ikke på meg. Hvem er de til å kalle meg en dårlig muslim, eller vantro? Dette er mennesker som ikke har god nok kunnskap om hva islam er. De kan kalle meg hva de vil, men de kan ikke beskylde meg for ikke å kunne sakene mine, sier Abdullah til VG Nett.

- Har du fått direkte trusler?

- Ja. Da har jeg svart at de kan prøve seg én gang, så skal jeg sørge for å få låst dem inn og så kaste nøkkelen, sier den noe utradisjonelle, men velutdannede imamen til VG Nett og ler så han rister.

LES OGSÅ: «Han bør bannlyses fra alle moskeer til han angrer»

Ikke-diskriminerende religion

Han har tidligere jobbet som advokat i USA, og er i tillegg utdannet lingvist i kinesisk og arabisk språk, og litteratur. Han har bodd i Midtøsten, Kina og flere sørøstasiatiske muslimske land. Han er spesialist i tolkning av koranen og sharia, og har bidratt med flere akademiske artikler om islam.

Imamen jobber for å fremme en tolkning av islam som bygger på islams verdier om rettferdighet og rimelighet, og som respekterer enkeltindividets autonomi og verdighet. Han er opptatt av å vise at islam ikke trenger diskriminere verken på basis av seksualitet eller kjønn.

- Noen mener man ikke er muslim om man er homofil. Hva vil du si til dem?

- Hvordan kan de si hvem som er en god muslim, eller muslim i det hele tatt? Kan de lese Allahs tanker? Koranen sier det er fem ting som gjør deg til muslim: trosbekjennelsen, bønnen, fasten, pilegrimsreisen og veldedigheten. Så enkelt er det, sier imamen til VG Nett.

LES OGSÅ: Skal bruke antinazi-metoder mot ekstremister

- Dårlige kunnskaper

Han mener mange muslimer har for dårlig kunnskap om religionen sin, også såkalte lærde.

- Det handler om å ha kunnskap om islam og historie. Både ortodokse og liberale muslimer må lese seg grundig opp og gjøre seg opp sin egen mening - man kan ikke bare tro på det en blir fortalt av foreldre og religiøse ledere, sier han, og understreker at selv om mange mener noe, betyr ikke det at det er sant.

Han syns det er synd dersom liberale muslimer ikke tør å stå for sine verdier og utfordre muslimer som er konservative, tradisjonalistiske og ytterliggående.

- Islam er altfor mye assosiert med kultur i forhold til religion. Muslimer må lære å skille dette, og moderate muslimer må tørre å snakke om forskjellene mellom kultur og religion, sier imamen til VG Nett.

VG Nett-leser:«Ytringsfriheten handler i størst grad om å si sin mening i samfunnsdebatten»Si din mening!

- Viktig stemme

Lørdag skal imam Daaiyee Abdullah holde foredrag i Litteraturhuset i Oslo, og er klar til å møte både folk som er nysgjerrige og kritikere.

Tina Shagufta Kornmo, leder for nettverket LIM (Likestilling, Integrering og Mangfold), sier det er viktig å få frem mangfoldet som finnes blant muslimer.

- Imam Daaiyee Abdullah kan inspirere til en viktig debatt om liberalisering av islamsk tenkning og praksis. Han er en brobygger med en spesiell bakgrunn og flere sett med referanser som han kan forstå verden med. Muslimer i Norge har behov for nye impulser, og jeg tror flere moderate og liberale stemmer er viktig å få frem, sier hun og legger til:

- Unge muslimer trenger å se at det er et mangfold av muslimske identiteter man kan vokse opp med. Det er viktig å fremme fredelig og tolerant islam, og ikke en aggressiv religion, slik man får inntrykk av at representanter fra enkelte muslimske miljøer gjør, sier Tina Shagufta Kornmo til VG Nett.

Les også

 1. Raja: Norge har mindre empati med muslimer

  Venstre-politiker Abid Q. Raja mener manglende norsk giverglede til de flomrammede i Pakistan skyldes at nordmenn har…
 2. Skal bruke antinazi-metoder mot ekstremister

  Regjeringen skal bekjempe religiøs ekstremisme med de samme metodene som er blitt brukt mot høyreekstreme miljøer.
 3. - Skambelagt å jobbe

  Innvandrermødre blir sett ned på dersom de prioriterer karriere foran barnestell.
 4. «Han bør bannlyses fra alle moskeer til han angrer»

  Den nye boka til politikeren Abid Q. Raja (V) har utløst angrep fra sinte kritikere, blant annet på nettforumet til…
 5. Fritt Ord-vinner trakk seg etter trusler

  Fritt Ords prisvinner Bushra Ishaq trakk seg torsdag fra en ytringsfrihetsdebatt på Litteraturhuset i Oslo etter å ha…
 6. - Vi vil renvaske islams navn

  Leder for Islam Net, Fahad Qureshi, sier foreningen ikke er radikale ekstremister som ønsker å omvende nordmenn til…
 7. Vil ikke stanse misjonering ved Høgskolen

  (VG Nett) Rektor ved Høgskolen i Oslo vil ikke hindre Islam Net fra å holde møter på skolens område.
 8. - Rekrutterer etniske nordmenn til omstridt islam

  (VG) Misjonsforeningen Islam Net driver skole for å omvende nordmenn. Omstridte imamer flys inn for å holde foredrag i…

Mer om

 1. Islam i Norge

Flere artikler

 1. Imam: - Unge homofile muslimer må stå opp mot sine foreldre

 2. Det finnes ikke imamer på sykehusene i Iran

 3. Når gjorde en moské eller en kirke oss til bedre mennesker?

 4. Ahmadiyya-muslimene feirer 60 år i Norge: Konvertitten Truls (75) forstår nordmenns muslimfrykt: – Det er muslimers egen feil

 5. Skal bruke antinazi-metoder mot ekstremister

Fra andre aviser

 1. Homofil imam åpner skapet

  Aftenposten
 2. Vi trenger kvinnelige imamer

  Bergens Tidende
 3. Størst av alt er kjærlighet

  Aftenposten
 4. Hun forsøker å endre islam fra innsiden

  Aftenposten
 5. Raja: – Ekstremister skremte folk fra dialogmøte

  Fædrelandsvennen
 6. Fraråder unge muslimer å oppsøke anti-vestlig nettsted

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no