BRYR SEG OM HVERANDRE: Samtlige elever ved Skjetten skole avla fredag mobbeløftet. Etter arrangamentet samlet elevene seg utenfor skolen og formet Bry deg-tegnet til VGs fotograf. Foto: FOTO: EIVIND GRIFFITH BRÆNDE

- Ja, vi bryr oss

Over 500 barneskoleelever signerte VGs mobbeløfte

SKJETTEN (VG Nett) Med hendene formet som et hjerte strekker elevene seg mot fotografen og synger: - Stopp, ikke mobb! Dette her er kameraten min!

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL
Vil du henge opp Bry Deg-skiltet på din skole? Kjøp det her!

Denne uken fikk de 520 elevene ved Skjetten barneskole i Skedsmo kommune brev fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) med en oppfordring om å stå på videre.

Grunnen er at alle har signert mobbeløftet i VGs Bry Deg-kampanje mot mobbing.

- Jeg lover at jeg ikke skal mobbe andre. Jeg lover å bry meg, og gripe inn dersom jeg oppdager mobbing i min nærhet, sier elevene i kor i gymsalen.

VGTV: Se Skjetten skole synge mot mobbing her

På scenen står rektor Geir Farstad Pettersen.

- Alle som begynner på Skjetten skole må fra nå av signere på at de lover og bry seg og at de ikke skal mobbe. Alle dere som er her nå har signert, og det er et løfte. Et løfte betyr noe som må holdes, og vi skal hjelpe dere, sier rektoren.

Bry deg-spesial: Les alle mobbesakene våre her

Fortsetter kampen

I fjor viste Elevundersøkelsen på Skjetten skole et mobbeutslag på 3,8 prosent.

- Vi er fortsatt ikke helt mobbefri. Det er fortsatt mobbere og mobbeofre på skolen, men vi liker det ikke, sier Farstad Pettersen til VG.

Skolen har jobbet systematisk mot mobbing siden 2002.

I 2009 viste Elevundersøkelsen på Skjetten skole et mobbeutslag på 3,8 prosent. Mobbingen er redusert med 50 prosent siden 2002.

Men rektoren gir seg ikke før mobbingen er historie.

Kristin Halvorsen (SV) frir til ordførerne: Krever mobbesignatur fra alle kommuner

Tydelig budskap

Nåværende elevrådsleder på Skjetten, Petter Lundby Nilsen (12), har lovet rektor Geir å komme tilbake på skolen når mobbingen er utryddet.

Han tror Bry Deg-slagordet inneholder et budskap det er lett for mange barn å skjønne.

- Jeg tenker at å bry seg handler om å tenke på andre og ikke bare seg selv. Og om å ta ansvar, for eksempel når man ser noen som går alene i skolegården, sier han.

Geir Farstad Pettersen og sosiallærer på Skjetten skole, Bente Nethaug, tror det er den systematiske jobbingen mot mobbing som har gjort at de har lyktes.

- Vi bruker flere programmer, blant annet Olweus. Selv om forskning viser at programmer ikke fungerer, mener jeg at disse programmene tvinger skolen til å fortsette det systematiske arbeidet mot mobbing, sier Farstad Pettersen.

- Det er den gode jobben lærerne gjør som gir resultater, ikke nødvendigvis programmene, legger han til.

Vil du henge opp Bry deg-skiltet på din skole? Kjøp det her!

Tips eller innspill? Bry deg@vg.no

Antimobbesangen som elevene ved Skjetten fremførte under VGs besøk er skrevet av Frode Skålevik

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder