ANGRER: 29-åringen plaget håndplukkede ofre for å hevde seg selv. Foto: Tor Erik H. Mathiesen

- Mobbet for å bli godtatt av den kule gjengen: - Jeg mister nattesøvnen fordi jeg kan ha ødelagt menneskers liv

HORDALAND (VG Nett) Hver søndag kveld tenner 29-åringen et lys for landets mobbeofre. Hver gang angrer han på det han gjorde mot sine ofre.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Han vokste opp i et lite bygdesamfunn på Vestlandet. De første skoleårene ble han mobbet selv. Han ble angrepet verbalt med skjellsord og kallenavn, han var skyteskive for spretterter og vannballonger. Han ble skallet ned på skolebussen fordi han ba om å få være i fred. En dag hang det en plakat i garderoben etter en gymtime. Der sto det at han likte å se på guttene i dusjen.

Da bestemte han seg for å ta igjen. Han ville vise mobberne at han var tøff.

- Jeg bestemte meg for en mørkhudet gutt på skolen. Han skulle jeg ta. Han, og en overvektig gutt ingen likte. Da fikk jeg være i fred.

BRY DEG - AVLEGG VGS MOBBELØFTE HER!

Vis at du tar avstand til mobbing! Delta i VGs egen Facebookgruppe. Her får du tips og råd, diskusjoner og sterke historier om mobbing.

Angrer

Hver dag angrer 29-åringen fra Hordaland.

- Jeg kjenner ikke igjen meg selv i dag. Jeg vet ikke hva som gikk av meg. Det er ikke noe jeg er stolt av.

VGs ferske mobbeundersøkelse viser at så mange som en av fire nordmenn har mobbet andre. Det er nesten dobbelt så mange menn som kvinner som oppgir at de har mobbet.

LES OGSÅ: Halvparten av oss har opplevd mobbing

29-åringen har gjort seg noen tanker om hvorfor han selv ble en mobber, etter at han selv hadde levd mange år i offerrollen.

- Jeg var feig. Alt jeg ville var å bli godtatt. Det er vanskelig å stå imot presset i et lite samfunn, men jeg kunne ønske at jeg hadde vært sterkere med meg selv. Jeg mister nattesøvnen for å ha ødelagt andre menneskers liv.

- Burde blitt utvist

Han er helt klar på at det hadde hjulpet om skoleledelsen hadde grepet inn.

- Jeg burde blitt utvist fra skolen, de burde ha fjernet meg fra skolemiljøet. Ofte løses mobbing ved at det er offeret som flytter eller bytter skole. Det blir feil. Det er mobberne som bør straffes, ikke ofrene.

Som voksen har han tatt på seg arbeid innen helsevesenet for å gjøre noe godt for mennesker.

- Jeg vil alltid ha dårlig samvittighet for det jeg gjorde. På en måte må jeg alltid leve med det. Samtidig ønsker jeg å gi noe tilbake. Det vil alltid være mobbing i et samfunn, noen som vil ødelegge for andre. Men hvis mange nok tar avstand fra det, får ikke mobberne makt. Og da vil det avta.

Han har følgende råd til de som fortsatt mobber:

- Gi faen. Du vet ikke hva du gjør med folk. Mange mobbeofre vegrer seg for å gå på skolen, de tisser på seg i klasserommet fordi de ikke tør å gå på do, fordi de er redde for å møte mobberne. De mister selvtillit, matlyst og nattesøvn. Det er ikke til å holde ut.

VGS MOBBEEKSPERTER: Disse gir deg råd mot mobbing

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder