Opplever kjæledyrdumping daglig

Dyrebeskyttelsen Norge sliter med egen kapasitet

Opp til 90 prosent av dumpingsakene gjelder katter

Dyrebeskyttelsen ønsker holdnings- og lovendring

(VG Nett) Fellesferien er høysesong for dumping av kjæledyr, og Dyrebeskyttelsen Norge fortviler.

Astrid-Helen Holm
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Lokalavdelingen i Bergen og Hordaland får daglig meldinger om forlatte kjæledyr og beskriver sommeren 2012 som den verste noensinne.

Dyrebeskyttelsen Norge har hendene fulle med alle de forlatte kjæledyrene som blir plassert i skogsområder, søppelbøtter og på folks trapper i forbindelse med sommerferien.

I fjor fikk organisasjonen meldinger om over 3500 forlatte dyr. Rundt halvparten av henvendelsene kommer i fellesferien. Lokalavdelingene melder om en stadig økning i antallet dyr som blir dumpet.

- Det kan være fire henvendelser den ene dagen og et par den andre. Men det er daglig, og det går på nattesøvnen vår løs. Alle andre gleder seg til sommeren, men vi i Dyrebeskyttelsen gruer oss, sier leder i Dyrebeskyttelsen avdeling Bergen og Hordaland, Inger Johanne Graff, til VG Nett.

Hun mener en holdnings- og lovverksendring er nødvendig for å få bukt med det voksende problemet.

- HELT TRAGISK: Inger Johanne Graff, leder i Dyrebeskyttelsen Norge Hordaland og Bergen, fortviler over de fulle hjelpesentrene og de mange kattene som dumpes av eierne i sommermånedene. Her er hun med katten Petrine. Foto: Privat


- Det er rett og slett tragisk og vil ingen ende ta. Katter har ingen verdi og blir omtrent kastet etter deg på hvert gatehjørne. Forsøk å sette en treåring fra deg på Torgalmenningen i Bergen og se om den finner tilbake til foreldrene sine. Det går ikke, sier hun.

Takler ikke ansvaret

Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge bekrefter at 2012 ikke har startet spesielt godt. Antallet dyremishandlingssaker som følge av dumping er høyt.

- Det er som oftest to årsaker til dumping. Den ene er selvfølgelig at eierne påtar seg et ansvar de ikke takler, reiser på ferie og ikke klarer å planlegge i tide. Den andre er at det fødes mange uønskede kattunger på våren og sommeren. Det er en del av dette nå, og den siste tiden har vi hatt veldig mange saker som åpenbart har vært dumping, sier hun til VG Nett.

- Vi merker det veldig godt i sommermånedene, men også i feriene ellers. Fram mot helgen, eller i begynnelsen av uken når Syden-flyene går, ser vi ofte at det også dukker opp forlatte dyr, sier Krogstad videre.

Det finnes ennå ingen fullstendige tall på hvor mange meldinger Dyrebeskyttelsen Norge har fått om dyredumpinger i 2012. Krogstad regner med at det totale antallet dyr som trenger hjelp i 2012 vil være i overkant av 4000.

- Katter utgjør en veldig stor prosentandel. Dumping av kaniner er også en økende trend. Vi får inn katter med urinveisinfeksjon, FIV - katte-AIDS - og andre sykdommer de har pådratt seg. Kaniner har ofte dårlige tenner som har fått vokse helt skjevt, sier Krogstad.

Fulle hjelpesentre

I 2009 hadde Dyrebeskyttelsen Norge 7 108 498 kroner i utgifter knyttet til arbeid med hjemløse dyr. 44 prosent av den totale summen går med til veterinærutgifter.

- Våre avdelinger rapporterer om mangel på fosterhjem og hjelpesentre som er helt fulle. Mange av våre frivillige får også mange stygge henvendelser fra dyreeiere som sier at hvis de ikke stiller opp og tar i mot kjæledyrene deres, vil de bli avlivet. De får høre at det er deres feil, og det er ikke hyggelig for våre frivillige som bruker sin fritid på dette, sier Linn Krogstad.

TRENGER STRENGERE KRAV: Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge mener det må stilles strengere krav til katteeiere for å få bukt med dumpingproblemet som preger hverdagen til dyrebeskytterne i sommermånedene. Foto: Privat

Trenger lovverk

Begge de to dyrebeskytterne mener det er viktig at det stilles skjerpede krav til framtidige eiere - også katteeiere.

- Skal man ha en hund, må man som oftest betale en del for det, og slik sikrer en at eierne er villige til å ta kostnaden det er å ha dyr. Kattunger blir levert på dørene til folk som om de var en pizza, sier Linn Krogstad.

- Det er viktig at folk begynner å kastrere, sterilisere og ID-merke kattene sine. Det vi ønsker aller mest er å finne tilbake til eieren - en ansvarsfull eier. Vi trenger rett og slett et lovverk, sier Inger Johanne Graff.

Dyreeiere omfattes i dag av dyrevernloven, som sier at har man tatt på seg ansvaret for fôringen av et dyr, har man også tatt på seg et eieransvar.

Antatt dumpingsak i Horten

Mandag formiddag skrev Gjengangeren om seks kattunger som ble dumpet i Nordskogen forrige uke.

Det var en jogger som kom over kattene da han lette etter hoggorm. Han hørte lyder og fant dem ved en av stiene i skogsområdet. Den ene kattungen var da allerede død.

Kattene, som er rundt tre uker, skal ha båret preg av sult og dehydrering, men var åpenbart tamme.

- Vi er inne i vår verste sommer noensinne. Jeg har ikke ord. Å behandle dyr på denne måten kaller jeg ondskap og for dem som gjør slikt finnes det ingen unnskyldning, sier Ingeborg Tjore, leder i Dyrebeskyttelsen Norge Tønsberg og Horten til Gjengangeren.

Fant katt med avkappet pote

Mandag ettermiddag kan Inger Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen Norge melde om at det ikke vil gå lang tid før hun og kollegene igjen skal ut i en dyredumping-sak.

- Politiet ringte akkurat og fortalte om en kattunge med avkappet pote som lå under en busk på Minde. Innmelderen har ringt politiet, og vi aner ikke hva som har skjedd. Den ligger der med åpent sår, men om det har skjedd i dag at poten er blitt avkappet, det vet vi ikke. Det er det bare en veterinærundersøkelse som kan svare oss på, sier Graff.

Hun regner også med at resten av sommeren blir travel.

- Vi fikk inn en bitteliten kattunge tidligere og har akkurat plassert den i et midlertidig fosterhjem. I tillegg har vi fått inn beskjed om en forlatt katt på Sotra. Det går nok langt ut i august før det blir rolig igjen, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder