INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CVen og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell. Foto: Jan Petter Lynau
INNRØMMER CV-JUKS: Liv Løberg innrømmer at hun forfalsket CVen og eksamensdokumenter som hun viste frem da hun fikk jobb som sjef ved Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell. Foto: Jan Petter Lynau

- Løberg vil tilstå overfor politiet

Håper på en tilståelsessak, sier advokaten

INNENRIKS

(VG Nett) Liv Løberg får trolig strafferabatt i en eventuell straffesak dersom hun innrømmer full skyld for CV-jukset.

Publisert: Oppdatert: 26.06.10 15:00

- Mitt råd til Løberg da jeg snakket med henne i dag, var å innrømme alt overfor politiet, og erkjenne straffskyld. «Det vil jeg selvsagt gjøre», var hennes svar, sier advokat Tom A. Næss til VG Nett.

Han bistår Løberg etter at VG avslørte CV-jukset torsdag, og snakket senest med henne lørdag formiddag.

- Hun valgte å legge alle kort på bordet overfor VG, og da ville det være meningsløst å ikke gjøre det samme overfor politiet, sier Næss.

LES OGSÅ:Løberg risikerer ubetinget fengsel for CV-jukset

Anmelder saken

Liv Løberg (61) sluttet torsdag i jobben som administrasjonssjef i Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell (SAFH).

Da Løberg i fjor høst søkte jobben i SAFH, oppga hun å være godkjent siviløkonom fra Norges handelshøyskole, utdannet ved London School of Economics og Queen Mary College i London. Dokumenter fra samtlige tre utdanningssteder ble lagt ved CV-en.

Disse viser seg nå å være falske, og Løbergs eneste formelle utdannelse er som hjelpepleier.

Etter at hun innrømmet dette overfor arbeidsgiveren, valgte de å politianmelde CV-jukset.

- Vi har skrevet en anmeldelse, som vi sender politiet i løpet av helgen, sier fungerende direktør i SAFH, Jørgen Holmboe.

LES OGSÅ:Sjekket bare én referanse før Løberg ble ansatt

Kan få strafferabatt

VG Nett snakket fredag med en rekke jusseksperter, som mener at den tidligere helsetoppen risikerer ubetinget fengsel dersom hun skulle bli bli dømt i en eventuell straffesak.

Dersom hun nå har bestemt seg for å tilstå alt overfor politiet, kan hun få en betydelig strafferabatt. Normalt vil det være rundt 30 prosent.

- Jeg går ut fra at det vil være en strafferabatt ved å tilstå. Samtidig slipper hun å måtte gå gjennom en lang rettssak, og politiet slipper å bruke store ressurser på langvarig etterforskning, sier Næss.

VGDEBATT:«At dette kvinnemennesket har vandret mellom såpass høye stillinger uten at noen har gjort en god nok jobb med å sjekke bakgrunnen hennes, er intet annet enn katastrofalt».Diskutér videre her!

Lagmann Torolv Groseth i Eidsivating lagmannsrett, som også er leder for dommernes mediegruppe, har gått gjennom flere aktuelle dommer for VG Nett. Groseth, som understreker at han ikke uttaler seg om den konkrete saken rundt Løberg, men det er minst tre lovanvendelser som er aktuelle:

* Dokumentfalsk, straffelovens paragraf 182. Strafferamme på inntil fire år.

* Falsk forklaring for offentlig myndighet, straffelovens paragraf 166. Strafferamme på inntil to år.

* Bedrageri, straffelovens paragraf 270. Strafferamme på fengsel i inntil tre år, seks år dersom bedrageriet er grovt.

- I en dom fra Hålogaland lagmannsrett ble en ung mann dømt for å ha forfalsket studiebevis fra USA, som han brukte til å skaffe seg jobb som psykolog. Han ble også dømt for bedrageri, fordi han hadde fått utbetalt lønn i en stilling han fikk på falske premisser, sier Groseth.

25-åringen fikk ni måneders ubetinget fengsel.

Skulle avdekke CV-juks

Løberg har vært sjef ved kontoret som godkjenner hvem som får lov til å jobbe i Helse-Norge (Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell), hvor arbeidet består blant annet i å undersøke eksamensbevis og CV-er til søkerne. Det statlige kontoret oppgir selv å ha nulltoleranse for falske dokumenter og fast rutine er å politianmelde alle forsøk på juks.

Også hennes tidligere arbeidsgivere, deriblant Veterinærhøgskolen, Ullevål universitetssykehus, Trygdeetaten og Meteorologisk institutt, vil nå bli underrettet. Det blir opp til disse selv å avgjøre om de vil iverksette ytterligere undersøkelser om hennes arbeidsforhold.

Frp-politiker

Samtidig som Løberg hyppig har gått inn i nye, ansvarsfulle stillinger, har hun satset hardt politisk for Frp i hjemkommunen Vestby i Akershus.

Hun er medlem av fylkestinget i Akershus, og var vararepresentant til Stortinget i perioden 2001-2005. Hun er i denne perioden 5. vararepresentant for Frp i Akershus.

Lederen i Akershus Frp gikk fredag ut og ba Liv Løberg si fra seg alle sine verv i partiet.

Her kan du lese mer om