UTØYA TEMA I RETTEN: «Mor Utøya», Monica Bøsei, daglig leder på Utøya, ble drept 22. juli i fjor. Torsdag skal samboeren vitne i retten. Foto: NTB Scanpix

Så samboer «Mor Utøya» bli drept - skal vitne i retten

Breiviks ankomst til Utøya for retten

Torsdag skal skipperen på MS «Thorbjørn», som var samboer med Monica Bøsei, fortelle sin sterke historie i retten.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

To uker ut i terrorrettssaken og etter to rettsfrie dager, har retten torsdag denne uken kommet til terrortiltaltes ankomst til Utøya 22. juli.

Klokken 16.40 22. juli i fjor parkerer Anders Behring Breivik utkledd i politiuniform en sivil bil, en Fiat Doblo, ved Utvika rett overfor Utøya i Tyrifjorden. Han klarer å lure vakten på ferjeleiet til å tro at han har kommet for å sikre Utøya etter bomben i regjeringskvartalet, og får vakten til å tilkalle MS Thorbjørn for å få skyss over til øya.

Klokken 17.04 legger ferja fra brygga på fastlandet med kurs for Utøya med Anders Behring Breivik om bord.

Klokken 17.07 ankommer ferja Utøya. Kort tid etter dreper Breivik sine to første ofre: politimannen Trond Berntsen, Utøyas innleide vaktmann, og «mor Utøya», Monica Bøsei, daglig leder på Utøya. Deretter får Breivik gå rundt og drepe for fote i nesten en og en halv time før han blir pågrepet. 69 drepte og 33 hardt skadde ligger igjen etter ham.

Så samboeren ble drept

Mannen som skal vitne torsdag var samboer med «Mor Utøya», Monica Bøsei, og han var også mannen som førte ferja MS Thorbjørn til Utøya med Breivik om bord. Torsdag kommer han til å fortelle sin meget sterke historie fra 22. juli.

Uvitende hjalp skipperen til med å frakte Breiviks reserveammunisjon opp til hovedhuset etter landgang på Utøya. Da han så samboeren og politimannen Trond Berntsen liggende skutt, løp han opp mot teltplassen på oversiden av hovedhuset.

Han forsøkte å finne den 17 år gamle datteren som også var på øya. Han advarte dem han så og ba folk om å komme seg i sikkerhet, men fant ikke datteren. Han skal derimot ha fått en melding om at hun var i sikkerhet på øya. Så ble han kalt tilbake til båten.

Om bord i ferja kom ledelsen i AUF som ville bringe AUF-leder Eskil Pedersen i sikkerhet. Det var bare 48-åringen som var i stand til å manøvrere den gamle, umoderne ferja.

Den 48 år gamle tobarnsfaren er fremdeles sterkt preget av det som skjedde. I forbindelse med vitnemålet i retten, vil han ikke la seg intervjue eller bli fotografert, opplyser bistandsadvokat Christian Lundin til NTB.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si annet enn at det har vært veldig tøft for ham, sier Lundin om de over åtte månedene som er gått siden angrepet på Utøya.

Milliardkostnader

Vakten som tok imot Breivik på landsiden skal forklare seg om ankomsten. Breivik har forklart at han parkerte et lite stykke unna ferjeleiet for ikke å vekke mistanke mens han ventet på ferjeavgangen.

Tre kriminalteknikere vil også redegjøre for sine kriminaltekniske undersøkelser på Utøya, samt om Breiviks to våpen - en rifle og en pistol.

Siste halvdel av rettsdagen er satt av til gjennomgang av de materielle skadene i regjeringskvartalet.

Departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings- og administrasjonsdepartementet redegjør for de materielle skadene, de foreløpige kostnadsberegningene og konsekvensene angrepet har fått for departementene.

Rundt 2.000 ansatte fra seks departementer og Statsministerens kontor måtte flytte til provisoriske lokaler etter angrepene. Skjebnen til Høyblokka og framtiden til kvartalet er fortsatt uavklart. Enda mer uavklart er den endelige prisen på ødeleggelsene. Så langt er det brukt 300 millioner kroner bare på å rydde opp i og rundt bygningene.

Prosjektarbeidet med regjeringskvartalets framtid koster alene 20 millioner kroner, slik det ser ut nå. En eventuell gjenoppbygging av Høyblokka og fornying av den øvrige bygningsmassen i strøket er ventet å ta opp til ti år - og koste opp mot 10 milliarder kroner.

Les også

 1. Professor advarer kolleger mot å bruke tid på Breivik

  Professor i statsvitenskap, Janne Haaland Matlary, advarer kollegene sine mot å kaste bort tiden sin på å analysere ham.
 2. «Jeg hadde aldri sett et dødt menneske før. Men jeg var sikker på at hun var død»

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Den 34 år gamle mannen ble lammet da han som en av de første personene kom ut på plassen foran…
 3. Måtte amputere foten etter å ha blitt rammet av bomben

  OSLO TINGRETT VG Nett) Ekspedisjonssjef Tore Raasok (56) skulle bare til frisøren etter endt arbeidsdag.
 4. Her ble Kristian (31) funnet etter bomben

  OSLO TINGHUS (VG Nett) I nærmere en time lå Kristian Rasmussen (31) bevisstløs og med flere livstruende skader i ruinene…
 5. Sikkerhetsvakt: - Har fryktet bilbomber siden nittitallet

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Sikkerhetsvakt Espen Naumann forteller at vaktene i regjeringskvartalet i lang tid har fryktet…
 6. Sikkerhetssjefen: - Bildet var helt ukjent for oss

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Dette bildet fra et av overvåkningskameraene i regjeringskvartalet så sikkerhetsvaktene for…
 7. Terrorvitne: - Hvordan forklarer man et barn at en kropp har gått i stykker?

  OSLO TINGHUS (VG Nett) Flere i rettssalen gråt da en mor fortalte om hvordan barna hennes opplevde bomben.
 8. Legevaktlege trodde Hammersborgtunnelen raste sammen over bilen: - Jeg var grå av støv. Etter å ha vasket av det verste, begynte jeg på pasientene

  (VG Nett) Lege Ruth Aga (41) er i bil under Regjeringskvartalet når bomben smeller.
 9. Ble rammet av bomben - i dag vitner han mot Breivik: Vitner mot Breivik i dag: - Det regnet glassbiter

  (VG Nett) Lars Erik Holtet (25) måtte sy 30 sting etter å ha fått et regn av glasskår over seg 22. juli.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder