Hønefoss kirke brant ned

40 meter høyt tårn raste sammen

INNENRIKS

Overtent da brannvesenet kom frem

- Uvirkelig, sier domprosten

(VG Nett) Brannvesenet så ikke håp om å få reddet Hønefoss kirke, og måtte trekke unna mannskapene før det 40 meter høye kirketårnet raste sammen i flammehavet i ettermiddag.

Publisert: Oppdatert: 26.01.10 22:13

Ikke lenge etter at brannvesenet fikk melding om at Hønefoss kirke sto i full fyr, innså brannvesenet at de ikke kunne berge kirken. Til det var brannen for intens.

- Nå handler det bare om å få slukket flammene, ikke berget kirken. Det var helt overtent da vi kom, og det er ikke sjans, sa vaktleder Erik Alexandersson i Vestviken brannvesen til VG Nett klokken 17.45.

Saken fortsetter under bildet.


Den 148 år gamle kirkens 40 meter høye tårn raste ved 18-tiden sammen, brannvesenet så seg nødt til å trekke sine mannskaper unna så de ikke ble truffet av de det brennende tårnet.

SPESIAL:Se bilder av den overtente kirken

Politiet har tirsdag kveld ingenting som tyder på at noen befant seg inne i kirken da det begynte å brenne. De er nå i gang med etterforskningen, og avhører flere vitner.

- Vi har fått inn tips, men ingen som peker i en bestemt retning, sier operasjonsleder Arne Bekken i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Til tross for at mannskaper fra hele Ringerike og Jevnaker-området rykket ut til kirken da meldingen kom like før klokken 17, var det ifølge vaktleder Alexandersson i Vestviken brannvesen, lite man kunne gjøre for å redde kirken.

- Det må ha vært en veldig eksplosiv brann. Flammene sto ut av vinduet da vi kom frem, sier han.

HAR DU VIDEO ELLER BILDER? VET DU NOE?Tips VG Nett!

Raste ned

Det samlet seg en rekke mennesker i området rundt den brennende kirken.

- Nå er det fyr oppe i tårnet også, så det ser ut som at alt kommer til å rase sammen, sier nabo John Edmund Ree til VG Nett ved 17.15-tiden.

Artikkelen fortsetter under bildet...

Han bor i Hoffgårdsgate, en gate som strekker seg rundt kirken. Beboere i flere hus står nå utenfor og ser på at kirken brenner.

- Helt uvirkelig

For prost Jan Otto Myrseth var det et sjokk å få melding om at kirken fra 1862 sto i full fyr. Han kom til kirken like over klokken 17, og ser sammen med de andre skuelystne kirken brenne ned.

- Dette er naturligvis helt uvirkelig. Man føler seg nummen og det er vanskelig å ta det inn. Det er så overveldende. Og det sier jeg som selv ikke er innfødt her. Jeg tenker mer på alle som har store og viktige minner herfra, både gledelige og triste. Dette er bare fullstendig uvirkelig, sier Myrseth til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet...

MER OM KIRKEN:Les mer om Hønefoss kirke på Wikipedia

Ifølge politiet har det i hele dag pågått arbeider inne i kirken. Men politiets operasjonsleder Jon Onshus vet så langt ikke hvilke arbeider det er snakk om, og om dette kan ha sammeheng med den intense brannen.

- Det er for tidlig å si, sier han.

Hønefoss kirke sto ferdig i 1862, ti år etter at Hønefoss fikk bystatus. På midten av 1900-tallet gjennomgikk kirken en omfattende restaurering og ble gjenåpnet i april 1952.

Trekirken ble etter hvert malt hvitt, men i 1998 ble den malt tilbake i sine opprinnelige farger.

26. januar 2010 brant den ned.

Brannvesenet klarte imidlertid å redde mesteparten av kirkesølvet.

- Vi gjorde en periode en innsats for å berge kirkesølvet, som ble oppbevart i en safe nært sakristiet. Denne safen fikk vi berget ut, uten at den ble påvirket av flammene. Trolig fikk vi reddet det meste av sølvet. Oppe i alt det onde håper vi dette kan være et lyspunkt, sier varabrannsjef Terje Reginiussen til ringblad.no.

Her kan du lese mer om