SAMLER DNA: Dette utstyret bruker voldtektsmottaket på Oslo Legevakt for å ta DNA-tester. Foto: FOTO:TERJE BRINGEDAL/VG

Dårlige DNA-prøver gjør at overgripere går fri

I flere voldtektssaker har DNA-prøvene vært for dårlige til at politiet har kunnet bruke dem i jakten på gjerningsmannen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De siste helgene har innsatsen både fra politiet og sivile vært styrket for å få stanset det som har kunnet se ut som en økning i overfallsvoldtekter i høst.

I jakten på overgripere er DNA-spor svært viktig, og i 20 av voldtektssakene er DNA-spor sendt inn i håp om å finne en match på en gjerningsmann. Men prøvene som er sendt inn, har for dårlig kvalitet, og politiet har så langt ikke klart å ta noen av overfallsmennene, skriver Aftenposten.

- Det er helt avgjørende at de som blir utsatt for voldtekt, melder seg så fort som mulig, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt til avisen.

I slike saker er politiet som regel enten avhengig av biologiske spor eller overvåkningsbilder, og begge deler kan fort bli borte, sier politiinspektøren.

Natt til lørdag ble det ellers ikke meldt om en eneste voldtekt i hovedstaden, ifølge operasjonssentralen i Oslo politidistrikt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder