SYKEHUS FIKK VIRUS-BEHANDLING: Hvor mange pasienter som ble rammet av virusangrepet på Oslo universitetssykehus Aker, er foreløpig uvisst. Foto: SCANPIX

SYKEHUS FIKK VIRUS-BEHANDLING: Hvor mange pasienter som ble rammet av virusangrepet på Oslo universitetssykehus Aker, er foreløpig uvisst. Foto: SCANPIX

Tror minnepinnevirus lammet Aker sykehus

(VG Nett) I fem dager var Aker sykehus i Oslo lammet av datavirus. Sykehusledelsen tror en infisert minnepinne kan være synderen.

Rune Thomas Ege
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Hele uken har sykehuset øst i Oslo vært isolert fra resten av sykehusene i hovedstaden. En rekke behandlinger har blitt avlyst, og pasienter har fått beskjed fra legene sine om å ikke en gang møte opp til avtalte timer.

- Legen min ringte i morges og sa at det ikke var noen vits i at jeg kom. Alle prøvesvarene var utilgjengelige, sa Marit Helene Solli fra Jevnaker til VG Nett på tirsdag.

Årsaken er et hissig datavirus som hadde infisert datasystemet.

- I løpet av torsdag kveld klarte vi å stabilisere situasjonen. Og klokken 12.15 nå i formiddag åpnet vi nettet på Aker for kommunikasjon igjen. Nå kan legene på Ullevål se journaler fra Aker og motsatt, sier Torkel Thune i IT-avdelingen ved Oslo universitetssykehus til VG Nett

- Kan skyldes minnepinne

IT-avdelingen jobber nå for å finne ut hva som gikk galt da viruset spredde seg i sykehusets datamaskiner.

- Vi mistenker at det viruset kan ha kommet inn i systemet gjennom bruk av en minnepinne. Det er ingenting som tyder på at det var et rettet angrep, sier Thune.

Hvor mange pasienter som ble rammet av virusangrepet, er foreløpig ikke klart. Hvor mye virus-minnepinnen kostet sykehuset, er det foreløpig heller ikke noen som har et svar på.

- Dette er en del av etterarbeidet som vi allerede er i gang med. Men det var aldri fare for liv og helse, sier Thune.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder