Tar nytt oppgjør med Ap ** Eskil Pedersen: Viser at unnskyldningen var halvhjertet

VIL IKKE AP-STYRES: Frp-leder Siv Jensen sier til VG Nett at hun opplever at Arbeiderpartiet forsøker å legge bånd på debatten om norsk innvandringspolitikk. Reaksjonen fra Jensen kommer etter at AUF-leder Eskil Pedersen tirsdag kveld gikk til angrep på Fremskrittspartiets holdninger og anklaget partiet for å bidra til en hatsk debatt. Foto: Morten Holm/Scanpix

Siv Jensen: - Ap bruker hersketeknikker for å styre debatten

(VG Nett) Frp-lederen sier det er frustrasjon i partiet for at Arbeiderpartiets topp-politikere forsøker å trekke koblinger mellom terrorangrepene 22. juli og Fremskrittspartiets politikk.

Artikkelen er over åtte år gammel

I et intervju med VG Nett sier partilederen at hun ble provosert da hun tirsdag kveld så AUF-leder Eskil Pedersen og partisekretær Raymond Johansen kritisere Frp for å skape rom for ekstreme ytringer.

- Jeg satt hjemme og så på TV-sendinger utover kvelden hvor disse Arbeiderparti-politikerne kom med disse sterke angrepene på Frp. Som gruppeleder tenkte jeg at vi ikke kan la det stå uimotsagt. Utsagnene fra Eskil Pedersen og Raymond Johansen var utidige, sier Jensen.

VGTV: Her faller terroruttalelsene til Sandberg

Hun sier hun opplevde kritikken som koordinert.

- Det virker som om Arbeiderpartiet har tatt et strategivalg der de skal trekke noen koblinger. Det kan ikke jeg som partileder sitte stille og se på, sier Jensen.

- Ap brøt borgfreden

Onsdag raste Frp-nestleder Per Sandberg fra Stortingets talerstol mot Arbeiderpartiet. Sandberg sa blant annet at Ap har spilt ofre etter 22. juli.

VGTV: Helga Pedersen forlot stortingssalen i tårer

Siv Jensen peker på Eskil Pedersen og Raymond Johansen, og sier de åpnet opp for en debatt om ytringsfriheten da de gikk ut i TV-sendinger tirsdag kveld.

- Etter 22. juli har det eksistert en borgfred i norsk politikk. Fra Fremskrittspartiets side har vi forholdt oss til det. I går brøt Arbeiderpartiet den, og da skal de få svar. Vi sitter ikke stille, sier Jensen.

Kritiserer AUF-lederen

FÅR KRITIKK: AUF-leder Eskil Pedersen får kritikk av Siv Jensen for å forsøke å trekke koblinger mellom 22. juli-angrepene og Fremskrittspartiet. Foto: Frode Hansen

Hun refser AUF-lederen for å forsøke å legge bånd på ytringsfriheten.

Per Sandberg i Stortinget: - Ap har til de grader spilt et offer etter 22. juli

- Eskil Pedersen er i ferd med selv å slå ned på ytringsfriheten. Han åpner opp for begreper som «ytringsansvar». Det er ikke i tråd med mantraet etter 22. juli; nemlig mer åpenhet, mer demokrati, sier Jensen.

Jensen sier hun opplever at enkelte Arbeiderparti-politikere forsøker å gi Arbeiderpartiet rett til å definere hva som sømmer seg og ikke sømmer seg å si i det norske, politiske ordskiftet etter 22. juli-angrepene.

Urimelig

- Det er urimelig at Arbeiderpartiet skal få etterlate et inntrykk av at når Arbeiderpartiet en sjelden gang stiller kritiske spørsmål til norsk innvandringspolitikk, så er det anstendig. Mens når Fremskrittspartiet gjør det samme, så opptrer vi uansvarlig.

- Opplever du at Arbeiderpartiet forsøker å kneble dere?

- Jeg tror ikke de forsøker å kneble oss, men Arbeiderpartiet tar i bruk hersketeknikker for å legge premissene i debatter og styre dem slik de ønsker, sier Jensen.

- Vært tøffe i trynet lenge

Frp-lederen sier hun særlig reagerer på at hun opplever at Ap-toppene forsøker å trekke koblinger mellom Fremskrittspartiets politikk og politikere og terrorangrepene.

VGTV: Per Sandberg: - Jeg har dummet meg ut

- Det er fullstendig misforstått at 22. juli-angrepene og innvandringspolitikk er to sider av samme sak. Slik er det ikke, sier Siv Jensen.

Partilederen vedgår at Frp i høst har latt innvandringspolitiske utspill ligge for ikke å bidra til provokasjon i debattene.

- Vi har brukt vår tid og energi på annen politikk en stund. Men nå har Arbeiderpartiet bedt om en debatt, og da skal de få det. Vi har vært tøffe i trynet i årevis, og skal fortsatt stille de tøffe spørsmålene om norsk innvandringspolitikk.

- Vi har de samme utfordringene på dette området nå som før 22. juli, sier Siv Jensen til VG Nett.

- Halvhjertet beklagelse

AUF-leder Eskil Pedersen mener uttalelsene fra Frp-lederen viser at unnskyldningen etter Per Sandbergs uttalelser i Stortinget var halvhjertet.

- Sandbergs uttalelser var helt uakseptable. Man skulle tro at Frp var ydmyke nok til å ikke angripe oss på nytt noen timer senere, sier Pedersen.

Siv Jensen har i et kortfattet brev til Arbeiderpartiets stortingsgruppe beklaget uttalelsene som falt i onsdagens spørretime.

«Stortingsrepresentant Per Sandberg uttrykte seg uheldig i sitt spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre, noe Sandberg i ettertid selv har beklaget. På vegne av Frps stortingsgruppe vil jeg med dette beklage uttalelsen», skriver Jensen.

AUF-lederen mener Jensens beklagelse ikke går langt nok.

- Jeg mistet nesten 70 AUF-medlemmer på Utøya, men har ikke fått noen telefon fra Siv Jensen i dag. Det kunne jeg godt ha fått, sier han.

Offer-rolle

Aps partisekretær Raymond Johansen understreker at han godtar unnskyldningen fra Frp. Samtidig reagerer han på at Siv Jensen hevder at Ap forsøker å trekke koblinger mellom terrorhandlingene 22. juli og Frps innvandringspolitikk.

- Jeg er veldig overrasket over en slik påstand. Jeg har hele tiden vært veldig tydelig på at det bare er en mann som er ansvarlig for det som skjedde på Utøya og i regjeringskvartalet, sier Johansen.

Partisekretæren mener likevel at Frp må tåle å bli konfrontert med sine egne uttalelser.

- Ytringsfriheten er absolutt, men med frihet følger også et ansvar. Jeg håper virkelig at dette ikke er et nytt forsøk på å komme i en offer-rolle, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder