EN FAMILIEMANN: Johan Martin Ferner døde natt til lørdag på Rikshospitalet i Oslo. Her er han sammen med sin kone prinsesse Astrid, fru Ferner og datteren Benedikte sommeren 2002. Foto:Lars Erik Skrefsrud,VG

Hyggelig, høflig og enkel å snakke med: Slik huskes prinsesse Astrids mann

Johan Martin Ferner (87) sovnet stille inn natt til lørdag. Kongeekspertene husker han som en hyggelig men tilbaketrukket mann.

  • Eira Lie Jor
Publisert:

Johan Martin Ferner giftet seg med prinsesse Astrid, fru Ferner i 1961. Natt til lørdag sovnet han inn på Rikshospitalet i Oslo, 87 år gammel.

Han var en del av den utvidede kongefamilien, men gjorde likevel ikke et stort nummer ut av seg. Kongeeksperten Carl Erik Grimstad møtte Ferner flere ganger, og beskriver han som en hyggelig og omgjengelig mann.

– I offentligheten var han en ganske anonym person, men privat var han enkel å snakke med og svært omgjengelig, sier Grimstad til VG.

En mann av den gamle skolen

Grimstad møtte Johan Martin Ferner første gang på begynnelsen av 90-tallet, da Grimstad jobbet i kongens stab. Da hadde Ferner allerede vært en del av kongefamilien i rundt 30 år, men han hadde likevel ikke latt seg friste til å utnytte, eller tjene på, posisjonen sin.

– Som kongens svoger og medlem av den utvidede kongefamilien kunne han lett ha latt seg friste til å utnytte posisjonen sin, men det gjorde han ikke. Han beholdt en lav profil gjennom hele ekteskapet med prinsesse Astrid, og var slik sett en mann av den gamle skolen, sier Grimstad.

Kong Harald V har lagt ut en kondolansehilsen på Slottets nettsider, hvor det blir lagt vekt på Ferner som familiemann. Kondolansen er på vegne av hele familien.

"Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Johan Martin Ferner er sovnet inn. Våre tanker går til Prinsesse Astrid og hennes nærmeste, som har mistet en god ektemann, far, svigerfar og bestefar", står det i kondolansehilsenen.

FAMILIEMANN: Johan Martin Ferner og prinsesse Astrid, fru Ferner på vei til middag med kongefamilien i Trondheim i 2006. Ferner blir husket som en hyggelig og omgjengelig forretningsmann. Foto:Rolf Jarle Ødegaard,VG

Lykkelig i øynene

Også VGs tidligere kongereporter Annemor Møst beskriver Ferner med mange av de samme ordene som Grimstad.

KONGEREPORTER: VGs tidligere kongereporter, Annemor Møst. Foto:Trond Solberg,VG

– Jeg har ikke et vondt ord å si om den mannen, og jeg tror at han var godt likt i familien også. Jeg oppfattet han som en hyggelig mann som var enkel å snakke med, sier Møst.

Mens Grimstad beskriver bryllupet mellom prinsesse Astrid og Johan Martin Ferner en januardag i 1961 som måteholdent, beskriver Annemor Møst, som dekket bryllupet for VG, bryllupet som svært vakkert.

– Det var et nydelig vinterbryllup i Asker kirke den gangen. Jeg husker at det var masse fakler, og at bruden var veldig vakker. En annen av journalistene beskrev det som at hun var «lykkelig i øynene sine gjennom seremonien», sier Møst.

Møst har også et inntrykk av at ekteskapet mellom de to var et lykkelig ekteskap, og mener de fem barna er et tydelig tegn på det.

– Mindre styr enn ventet

Møst mener at det tyder på at det var ekte kjærlighet mellom de to, som hadde kjempet av lang og hard kamp for å få lov til å gifte seg i utgangspunktet. Johan Martin Ferner hadde nemlig vært gift ved en tidligere anledning. Fra 1953 til 1956 var han og billedkunstneren Ingeborg «Bitte» Hesselberg-Meyer (1931-1997) gift.

På 50- og 60-tallet var det mange prester som ikke viet skilte mennesker, og prinsessens ønske om å gifte seg skapte mye oppstyr. Annemor Møst snakket med ekteparet om styret rundt bryllupet noen år etter.

– Jeg husker at Ferner da sa til meg at det ble mye mindre styr enn de hadde trodd, sier Møst.

Pionerer i Europa

SKAUGUM: Prinsesse Astrid gifter seg med Johan Martin Ferner. Her poserer brudeparet på Skaugum etter vielsen, sammen med brudepikene Ingeborg Lorentzen (foran t.h) Inger Charlotte og Ellen Ragnhild Ferner som er brudgommens nieser, og og brudesvenn Haakon Lorentzen. Foto: NTB / Scanpix Foto:Scanpix,

At kongelige giftet seg med folk som ikke var kongelige, var svært sjeldent i Europa på 50- og 60-tallet. Grimstad beskriver Ferner og Erling Lorentzen, som er gift med prinsesse Ragnhild, som pionerer.

– Sammen med sin svoger og svigerinne Dronning Sonja har Ferner gått opp løypen for mange andre. Å inngå ekteskap med folk som ikke er kongelige er jo veldig vanlig i dag, sier Grimstad.

Grimstad understreker at Lorentzen giftet seg inn i kongefamilien rundt 10 år før Ferner, men ekteskapet mellom prinsesse Astrid og Ferner var likevel et brudd med tradisjonen, ettersom Ferner hadde vært gift tidligere.

– Det har nok vært en belastning for han, men han lot seg ikke prege av det, sier Grimstad.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder