22. juli-gruppen varslet minutter før

HASTEINNKALTE: Søndag formiddag la kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og statsminister Erna Solberg (H) frem beslutningen om hvordan det nye regjeringskvartalet skal bli.

Derfor kom det hastebeskjed om regjeringskvartalets skjebne

Tre dager etter planen for det nye regjeringskvartalet ble fastsatt, hasteinnkalte regjeringen til pressekonferanse «for å unngå spekulasjoner».

 • Ingeborg Huse Amundsen

Artikkelen er over seks år gammel

Etter snart tre år med debatt, ble regjeringskvartalets skjebne avgjort i formiddag: Høyblokka får stå, mens S-blokka og Y-blokka rives. Mellom 2023 og 2025 vil alle departementer, sett bort fra Forsvarsdepartementet, på ny være samlet i Oslo sentrum etter de massive ødeleggelsene under terrorangrepet 22. juli 2011. Prisen vil komme på om lag 15,5 milliarder kroner.

VGTV: Erna Solberg: - Derfor bevares Høyblokka

Beskjeden kom i dag formiddag, etter en hasteinnkalling til pressekonferanse i regjeringskvartalet.

- Regjeringen tok beslutningen på torsdag. Statsministeren var i København fredag, og kom tilbake i går. På mandag og tirsdag skal hun til Island. Derfor var det naturlig å ta dette i dag, forklarer Sigbjørn Aanes, statssekretær for statsminister Erna Solberg (H).

Bildespesial: Se ødeleggelsene i regjeringskvartalet

Ville føre ordet selv

- Hvorfor kunne dere ikke vente til onsdag, men hasteinnkalte søndag formiddag?

- Når regjeringen først hadde fattet en beslutning, ønsket vi å kommunisere dette så raskt det lot seg gjøre. Det ville fort ha blitt spekulasjoner, og derfor mente vi det var riktig at dette ble presentert først av regjeringen, svarer Aanes.

Ifølge statssekretæren var det flere som fikk beskjed på forhånd om hvilken fremtid regjeringen ønsker for regjeringskvartalet. Samarbeidspartene Venstre og Kristelig Folkeparti ble varslet, og det gikk ut en melding spesielt til Arbeiderpartiet. Aanes ønsker ikke å svare på når Ap fikk beskjeden.

- Regjeringen har hatt samtaler med partiene tidlig i prosessen, sier han.

Brå beskjed

John Hestnes, som leder avdelingen for regjeringskvartalet i Støttegruppa 22. juli, er glad for at det endelig ble tatt en avgjørelse, men skulle ønske at den ikke kom så brått på.

- Vi ventet jo at det skulle komme, men ikke på en søndag med tre timers varsel. Sanner ringte meg fem minutter før pressekonferansen, men ellers var vi like uforberedt som alle andre, sier han til NTB.

På spørsmål om hvorfor støttegruppen ble varslet bare minutter i forkant, svarer statsministerens rådgiver:

- Det var viktig å få varslet alle før vi gikk ut med dette. Vi har lyttet til ulike innspill som har kommet underveis. Det beste var at regjeringen fikk presentert sin beslutning på en riktig måte. Leder i 22. juli-gruppen Trond Blattmann og støttegruppens avdeling for regjeringskvartalet ble varslet i forkant.

FLERE VARSLET: Sigbjørn Aanes, statssekretær for statsminister Erna Solberg (H), forteller at regjeringen varslet Venstre, KrF, Ap og støttegruppen etter 22. juli om planene for regjeringskvartalet. Foto: FRODE HANSEN

Mer om

 1. 22. juli

Flere artikler

 1. - Høyblokka blir stående, Y-blokka rives

 2. Her blir det infosenter om 22. juli

 3. Slik blir 22. juli-markeringen

 4. Solberg får kjeft etter Breivik-uttalelse: – Lavmål

 5. VG mener: Ny situasjon i regjeringskvartalet - Y-blokka bør få stå

Fra andre aviser

 1. Nytt regjeringskvartal kan stå ferdig i 2023

  Bergens Tidende
 2. - Høyblokken blir stående, Y-blokken rives

  Aftenposten
 3. Her skal det nye informasjonssenteret ligge

  Aftenposten
 4. Erna Solberg vil flytte Statsministerens kontor tilbake til Høyblokken

  Aftenposten
 5. Solberg: Statsministerens kontor aldri tilbake til Høyblokken

  Aftenposten
 6. Forhåpningskvartalet

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder