STYRTRIK BLE AKTIVIST: Bill Browder (51) var i flere år den største utenlandske investoren i Russland. Han mener norske selskaper ikke bør investere i landet. Denne uken deltar han på Oslo Freedom Forum.Foto: LUC BASSOMPIERRE, OSLO FREEDOM FORUM

STYRTRIK BLE AKTIVIST: Bill Browder (51) var i flere år den største utenlandske investoren i Russland. Han mener norske selskaper ikke bør investere i landet. Denne uken deltar han på Oslo Freedom Forum.Foto: LUC BASSOMPIERRE, OSLO FREEDOM FORUM Foto: ,

- Norge bør ikke investere i Russland

Selskapet til Bill Browder (51) var lenge den største utenlandske

investoren i Russland. Så havnet han i unåde hos Vladimir Putin.

Han er omtalt som Vladimir Putins største fiende. Nå mener den tidligere storinvestoren Bill Browder (51) at Norge bør trekke alle sine investeringer ut av Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Russland har gått fra å være et kaotisk land til å bli et fascistisk og totalitært regime. Korrupsjon og kriminalitet gjennomsyrer hele samfunnet. Derfor bør Norge, som bærer den etiske og moralske fanen så høyt, ikke investere i russiske selskaper, sier han i et intervju med VG.

Den amerikanske matematikeren og forretningsmannen tjente seg styrtrik på hedgefond, og var inntil 2005 den største utenlandske investoren i Russland.

Blant annet var investeringsselskapet han grunnla og ledet – Hermitage Capital Management – storaksjonær i det statskontrollerte gasskonsernet Gazprom.

Eide aksjer for 30 milliarder

På det meste eide Bill Browders investeringsselskap aksjer for 4,5 milliarder dollar, eller rundt 30 milliarder norske kroner i russiske selskaper.

Les kommentaren?Informasjonskrigen med Russland er i gang

Etter ti år skar det seg fullstendig med Russlands maktelite, og Browder ble kastet ut av landet i 2005.

– Mitt selskap ble utsatt for tyveri og korrupsjon. I stedet for å akseptere det som skjedde, protesterte jeg. Vi satte i gang etterforskning og avdekket hva som foregikk, og klarte å redde alle pengene våre, sier han.

Exiten fra Russland førte til at russiske myndigheter la Browder for hat. En russisk domstol har dømt ham til ni års fengsel for korrupsjon in absentia, og russiske myndigheter har flere ganger forsøkt å få ham etterlyst og pågrepet gjennom Interpol.

– Noen tror det vi opplevde var spesielt, men dette var ingen unormal sak.

MEKTIG MANN: Vladimir Putin styrer Russland med fast hånd. Foto:Alexei Nikolsky,Ap

Frykter han kan bli drept

Tidligere i år ga Browder ut boken «Min krig med Putin» om sine opplevelser i Russland. I sammenheng med lanseringen uttalte Browder at han antar at det er en stor sjanse for at Putin eller andre i hans regime en dag vil få han drept.

– Jeg kjemper videre og vil aldri gi meg, sier 51-åringen, som i dag bor i London og er blitt britisk statsborger.

Browder har viet livet sitt til å kjempe for menneskerettigheter, med et spesielt fokus på Russland. Denne uken deltar han på konferansen Oslo Freedom Forum, der han er en av hovedtalerne.

VimpelCom – der Telenor er en stor minoritetseier – er under etterforskning for korrupsjon og bestikkelser av Usbekistans presidentdatter Gulnara Karimova. Ifølge nederlandsk politi betalte VimpelCom 92,5 millioner dollar – over 700 millioner kroner – i bestikkelser for å etablere seg i det usbekiske mobilmarkedet.

Ville blitt etterforsket i USA

Tre Telenor-ledere satt i VimpelCom-styret da utbetalingene ble gjort til et selskap på Gibraltar. Ifølge Telenor satt ikke daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i styret i det aktuelle tidsrommet, og i en stortingshøring har Baksaas forklart at han ikke hadde noen kjennskap til utbetalingene.

Hadde Telenor vært et amerikansk selskap, ville de norske styremedlemmene ha blitt etterforsket og kanskje tiltalt og dømt til fengselsstraff, dersom det hadde blitt påvist at det ble betalt bestikkelser, sier Browder.

– Amerikansk lov sanksjonerer ikke bare de som er direkte involvert i korrupsjon, men også de som burde ha visst om det. Hvis en amerikansk domstol hadde kommet til at de burde ha visst at det ble betalt bestikkelser, ville de blitt sendt i fengsel, sier Browder.

Han sier at denne saken reiser et nytt og større spørsmål, nemlig om Telenor burde ha investert i et russisk statsselskap i det hele tatt.

PRESIDENTDATTER: Gulnara Karimova, datter av Usbekistans autoritære president, skal kontrollere selskapet som har mottatt flere hundre millioner kroner fra VimpelCom.Foto: MUHAMMAD SHARIF/AFP Foto: ,

– En kriminell stat

– Russland er en kriminell stat, der man har to valg. Enten må man følge spillereglene som gjelder der, eller man taper pengene sine, sier Browder, som sier han vet om et tilfelle der et utenlandsk selskap måtte betale en milliard euro i bestikkelser for å få etablere seg i Russland.

Browder mener Telenor bør trekke seg ut av VimpelCom, og at Statoil ikke bør ha virksomhet i Russland. Heller ikke det norske oljefondet bør investere i landet, sier han.

– Norge er verdens rikeste land, og har muligheten til å gjøre riktige valg. Å investere i Russland avslører en fryktelig moral, og ut fra mitt ståsted det er helt absurd at norske statseide selskaper og fond investerer i landet, sier han.

Redde for konsekvensene

Browder sier han flere ganger har tatt opp spørsmålet med representanter for den norske regjeringen.

– De er redde for de økonomiske konsekvensene. Derfor tør de ikke å gjøre noe med dette.

Browder mener det også kan være farlig for utenlandske investorer å trosse russiske myndigheter. I 2009 døde Browders advokat, Sergei Magnitsky (37), i politiets varetekt i Moskva, etter å ha sittet ett år i varetekt.

DØDE I VARETEKT: Bill Browders advokat, Sergei Magnitsky, døde i politiets arrest i Moskva i 2009. Advokaten skal ha avslørt en storstilt skattesvindel i Russland. Foto:Alexander Zemlianichenko,Ap

Magnitsky avslørte ifølge Browder en storstilt skattesvindel på 230 millioner dollar som han mener var iscenesatt av Putin og hans støttespillere.

– Magnitsky ble drept, etter langvarig mishandling, slår Browder fast.

Bør nektes adgang til vesten

Dødsfallet førte til at Browder etter lang tids kamp klarte å få vedtatt den såkalte "The Magnitsky Act", Magnitsky-loven, i den amerikanske kongressen.

Målet var å straffe de som var ansvarlige for Magnitskys død ved å nekte dem visum til USA, men siden er loven utvidet til å gjelde alle som har vært involvert i lignende tilfeller.

– Jeg jobber nå for å få vedtatt en lignende lov i Europa. Er det noe rike russere elsker, så er det å reise. Å nekte dem adgang til vestlige land, og fryse midlene deres i vestlige banker, vil gjøre fryktelig vondt, sier Browder.

Browder sier at Putin minner ham om Zimbabves Robert Mugabe, og tror den russiske presidenten vil forsøke å holde på makten til evig tid. Penger har Putin nok av, sier Browder.

GAMLE DAGER: Her er Bill Browder fotografert på den røde plass i Moskva i 2001.Foto: JAMES HILL/HERMITAGE FUND Foto: ,

Rikere enn Bill Gates

– Det er anslått at Putin er god for 200 milliarder dollar, mer enn Bill Gates. Pengene er gjemt i utlandet ved hjelp av russiske oligarker, investert i eiendom, aksjer og fond.

Nylig skrev president Vladimir Putin under en ny lov som skal stoppe "uønskede" organisasjoner i Russland. Det amerikanske utenriksdepartementet har uttrykt dyp bekymring over loven, som også har møtt hard kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty og Human Rights Watch.

– Hvordan er menneskerettighetssituasjonen i Russland i dag?

– Det finnes ingen menneskerettigheter i Russland i dag. Det er ikke klima for dissidenter eller personer som ønsker endring. Regimet gjør hva det vil, sier Browder.

Kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor sier til VG at VimpelCom er registrert på den amerikanske børsen og at selskapet følger amerikanske børslover og antikorrupsjonsregelverk.

VimpelCom har hovedkontor i Amsterdam etterforskes nå av både hollandsk påtalemyndighet og amerikanske myndigheter. Telenor samarbeider som vitne med etterforskende myndigheter.

Avventer etterforskningen

– Vi avventer at alle fakta skal komme på bordet, sier han.

Mandelid sier at Telenor som minoritetseier har bedt VimpelCom om en klargjøring for å forsikre seg om alle investeringer ble gjort i henhold til amerikanske børs- og antikorrupsjonslover.

– Vi har fått forsikringer om at alle vurderinger i henhold til børs- og anti-korrupsjonsregelverk ble gjort. Baksaas satt for øvrig ikke i styret i perioden da disse utbetalingene var til beslutning, sier Mandelid

Telenor har i dag en eierandel på 33 prosent i VimpelCom.

– For Telenor er VimpelCom en finansiell investering. Jeg vil ikke spekulere i hva vi vil gjøre med den investeringen fremover.

Fungerende kommunikasjonssjef i Norges Bank Investment Management, Marthe Skaar, skriver i en e-post at de i forvaltningen av fondet innretter seg etter internasjonale sanksjoner som er vedtatt av norske myndigheter, i tillegg til reguleringer som er vedtatt i USA og i England og som gjelder direkte for investeringsvirksomheten ved kontorene i henholdsvis New York og London.

Har holdt seg i ro i Russland

– Vi har valgt å holde oss i ro i Russland og har kjøpt og solgt russiske aksjer og statsobligasjoner i svært liten grad etter at markedsuroen startet. Vi vil ikke utnytte markedsmuligheter som oppstår grunnet uro og konflikter.

Oljefondet hadde ved utgangen av 2014 investeringer i 72 russiske selskaper til en verdi av 15,8 milliarder kroner.

Se oversikt her: http://www.nbim.no/fondet/beholdninger/

Pressetalsmann i Statoil, Knut Rostad, sier at Statoil ikke har hatt noe operasjonelt samarbeid med Gazprom etter at Statoil trakk seg ut fra Stokhman-prosjektet i 2012.

– Statoil har i dag en 30 prosent andel i det produserende Kharyaga-feltet, hvor Total er operatør, og et strategisk samarbeid med Rosneft.

Den russiske staten eier 69,5 prosent av Rosneft, som er verdens største børsnoterte oljeprodusent.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder