I MOTBAKKE: Sosialistisk Venstreparti er langt under sperregrensen på flere meningsmålinger den siste uken. Dermed risikerer Audun Lysbakkens parti å bli utradert fra Stortinget. Marte Christensen / NTB Scanpix.

Eksperter: Dette valget kan bli SVs siste

Holder ekstraordinær pressekonferanse om de elendige målingene

SV-veteran: Partiet har sviktet sine kjerneverdier

Sosialistisk Venstreparti risikerer å gå under som politisk parti etter høstens valg. SV-veteran Svein Skotheim mener partiet har glemt sine røtter.

Magnus Aamo Holte
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Audun Lysbakken og hans partifeller går et rekorddårlig stortingsvalg i møte, ifølge meningsmålingene denne uken. Lørdagens måling hos Bergens Tidende og Aftenposten gir SV en oppslutning på 3,1 prosent.

Aller verst er NRKs meningsmåling fredag, hvor partiet var nede på rekordlave 2,5 prosent. Resten av valgkampen kan bli partiets dødskamp, mener valgforsker Fransk Aarebrot.

- Dette er veldig farlig for SV. Ikke bare fordi de kan falle ut av Stortinget, men fordi de kan forsvinner som politisk parti, sier han.

En skjebnekamp

Fredag skrev BT-kommentator og SV-historiker Frank Rossavik kronikken «SV siste valg», hvor han skisserer skrekkscenariet for partiet: Miljø-SV går til De Grønne, pragmatikerne til Arbeiderpartiet og resten går sammen med Rødt.

- Det er ikke et usannsynlig scenario. Dette er en skjebnekamp for partiet, sier Aarebrot.

SV har lørdag kveld varslet at de vil holde en ekstraordinær pressekonferanse på partikontoret i Oslo søndag ettermiddag. Temaet vil bli de elendige resultatene på meningsmålingene, og hvordan partiet skal komme seg ut av hengemyren. SV-ledelsen har ikke vært tilgjengelig for kommentarer lørdag kveld.

Svein Skotheim, som var den siste partisekretæren i SVs forløper Sosialistisk Folkeparti (SF), mener SVs krise skyldes at partiet har glemt sine røtter.

ADVARER: Valgforsker Frank Aarebrot tror SV i verste fall kan være inne i sitt siste stortingsvalg. Hallgeir Vågenes/VG.

- De har glemt de tre K-ene: Krig, klima og kapitalisme. Da de sist støttet bombingen i Libya, var det dråpen for mange. De har glemt sin antikapitalistiske ideologi, og har sviktet som miljøparti i regjering, mener SV-veteranen.

Selv har han meldt overgang til De Grønne, etter det han omtaler som et kupp fra Oslo-eliten etter SV fikk regjeringsmakt etter valget i 2005.

- Premissene for regjeringsdeltakelse var at vi skulle gå inn med styrke og høy oppslutning, og at vi skulle alliere oss med venstresiden i Arbeiderpartiet. Oppslutningen sank til lave nivåer, og SVs statssekretærer går rundt og snakker som Stoltenberg. Det var ikke dèt som var meningen, da vi gikk inn i dette, sier Skotheim.

Frem med skrytelisten

Theo Koritzinsky, som var partileder fra 1983 til 1987, mener SV må legge om strategien sin kraftig i resten av valgkampen.

- Det mest absurde for meg er velgere som har gått fra SV til Ap, fordi de ikke synes SV har fått til nok rødt og grønt. Partiet må ta frem skrytelisten sin og fortelle om alt de har fått til, samtidig som de må være helt ærlige.

Han fnyser av at De Grønne vil ha kunne føre en bedre miljøpolitikk enn det SV har gjort i Stoltenberg-regjeringen.

- De er imponerende naive i troen på at en høyreorientert regjering kan føre en grønnere politikk enn den rødgrønne, sier Koritzinsky, som legger til at han fortsatt er optimist på vegne av SV.

- Det er alltid mørkest før soloppgang. Vi har dyktige folk på toppen, så jeg er sikker på at dette snur frem mot valgdagen.

Aarebrot: - Må legge om

Også valgforsker Aarebrot er overrasket over den valgkampstrategien som SV har lagt opp til. Han mener SV må ti stille om klima, og begynne å snakke om hva de har fått til de siste åtte årene.

MOT MAKTEN: Valgforsker Anders Todal Jenssen mener SV vil ha godt av å være i opposisjon igjen. Foto: Geir Otto Johansen.

- De må koble sine valgløfter om rettferdighet opp mot ting som de har fått til, som full barnehagedekning og makspris, og slutte å forsvare fornuften i regjering. I tillegg burde de ha våget å konfrontere for eksempel KrF på familiepolitikk, og blitt enige med Ap om at de skulle ta denne biten, sier Aarebrot.

Han understreker at det imidlertid ennå er håp for sosialistene; bakgrunnsmaterialet til meningsmålingene viser at svært mange som stemte SV ved forrige valg, nå svarer «vet ikke» når analysebyråene spør hvem de skal stemme på.

- Løpet er ikke helt kjørt, for de har ennå store velgerreserver de kan klare å mobilisere.

- Bør tilbake i opposisjon

Valgforsker Anders Todal Jenssen ved NTNU er imidlertid ikke like pessimistisk på SVs vegne som Aarebrot. Han tror partiet vil leve videre også etter valget 9. september.

- Regjeringsdeltakelsen har kostet SV dyrt, faktisk allerede siden før de gikk inn i regjeringen. Men det er neppe knyttet noen dødsdom til de dårlige målingene. Da SV het SF falt de ut av Stortinget og overlevde, og det samme gjorde Venstre etter katastrofevalget i 2009, sier Jenssen.

Han viser til at SV har tusenvis av medlemmer, og tror at partiet kan ha godt av å vende tilbake til et liv i opposisjon til makten igjen.

- Et SV i opposisjon kan ta tilbake de gamle posisjonene sine igjen, og være friskere i utenrikspolitikk, sikkerhetspolitikk og miljøpolitikk. Bare dette kan bringe partiet opp til fem-seks prosent igjen på et år eller to, sier Jenssen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder